Válaszok a legégetőbb szocpol kérdésekre

A Szocpol az állam által nyújtott vissza nem térítendő anyagi támogatás olyan családok részére, akik hajlandóak több gyereket is vállalni, és vásárolni, vagy építeni szeretnénk maguknak egy saját házat, illetve lakást. Az összeg nagysága függ a gyerekek számától, a megvásárolni kívánt lakóingatlan méretétől, valamint annak energiabesorolásától is.

Ha egy plusz gyermeket vállal a kérelmező, akkor annak négy éven belül, ha kettőt, akkor azoknak 8 éven belül meg kell születniük, hogy az állami támogatást ne kelljen visszafizetniük. A kedvezményt azok is igénybe vehetik, akik két éven belül vásároltak lakást.

hirdetes

SZOCPOL kérdések, melyek segítik a döntését meghozni

1. Milyen jellegű ingatlanokra lehet a szocpolt igényelni?
Fel lehet használni építési engedéllyel már rendelkező új lakás építésére, használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás megvételére, tetőtér beépítésére és emelet ráépítésére, valamint félkész állapotban lévő ingatlan megvételére. A támogatást előzetesen és utólagosan is meg lehet kapni. A telekár nélküli négyzetméter ár nem lehet több 300 ezer forintnál, passzív ház esetén 350 ezernél.

2. Milyen feltételei vannak a szocpol igénylésének?
Magyar állampolgárságú, de letelepedett, bevándorolt, menekült, hontalan és oltalmazott státusú is igényelheti. Az kérelmezőnek, valamint élettársának, házastársának, kiskorú gyerekének, és bármely vele beköltöző családtagnak lakástulajdona nem lehet. Továbbá nem lehet az igénylőnek köztartozása sem. Házasok és élettársak egyik felének az egészségügyi nyilvántartásban folyamatosan szerepelnie kell legalább 180 napja. Szükséges már meglévő min. két gyermek, vagy előre bevállalni legalább két gyermeket. Olyan gyermek után lehet csak igényelni, aki után állami támogatást még nem igényeltek.

3. A szocpol igényelhető használt lakásra is?
Folyamatosan hallani ilyen híreket a kormány terveiről, viszont ezidáig pozitív döntés még nem született.

4. A szocpol tárgyát képező ingatlannak mik a követelményei?
A támogatásra kerülő ingatlanban a kérelmezőnek minimum 50%-os tulajdoni hányadot kell szereznie. Ha az igénylők élet-, vagy házastársak, akkor mindkettejüknek bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkezniük. Az ingatlant eladó személy nem lehet sem közeli hozzátartozó, sem az élettárs. A vásárlás és az építés költségeit igazolni kell számlával, ez minimum a költségek 70 százalékáig követelmény. Az igénylőkön túl tulajdonjogot csak az eltartott gyermek szerezhet. Kétgyermekes szocpol esetén az ingatlan 60 és 160 négyzetméter alapterületű lehet, három gyermek után az alapterület 70 és 160 m2 lehet, míg négy vagy annál több gyermek esetén 80 és 160 m2-es ingatlan választható.

5. Mi dönti el a szocpol összegének nagyságát?
Egyrészt minél több gyermek van már meg, vagy minél több gyermeket vállal az igénylő, annál nagyobb lehet az igényelhető összeg.
Másrészt az lakóingatlan négyzetméterára is döntő lehet, ez egyébként 300 000 forintnál nem lehet nagyobb (350 ezer max. passzív háznál).
Harmadrészt minél nagyobb a lakóingatlan nagysága annál nagyobb lehet a támogatás összege is (max. 160 m2-ig).
Negyedrészt az ingatlan energiabesorolása is befolyásoló tényező. ‘B’ energiaosztály alatt nem lehet igényelni, ‘A’ energia osztálynál 10%-kal több pénz kapható, ‘A+’ esetén 20%-kal, míg passzív házra 30%-kal több az anyagi támogatás összege.

6. A támogatás összege mekkora lehet két gyermek esetén?
60-tól 75 m2-ig ‘B’ besorolásnál 800 ezer, ‘A’ 880 ezer, ‘A+’ 960 ezer, Passzív ház: 1 040 000forint.
75-től 90 m2-ig ‘B’ 1 millió, ‘A’ 1,1 millió, ‘A+’ 1,2 millió, Passzív ház: 1,3 millió forint.
90-től 160 m2-ig ‘B’ 1,3 millió, ‘A’ 1,43 millió, ‘A+’ 1,56 millió, Passzív ház: 1,69 millió forint.

7. Mennyi lehet három gyermekre?
70-től 85 m2-ig 1,2 milliótól 1,56 millióig.
85-től 100 m2-ig 1,5 milliótól 1,95 millióig.
100-tól 160 m2-ig 2 milliótól 2,6 millióig lehet az igényelhető összeg.

8.Négy vagy több gyermek után mennyi lehet az igényelhető összeg?
80-tól 95 m2-ig 1,6 milliótól 2,08 millióig.
95-től 110 m2-ig 2 milliótól 2,6 millióig.
100-tól 160 m2-ig 2,5 milliótól 3,2 millióig terjedhet az igényelhető összeg.

9. Hogyan indítható el a SZOCPOL  igénylés?
A szocpol csak kijelölt bankokban igényelhető, ha hitelt nem kér a kérelmező, akkor is bankban indítható el az igénylés.

10. Vásárlás esetén meddig kell az igénylést benyújtani?
A végles adásvételi szerződés aláírása után erre még 120 nap áll rendelkezésre.

11. Építés esetén mikor kell az igénylést benyújtani?
Még az előtt igényelni kell a banktól a szocpolt, mielőtt a használatba vételi engedélyt kiadnák.

12. Milyen költségei lehetnek a szocpol igénylésének?
Csak szocpol igénylésekor körülbelül 45 és 65 ezer forint költséggel kell számolni, míg szocpol és lakáshitel együttes igénylése esetén jó esetben 0 forint lehet a költség.

13. A szocpol igénylője elvesztheti-e az állami támogatást?
Terhelési és elidegenítési tilalom van az ingatlanon 10 évig a Magyar Állam javára, tehát addig lebontani, elidegeníteni, átengedni, hasznosítani a lakáscéltól eltérő módon nem szabd, ellenkező esetben a teljes összeget vissza kell téríteni.

14. Félszocpol igénylésére van-e lehetőség?
Mindeddig csak a tervbe vevéséről hallani pletykákat, jelenleg ilyen igénylésre lehetőség nincs.

15. Ha a bevállalt gyermek, vagy gyermekek nem születnek meg, vissza kell-e fizetni a szocpolt?
Igen, teljes mértékben.

Rate this post

Egy hozzászólás ehhez: “Válaszok a legégetőbb szocpol kérdésekre

  1. Udvozlom!
    Csaladi hazat szeretnenk boviteni a szocpol segitsegevel. A jelenlegi hasznos alapterulet utan szamoljam mennyit kaphatunk , vagy mar a bovites utani m2 ?
    Koszonettel Anita

Vélemény - hozzászólás hozzáadása