Talán mindenkinek érdemesebb várnia a babaváró hitellel

Sokan folyamatosan azon gondolkodnak, hogy vajon érdemes-e a babaváró hitellel foglalkozniuk. A támogatás kamata előre láthatóan szeptemberben tovább fog csökkenni és ez azt jelentheti, hogy ha a futamidő első 5 évében sikerül a gyerekvállalás akkor a visszafizetendő kamattámogatás összeg is jóval kevesebb lehet, mint például most.

Ez akár több százezer forint megtakarítást is jelenthet családonként, ezért többen inkább kivárnak. De azért vannak bizonyos tényezők ami miatt megfontolandó, hogy kivárjunk a hitelfelvétellel. Ezen tényezőket mutatjuk meg, hogy a nagy döntés előtt ezt megbeszéljék.

hirdetes
Babaváró hitel talán még érdemes várni vele
Babaváró hitel talán még érdemes várni vele

A Babaváró hitel legfontosabb részletei

A kamattámogatott hitelt maximum 10 millió forintig vehetik igénybe a házaspárok és fontos tudni, hogy a feleségnek mindenképpen be kell töltenie a 18 éves életkort és nem szabad meghaladnia a 41 éves életkort. Akik ebbe a korcsoportba nem esnek bele, azoknak nem folyósítják az állam által támogatott szabadon felhasználható hitelt.

Amennyiben nem sikerül a gyermekvállalás az első 5 évben, úgy a kamatmentesség megszűnik és az addig megkapott támogatást is vissza kell fizetni az államnak. Ez egy igen komoly döntés minden család számára, hiszen sokat lehet vele nyerni, de ugyanilyen sokat lehet vele bukni is.

Egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora lesz a kamata később a hitelnek, hiszen az is előfordulhat, hogy olyan magas lesz a törlesztőrészlet, amit a család már nem is nagyon tud majd kigazdálkodni és beleesik a hitelcsapdába.

A mostani piaci környezet azonban nem csak a lakáshitelekre volt kedvező hatással, hanem a babaváró támogatásra is, hiszen a kondíciók pozitívan változhatnak és változnak is. A babaváró hitel szeptemberi szerződéskötése esetén a kamat 4,26 %-os lenne és így összesen 1,86 millió Forint kamattámogatást kellene visszafizetnie minden családnak, akik ekkor veszik igénybe és letelik az 5 év. Akik augusztus hónapban kötötték meg a szerződést, azoknak 130 000 Forint plusszal kell majd számolniuk.

A változások továbbra is pozitív irányba tartanak

És még mindig azt mondhatjuk, hogy tovább is érdemes tolni a babaváró hitel felvételét. Az elmúlt 3 hónapban, ha csak az aukciós átlaghozamot vesszük alapul akkor is elmondhatjuk, hogy annak értéke 1,74%. Érdemes negyedévente újra értékelni a változásokat, hiszen talán ezek adhatnak jó támpontot ahhoz, hogy el tudjuk dönteni mikor érdemes beszállni a babaváró hitelbe.

Az elmúlt időszakban az 5 éves állampapír referencia hozama folyamatosan csökkent, így egy augusztus 9-i adat szerint 0,91%-os volt. A legtöbb elemző nem vár hozamemelkedést. Ha tartósan alacsony marad és még tovább is csökken az állampapírhozam, akkor a babaváró hitel kamata is tovább fog csökkenni érdemes talán minden családnak inkább kivárnia, hiszen 100 000 Forint feletti megtakarítást is elérhetnek egy-egy babaváró hitel esetében.

Az elmúlt időszak állampapír hozamainak alakulása

Nyár végére az állampapír referencia hozamának átlaga 1,24% volt, így a hitelkamat 3,61% lenne, ha a babaváró hitel első 5 évének hitelkamatát nézzük. Amennyiben nem születik meg 5 éven belül a gyermek, akkor 500 000 Forint megtakarítást is jelenthet ez minden családnak.

A babaváró hitel esetében fontos ismerni azokat a helyzeteket amikor megszűnhet a kamattámogatás. Ha az első 5 évben nem születik gyermek, úgy az addig kapott összes támogatást vissza kell fizetni. Amennyiben nem rendelkezik a házaspár magyarországi lakcímmel és mire ez megszűnik nem születik meg a gyermek, akkor szintén visszakéri az állam a támogatást.

A kamattámogatást a gyermek után vehetik igénybe a szülők, így elvárás, hogy a szülő a teljes hitel futamideje alatt a szülőkkel éljen együtt, ha ebben változás áll be, akkor szintén el lehet búcsúzni a kamattámogatástól.

Amennyiben válásra kerül sor, úgy szintén megszűnik a támogatás és az addigi összes támogatást vissza kell fizetni. Láthatjuk, hogy nagyon sok kitételnek kell megfelelni és tényleg alaposan át kell gondolni, hogy ennyire el kell-e köteleződnie bárkinek is 10 millió forintért?

 

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása