Ha szeptember, akkor kamatháború a bankoknál

A szeptemberi hónap igen zsúfolt a bankoknál, hiszen ilyenkor szinte mindenki hitelt vesz fel. Természetesen minden bank a legtöbb ügyféllel szeretne szerződést kötni és ennek érdekében a kamatokból is jócskán engednek. A személyi hitelekből ebben a hónapban veszik fel a legtöbbet. Nézzük meg, hogy miként oldják meg ezt az időszakot a bankok?

szeptemberi kamat háború
szeptemberi kamat háború

Általában az alacsonyabb személyi hitelek esetén a THM-ek nem túl alacsonyak. Azonban, ha 1 millió Forint felett szeretnénk személyi hitelt felvenni, akkor érdemes alaposan utánajárni, hogy melyik pénzintézet ajánlata a legkedvezőbb. A nyaralásokon már minden család túl van és bizony megcsappantak a pénztárcák is, sőt sok helyen túl is költekeztek a családok, erre jött most még rá az iskolakezdés.

hirdetes

El lehet képzelni, hogy a családok milyen anyagi szinten vannak most ebben a pillanatban. A nyári időszakban ezen felül nem sokan fognak bele lakásfelújításba, ezt inkább a téli hónapokra hagyják, amikor nem a gyerekekkel és a családdal töltik el a szabadidejüket. A fűtési szezon előtt azonban sokan fordítanak időt, pénzt és energiát például egy fűtéskorszerűsítésbe.

Szeptemberben veszik fel a legtöbb személyi kölcsönt

Igaz, hogy nem is olyan régen robbant be a piacra a babaváró hitel, de ez mit sem változtatott a személyi kölcsönöknél tapasztalható szeptemberi hajrán. A babaváró hitel sem tudja kiszorítani a személyi kölcsönöket a piacról, hiszen már most sorban állnak az ügyfelek a bankoknál. Az interneten számtalan kalkulátort találhatunk, amelyek segítenek abban, hogy a pénztárcánknak legmegfelelőbb hitel lehetőséget megtaláljuk.

Általában a magyar lakosság 13% körüli kamat mellett juthat hozzá a hőn áhított személyi hiteléhez. Ha alacsonyabb összegre van csak szüksége egy családnak, akkor viszont nem árt számolni a magasabb kamattal. Ha nagyobb összegben szeretnénk hitelt felvenni és a saját bankunknál egy másik bank sokkal jobb ajánlatot tesz, akkor érdemes megfontolni még a bankváltást is.

Nézzünk pár példát

A Raiffeisen banknál már 13,58 % kamattal vehetünk fel hitelt. Ezt 4 éves futamidőre adják és a havi törlesztőrészlet 13 155 Forint körül alakul. Másik igen keresett bank, a K&H bank, ahol a THM 13,79%. Ennél a két banknál nem kapunk akkor sem további kedvezményt, ha ügyfelekké válunk. Érdemes azonban az MKB ajánlatát is megfontolni. Ügyfélként 11,48% a THM, míg, ha nem leszünk az ügyfelei akkor ugyanazt a hitelt már 17,03% THM mellett vehetjük fel.

A Cetelem 14,30, az Erste 16,7% THM mellett folyósít és őket sem lehet befolyásolni azzal, hogy ügyfeleikké váljunk. A bankváltáson gondolkodóknak a legjobb ajánlatot most a CIB adja, hiszen, ha ügyfélként csatlakozunk hozzájuk, akkor a hitelt 8,17% THM mellett vehetjük fel.

Mi történik akkor, ha csak 1 millió Forint alatti összegben gondolkodunk?

1 millió Forint kölcsön alatt a THM változik. A CIB itt is kedvez azoknak, akik ügyféllé válnak, hiszen tartja a 8,17% THM mutatót és a havi törlesztőrészlet 20 218 Forint. A Raiffeisen banknál, ha bankot is váltunk akkor 8,97% a THM, míg ugyan ez az MKB Banknál 10,6% THM mellett érhető el.

Itt 20 746 Forint lesz a törlesztőrészlet. Ha nem kívánunk az MKB ügyfeleivé válni, akkor 16,16% a THM mutató. A Budapest Bank mintegy közel 5%-ot enged a THM-ből, ha ügyfelekké válunk és így már 12,8% lehet a THM.

Mi történik 3 millió Forint feletti hitelnél, hogyan módosulnak a THM mutatók?

A Raiffeisen Banknál egy 3 millió forintos hitelt 8,92% THM-mel vehetünk fel, ám ugyan ez a Cetelemnél már 9,74% THM. Bankváltás esetén sem engednek az árból. Az Erste és a CIB, ha nincsen bankváltás akkor 12,05% THM-mel adja a hitelt, de a CIB bankváltás esetén leviszi a THM mutatót egészen 8,17%-ra. Ez igazán jó és kedvezményes lehetőség. A Budapest Bank is segíthet, ha az ügyfeleikké válunk, hiszen ebben az esetben 10,5 % a THM.

Láthatjuk, hogy a 3 millió Forint feletti összegeknél meg kell fontolni akár a bankváltást is és tényleg alaposan utána kell járni, hogy melyik bankkal érdemes hitelszerződést kötni. A szeptemberi időszakban a kalkulátor oldalak is gőzerővel üzemelnek, hiszen folyamatosan frissíteni kell a bankok kínálatát heti szinten több bank is meghirdeti akciós THM mellett a pénzügyi termékeit.

Akik ellátogatnak a kalkulátor oldalakra láthatják, hogy nagyon sok termék közül lehet most válogatni. Hitelt csak úgy szabad felvenni, hogy a szerződést alaposan át kell olvasni még az apróbetűs részekre is érdemes időt szánni. Általában itt találhatók meg azok a kiskapuk, amelyeket a bankok sűrűn használnak, így számunkra, ügyfelek számára ezek a legfontosabb mondatok, ha egy bankkal szerződést kötünk. Hitelfelvétel előtt a családnak érdemes átgondolni jelenlegi anyagi helyzetét, hogy csak akkor hitelfelvétel mellett döntsenek, amelyet el is bír a havi családi kassza.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása