Az iskolakezdés után is vannak kiadások és az áruvásárlás is a családokra hárul, a 0% THM mellett ez megoldható

A nagyobb hipermarketekben és áruházakban az áruhitel akciók még mindig tartanak, hiszen a szülői értekezleteken még fény derül egy-két beszerzendő apróságra, kiegészítőre. Ilyenkor derül ki, hogy a tanárok részéről milyen extra igények merülnek fel. A családok erre anyagilag nem is nagyon tudnak felkészülni, így, ha egy számítógépet vagy nagyobb eszközt kell beszerezni annak érdekében, hogy a gyerek tanulása gördülékeny legyen akkor a szülőknek nincsen nagyon más választásuk, mint megvásárolni a terméket. A családok általában 100 vagy 200 000 Forintos hiteleket vesznek fel 1 vagy 2 évre és év közben ezt törlesztik. A kamat ezeknél az igen gyors hiteleknél már 20% körül mozog.

iskolakezdés áruhitelből
iskolakezdés áruhitelből

Iskolakezdés előtt nagyon sok helyen hirdettek meg 0 százalékos akciót. A teljes hiteldíjmutatót azonban nem árt óvatosan kezelni, hiszen efelett még mindig bele lehet szaladni extra költségekbe, ezért ezt érdemes szerződéskötéskor tisztázni. Az akciós ajánlatok minden családot érdekelnek, hiszen minél olcsóbban kell megoldani a gyermekek iskoláztatását. A laptopok és PC-k iránt még októberben is nagy a kereslet.

hirdetes

Az iskolakezdés sok helyen éves szinten milliós kiadást ró a családokra

Nem ritka, hogy a családoknál egy-egy gyermek iskolai havi költsége akár a 30 000 Forintot is eléri, hiszen nem csak az iskolakezdés költségével kell számolni, hanem az év közben előforduló kiadásokkal. Ezek közül nem egy váratlan kiadás is lehet.

Az iskolakezdési időszakban a Cofidis szerint 1,5-2-szer annyi hitelt értékesítenek, mint az év folyamán bármikor. Gyakori, hogy a szülők ilyenkor szerzik be a biciklit, amelyet a Decathlonban és az Auchanban is meg lehet vásárolni.

Ezekben a nagyáruházakban ilyenkor teltház van, hiszen mindenki a megfizethető árucikkeket keresi. A számítógépekre is ki lehet fogni 0%-os THM-et. A gyerekek a bicikliket nagyon gyorsan kinövik és a szülők iskolakezdéskor szembesülnek azzal, hogy megint új biciklire van szükség. Ahol a gyerekek biciklivel járnak iskolába, ott ennek a terméknek a beszerzése elengedhetetlen.

A Budapest Bank Back to School terméket is kínál

A Budapest Bank kimondottan iskolakezdésre piacra dobott hitele a Back to School. Az akciós áruhitel kampány során az egyes kereskedelmi partnerek döntése az, hogy mely termékekre lehet igénybe venni. Ez a hitel szintén 0%-os THM mellett igényelhető. A családok zöme a laptopokat és egyéb számítástechnikai eszközöket keresik alacsonyabb áron vagy 0%-os hitellel.

A Cetelem az IKEA áruházzal együttműködve segíti a családokat

A Cetelem ebben. az évben az IKEA partnere és a műszaki cikkeket, valamint a bútorokat lehet igen jó hitellehetőség mellett megvásárolni. Gyakori, hogy az első osztályos kicsiknek be kell szerezni életük első íróasztalát és a hozzá illő ergonómiailag tökéletes ülőalkalmatosságot. Ilyenkor a szülők még kis rajztáblát is vásárolnak, ezzel is segítve a kicsik tanulását.

Természetesen emellett még számos bútort is lehet vásárolni, amelyek segítik az iskolai tankönyvek, kötelező olvasmányok tárolását. Az OTP A Notebook.hu-val működik együtt, míg a Cofidis az eMag-val kötött szerződést.

Az áruhitelek iránti kereslet azonban évről évre csökken

Az MNB-nél már az áruhiteleket az egyéb hitelekkel együtt kezelik, hiszen sokan inkább döntenek egy szabadfelhasználású kölcsön vagy egy hitelkártya megoldás mellett. A nagyobb áruházakban ettől függetlenül a Budapest Bank és az OTP is kínál áruhiteleket. Az áruhitelek gyengesége a magas kamatban rejlik.

Ma már nagyon sok olyan hitelforma létezik, amelyeknél alacsonyabb a kamat és biztosan nem éri el a 20 százalékot. Havi szinten mintegy 8-9 milliárd Forint a hitelfelvétel és ebből már csak 1 milliárd az áruhitel. Az értékpapír fedezetű lombardhitelekre nagyon megnőtt a kereslet, hiszen ezeket a privátbanki ügyfelek állampapír vásárlásra használják.

Azok az áruhitelek, amelyek nem 0%-os kamattal rendelkeznek igen drágák, hiszen sokszor már 20 százalék felletti a kamat, amely nem megfizethető a családok számára. Az Oney-nál például az áruhitelek közül legtöbben a 95 000 és 125 000 Forint összegeket veszik fel. A futamidő általában 10 és 12 hónap. A Cofidisnél 18-20 hónapra vesznek fel 200 000 Forint körüli hiteleket, míg a Budapest Banknál gyakori a 150 000 Forintos áruhitel, amelynek a futamideje átlagosan 17 hónap.

A szegények hitelének is tartják ezeket az áruhiteleket, hiszen azoknak van rá a legnagyobb szükségük, akiknek az iskolai kiadásokra már nem futja. Az áruhitel mellett sokan döntenek a hitelkártya használat mellett, hiszen ez is elérhető 0% THM mellett. Ha minden hónapban pontosan vissza tudjuk fizetni a részleteket, akkor tényleg jó áron juthatunk hitelhez.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása