Győződjön meg róla, hogy Ön birtokolja lakását és nem a lakás Önt!

A gazdasági válság beköszöntével sokan túl fájdalmasan jöttek rá arra, hogy nagyon messzire mentek a saját otthonra való törekvéseikkel. A válság következtében a lakásárak erősen lezuhantak, ezért nagyon sokan azt feltételezik, hogy ez a legalkalmasabb időpont a lakásvásárlásra. Ez valószínűleg így is van, viszont „csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér”, és ameddig mi birtokoljuk a lakásunkat, nem az minket.
Ahhoz, hogy megvásároljon egy lakást, nem kell kölcsönt felvennie, hogy majd évek múltán a dupláját vagy akár a tripláját fizesse vissza. Itt van néhány nagyon hasznos tanács arra vonatkozóan, hogy hogyan tud megvenni egy lakást anélkül, hogy komoly pénzügyi gondokkal kelljen szembenéznie.

1. Kezdjen el korán spórolni és gyakran tegyen félre pénzt!

 

Mielőtt jelzáloghitelt venne fel egy lakásra, tegyen félre annyi pénzt, amivel legalább 20%-os előleget tud befizetni. Ezen kívül jó, ha létrehoz magának egy olyan jellegű szükségalapot, amiből fizetni tudja majd megélhetési költségeit. A megtakarított pénzösszegek jelzálog felvétele esetén nagyon jól jöhetnek, hiszen azáltal, hogy biztonságban érezhetjük magunkat, mert nem kell aggódnunk megélhetésünk miatt, meg leszünk kímélve egy sor érzelmi feszültségtől is.
2. Ragaszkodjon egy ésszerű havi részletfizetéshez!

hirdetes

Ne törődjön azzal, hogy mit mondanak a jelzálog hitelezők. Ön csak azt tartsa szem előtt, hogy havi törlesztő részlete ne haladja meg bruttó jövedelme 25%-át. Ennél az összegnél ugyanis még nem érzi meg annyira a részlet-visszafizetés terhét, de efölött már keservesek tudnak lenni a havonkénti befizetendő pénzösszegek. Az a legjobb megoldás, ha ezt a 25%-os bruttó standardot csak egy jövedelem esetében alkalmazzák. Ha egy olyan házaspárról van szó, akik a közeljövőben szeretnének gyerekeket, jobb, ha csak az egyik jövedelemre alapoznak. De abban az esetben sem a legbölcsebb dolog két jövedelemre alapozni, ha a házaspár nem tervez még gyerekeket, és huzamosabb ideig szeretne munkában maradni.

3. Készüljön a havi kiadásokra!

A házban sok olyan drága holmi van, ami könnyen eltörhet vagy megsérülhet. Miután biztos abban, hogy a hitel 20%-át minden probléma nélkül vissza tudja fizetni, tegyen félre egy bizonyos összeget az esetleges karbantartásokra és a javításokra is. Ez a karbantartási összeg függ a ház életkorától, de általában 20-40ezer forint hónaponként elég szokott lenni az ilyen célokra. Lehet néhány olyan hónap, amikor csak egy vagy két villanykörtét kell kicserélnie, viszont jöhetnek olyan hónapok is, amikor meg kell javítani a tetőt vagy a kazánt, és ezek már a költségesebb kiadások közé tartoznak. Amikor Önnek villanykörte-hónapja van, érdemes a megmaradt pénzét hozzáadnia a karbantartás összegéhez, hogy majd legyen miből fedeznie drágább hónapjait.
4. Gondolkodjon el azon, hogy meg tudja-e engedni magának a házat, amelyben él!

Amennyiben úgy érzi, hogy túl sokat költ lakására, nehézségei vannak a fenntartásával kapcsolatosan, esetleg nem tudja fizetni a rendszeres havi részletet rá, érdemes fontolóra vennie, hogy esetleg elköltözzön egy kisebbe, amelyet majd könnyebben fenn tud tartani. Ne kötődjön egy olyan lakáshoz, mely minden idejét és energiáját elrabolja magas fenntartási költségei miatt. Inkább lakjon egy kisebb házban, mely lehet, hogy nem annyira kényelmes luxusotthon, mint előző otthona, de általa legalább több szabadidőre tehet szert, mivel nem kell folytonosan gürcölnie a magas kiadások miatt, és megkaphatja végre a várt pénzügyi szabadságot is.
Ha rosszul dönt, otthona valóban birtokolni fogja Önt, viszont ha jól, akkor igazán az Ön otthonává válik.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása