Gyorskölcsön riadó, őrület a THM kapcsán

A hírek szerint az MNB 2018 február elején figyelmeztetést adott ki, hiszen a gyorskölcsönöknél – a pénzintézetek által – feltüntetett THM mellett további költségek is felmerülhetnek, egy-egy hitelfelvétel esetén. Ilyen lehet egy kényelmi szolgáltatás, a gyors hitelbírálat vagy a futamidő meghosszabbítás is.

Az MNB felhívja a pénzintézetek figyelmét arra, hogy ezekről a költségekről is alapos tájékoztatást szükséges adni az érdeklődő ügyfeleknek. Nagyon sok intézmény kínálja a gyorskölcsöneit és természetesen reklámozza is azokat. A kis összegű és rövid futamidejű kölcsönök az átmeneti fizetési problémák enyhítésére szolgálnak.

hirdetes
gyorskölcsön thm kérdés
gyorskölcsön thm kérdés

A kölcsönökhöz nagyon egyszerűen hozzá lehet jutni, hiszen nem szükséges kezest bevonni az ügyletbe és a jövedelemvizsgálat is elmarad ezekben az esetekben. További könnyebbség, hogy ingatlanfedezet bevonását sem kérik a kis összegű kölcsönöknél a bankok. A bankoknak a THM-ben kötelező jelezniük a hitelhez kötődő egyéb költségeket és a visszafizetendő kamatot is.

Mi az, amit nem jeleznek a bankok?

A THM-nek nem képezik részét azok a költségek, amelyek például egy késedelmes törlesztőrészlet fizetés során felmerülhetnek. Eszerint az ügyfél nem a szerződés szerint teljesíti a kötelezettségeit, ezért külön díjat számolhatnak fel a pénzintézetek. Az akár több ezer forintra is rúgó költségek a THM mutatóban nem kerülnek feltüntetésre.

A késedelmi kamatok, a felmondási díjak, a behajtási díjak, a személyes kilátogatások és a levelek is többletköltséget rónak a gyorskölcsön igénylőinek. Talán azt is kevesen tudják, hogy ha a futamidő ideje alatt a törlesztés futamidejét módosítja az is plusz költséggel járhat, amely akár több tízezer forint is lehet. A különféle szolgáltatások felmondása is többletköltséget jelent.

A hiteleknél sok esetben kérik különféle biztosítások megkötését, ilyen az életbiztosítás is. A THM ezeknek a díját sem fogja tartalmazni, ezért ezek mindenképpen plusz költséget jelentenek. Minden esetben érdemes alaposan átgondolni, hogy tényleg szükséges-e az a biztosítás, amelyet ajánlanak a bankfiókban. A rövid futamidővel felvehető kölcsönöknél a futamidő végén egyéb költségek is felmerülhetnek, amelyet az ügyfélnek kell majd kifizetnie.

Miben segíthet az MNB?

Az MNB honlapjára időről időre érdemes ellátogatni, hiszen ott a Hitel- és lízingválasztó programot bárki teljesen ingyen használhatja. Itt könnyebb lesz eldönteni, hogy melyik személyi kölcsön az, amelyet érdemes felvenni. Értelemszerűen ezt a lépést érdemes még szerződéskötés előtt megtenni.

A szerződéskötés előtt akár 3 pénzügyi intézménytől is érdemes bekérni az ajánlatokat és ott alaposan át kell tekinteni, hogy milyen egyéb kifizetni valók várnak ránk a THM megfizetése mellett.

Csak úgy érdemes hitelt felvenni, ha minden kapcsolódó költséggel tisztában vagyunk

A törlesztőrészletek fizetése mindenki számára fontos, hiszen ha elmaradás mutatkozik, akkor minden esetben plusz költséggel fog járni. A törlesztőrészleteket mindig határidőre meg kell fizetni és a kényelmi szolgáltatások igénybevételét is érdemes alaposan átgondolni, hogy tényleg szükségesek-e.

Utána kell járni még a szerződéskötés előtt, hogy ha szerződést szeretnénk módosítani, mekkora többletköltséget jelent, és ha késedelembe esünk, mennyire lesz fájó pont. Minden hitelfelvétel előtt az ügyfeleknek át kell gondolniuk, hogy mennyire stabil pont a munkahelyük, mennyire jó az egészségi állapotuk, hiszen a gyorskölcsönöket is több éven keresztül kell majd törleszteni.

Amennyiben mégis bekövetkezik egy baleset, vagy ne adj isten egy rokkantság, akkor miből fogják fizetni a havi törlesztőrészletet? Ebben az esetben, ha egy családról van szó, akkor a másik fél munkahelye, mennyire számít stabilnak stb. Mindig előrelátóan kell megtervezni a gyorskölcsönök felvételét.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása