Smart otthonok előnyei és hátrányai mert az is van

A smart otthonok megkönnyítik mindennapjainkat. Ma már alig van olyan elektronikai eszköz, használati tárgy a kávéfőzőtől a redőnyig, amelyet ne tudnánk okosítani otthonunkban a saját és családunk kényelme érdekében. De ezek a berendezések csak a magasabb komfort érzet miatt hasznosak vagy spórolni is tudunk vele? A számos előnyön kívül vannak buktatói is? A cikk folytatásában kiderül.

Fontos megjegyezni, még a cikk elején, hogy az okosotthon és az otthon automatizálás azért némiképp eltérő fogalom.

hirdetes

Tesla és a smart otthonok

No nem az autómárkáról beszélünk. A mai okosotthonok alapját a neves feltaláló és fizikus Nikola Tesla fektette le. 1898-ban bejegyzett szabadalma egy kezdetleges távirányító volt, amely rádióhullámmal vezérelte a rákapcsolt eszközöket. Találmányát még abban az évben be is mutatta a publikumnak, amikor is egy hajót vezérelt az általa megalkotott szerkezettel. Tesla távirányítójától több évtizedet kell ugranunk az időben, amikor is elérkezünk 1966-ba.

Ekkor történik, ugyanis az egyik legkomolyabb érdemi előrelépés, amely az intelligens rendszereket illeti, ekkor alkotja meg Jim Sutherland mérnök az ECHO IV. nevezetű otthoni számítógépét, amely képes volt többek között időjárás előrejelzésre, elektronikai eszközök ki-be kapcsolására, valamint a lakás hőmérsékletének szabályozására is.

Ez után azt hihetnénk, hogy a lakosság körében széleskörűen elterjedtek a számítógép által vezérelt otthonok, de nem. Legalább 20-25 évet kellett várni, amikor a különböző mikroelektronikai eszközök komoly fejlődésen mentek át, gyártásuk gyorsabb és olcsóbb lett, így már az átlagos háztartások is megengedhették maguknak azok beszerelését és üzemeltetését. Tehát a 90-es évektől datálódik a smart home-ok robbanásszerű elterjedése.

Mit okosíthatunk az otthonunkban?

A több évtizedes fejlődés során egyre több és több eszközt tudtunk bekötni az otthoni okos rendszerünkbe. Az előző részben említett ECHO IV. is nagyszerű dolgokkal segítette tulajdonosát, de ma már ezek alap funkciónak számítanak. Nézzük milyen extrákkal bővült a lista az utóbbi időkben, mi az amit „fel tudunk okosítani”:

Fűtés és hűtés: Ez az egyik legfontosabb terület, amelyet érdemes rákötni smart rendszerünkre, ugyanis nem csak kényelmi funkciója van, de spórolni is tudunk vele.

Lehetőségünk van előre beállítani, hogy adott időpontban, például amikor hazaértünk a munkából emelkedjen házunk belső hőmérséklete, de beállíthatunk fűtési zónákat is, így csak azt a helyiséget fűtjük fel, ahol éppen tartózkodunk, vagy napsütéses időben, a külső érzékelőknek köszönhetően lekapcsolja a fűtést, amennyiben vezérlő egység úgy gondolja, hogy a kinti hőmérséklet elegendő lakásunk megszokott klímájának fenntartásához. Hasonlóan hasznos funkciókkal tudjuk felruházni légkondicionáló berendezésünket is.

Smart nyílászárók a jobb levegőért

Az előző ponthoz köthetően a nyílászárók, redőnyök, zsalugáterek automatizálása is fontos szerepet játszik otthonunk rezsijének csökkentésében, valamint komfortérzetünk növelésében. Amennyiben nem tartózkodunk otthon, de látjuk, hogy napos az idő, okostelefonunkon keresztül, az internet segítségével, felhúzhatjuk a redőnyünket, növelve ezzel a belső hőmérsékletet és csökkentve a fűtő szerkezet terhelését.

Amennyiben nyitva hagytunk egy ablakot, de munkába menet jut eszünkbe, akkor sem kell visszafordulnunk, egy gombnyomással bezárhatjuk azt. Előre megadhatunk „szellőztetési” időpontokat, így hazaérve mindig friss levegő fogad bennünket, de az esetlegesen beépített esőérzékelőnek köszönhetően a rendszerünk automatikusan bezár minden nyitva hagyott ajtót, ablakot, amennyiben rosszra fordul az időjárás.

Smart világítás a gazdaságosság csúcsa

Házunk védelmének szempontjából beprogramozhatjuk, hogy bizonyos időpontokban hol kapcsolódjon fel a villany, amellyel emberi jelenlétet imitálhatunk, távol tartva ezzel a betörőket. Mozgásérzékelővel egybekötve, ha elhagyunk egy helyiséget azonnal lekapcsol a világítás, de egy-egy adott tevékenységhez is meghatározott erejű fényt állít be számunkra.

Okos biztonsági rendszer

Riasztónk már sokkal többre képes, mint a hagyományos riasztási funkció. Illetéktelen behatolás esetén egyből értesítést küld okoseszközünkre, valamint értesíti a hatóságokat. A világítással összehangolva felkapcsolja az összes lámpát a házban, hangszórók segítségével távozásra szólíthatja fel a betörőt vagy a nyílászárókba épített érzékelők segítségével a rongálás pontos helyét is meghatározhatjuk.

Okos szórakoztatóelektronikai és egyéb háztartási eszközök

Ébresztőóránkat összeköthetjük egyéb eszközeinkkel, így amikor reggel felébredünk, automatikusan felhúzódik a redőny majd beindul a kávéfőző, a fürdőszobában a megfelelő tartományba emelkedik a hőmérséklet, bekapcsol a tv a reggeli friss hírekkel, közben pedig megsül az előre bekészített pirítósunk. Ez is lehetséges egy intelligens otthonban.

Mennyit spórolhatunk az okos berendezéseinkkel?

Nem csak pénzt, hanem időt is megtakaríthatunk, bár, ahogy szokták mondani az idő pénz, így azzal, hogy naponta nem kell 15-30 percet a redőnyök fel és lehúzásával, kávéfőzéssel, szellőztetéssel, tv ki és be kapcsolásával, fűtés beállítással, fürdővíz engedésével, kerti locsolással és egyéb tevékenységekkel töltenünk, lényegében pénzt keresünk. Különösen érvényes ez azokra, akik órabérben dolgoznak vagy cégvezetők. Egy automatizált otthon havi szinten több órát spórol nekünk, amelyet munkánkkal, hobbinkkal és nem utolsó sorban családunkkal tölthetünk.

Természetesen közvetlenül is spórolhatunk. Az optimalizált fűtő és hűtő berendezésekkel, automatizált nyílászárókkal, automatizált világítóberendezésekkel és egyéb okosított eszközeinkkel (például az esőérzékelős öntözőberendezés) havonta 30-50%-ot, azaz több 10.000 Ft-ot is spórolhatunk, így egy okos ház mindenképp kiváló befektetés.

Van-e hátránya Smart otthonoknak az okos rendszernek?

Ugye az előnyöket már ismerjük, de felmerül a kérdés, hogy ennyi szép és jó után van e valami buktató, van e valami hátrány.

Röviden: igen, hosszabban: amennyiben figyelmesek vagyunk és szakemberre bízzuk a telepítést akkor nincs.

Az intelligens eszközök a komplexitásukkal riaszthatják el maguktól a leendő felhasználóit. Aki eddig nem volt közeli barátságban a technikai kütyükkel annak nehezebb lesz megtanulni a kezelését, de a gyártók is azon dolgoznak, hogy minél egyszerűbb és automatizáltabb legyen az egész rendszer, így egy kis befektetett idővel és energiával (kinek több, kinek kevesebb) elsajátíthatóak a kezelés fortélyai.

Mivel ez egy még egy kiforratlan piac, nincs egységes szabvány, így a különböző gyártóktól származó eszközök néha kommunikációs falba ütközhetnek. Természetesen a nagyobb gyártók és forgalmazók ennek is dolgoznak a megoldásán, de addig is, ha tehetjük minden okos berendezésünket egy gyártótól vásároljuk.

Az okosotthon és a biztonság

Az okosotthon kialakítása során talán az egyik legnagyobb probléma a biztonság. Egy okosotthon kialakításakor nem lehetünk könnyelműek. Törekedjünk a tökéletes védelemre! Az internetre csatlakoztatott eszközök nem mindig tűnnek nyilvánosnak. Az azonban tény hogy a megfelelő szakember kellő motivációval képes lehet belelátni az életünkbe.

Amennyiben hozzáértő szakembert bízunk meg a telepítéssel és karbantartással, valamint betartunk minden utasítást, naprakészen tartjuk eszközeinket és azok vezérlőit, nagyon kicsi az esély, hogy bármiféle bajba sodorjuk magunkat.

A smart otthonok tehát sokkal több előnnyel rendelkeznek mint hátránnyal vagy mégsem???

Ez leginkább felfogás kérdése, hogyan nézzünk erre a smart otthonokra.

5/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása