Görögországi kiruccanás, euró árfolyam, vonzó tervszövögetés

A nagy elhatározás, a jó terv olyan, mint a kis trónörökös érkezése, új lendületet, új értelmet ad az egyhangú napoknak (Simó Sándor).

Az utazások nem a fizikai út megtételével kezdődnek, hanem egy sor előkészülettel: így az éghajlati tényezőkhöz igazodó öltözet beszerzésével, az euró árfolyam mozgásainak fürkészésével, a ház barátra, rokonra való ráhagyásával, telefonszámok összeírásával, egyéb elkerülhetetlen információk figyelembevételével.

hirdetes

A természet törvényei megkövetelik a hétköznap-ünnep mérlegének egyensúlyban tartását, ezért bármily meglepőnek hat is a kijelentés: néha az embernek is időt kell szakítania a feltöltődésre.

Talán éppen ennek a tervnek a gondolatait szövögeti magában és már kirajzolódni látszik a célországok szóba jöhető listája.

EURO árfolyam változásainak figyelése

Akarva-akaratlanul a szeme az euró árfolyam változásaira terelődik, titokban spórolgat az útra, álmodozva maga elé képzeli az apró, jellegzetes szuvenírek átadását követő örömteli pillanatokat, néhány napja egy kis füzet lapjait teleírta tervekkel a kiruccanását illetően, sőt egy naplót is vásárolt a potenciális élmények „tárolása” érdekében.

A pillanat, amikor rájön: az euró árfolyam spontán kémlelése lehet a kulcs a célország kiválasztásában
Meglepődik saját igényvilágának billegő magatartásán, hiszen gyermekkora óta a délkelet-ázsiai országok meglátogatása körül forgolódtak gondolatai.

Egy könyvesbolt előtt halad el, ahol megpillant egy könyvet Görögországról, amelynek borítóján éppen a meseszép Szantorini büszkélkedik. Heuréka! Felkiált és beszalad az első útjába eső sarki pénzváltóba, ahol már nem csak mustrálgatja az euró árfolyam mutatóit, hanem elszánja magát és bevált néhány forintot.

Hogyan mutatkozhat meg Görögország vonzereje?

Csodálkozása egyre fokozódik. Eszébe jut Kambodzsa és az Angkor templomromok felkeresésének egykori terve, az egyetemi barátnő történetei a Balin szerzett élményekről, az emberek vendégszeretetéről. Eszébe jut, hogy Malajziába is el akart jutni.

Aztán bevillan a zsebében lapuló euró ténye. Eldönti: olyan országban óhajt megpihenni és feltöltődni, ahol elfogadják az Európai Unió hivatalos fizetőeszközét. Ez kevesebb bonyodalommal jár. Nem fogja relikviaként őrizgetni egy külföldi ország pénzérméit, melyeket itthon érmeformában aztán sehol nem fog tudni beváltani.
Hazaér, a gyerek éppen a görög mitológiából olvas fennhangon.

Athénról a görög fővárosról esik szó, amely a történet szerint az Athéné istennőről lett elnevezve. A művelődés bölcsője, a poliszok kultúrája és nem utolsó sorban kullog az, hogy a gírosz, a muszakával karöltve amúgy is favorit ételei közé sorolódnak. Milyen lehet ott az ízvilág? Töpreng.

Jókor, jó helyen, a legvonzóbb tervek hangjaira hallgatva

Másnap örül, hogy hallgatott a megérzéseire az euró árfolyam kapcsán, és optimális összegért immár a birtokában tudja a költőpénz egy részét. A délutáni szieszta egy extraalkalmat kínál a további tervezgetéshez.
Fantáziál egy Delphoi-i kirándulásról, a varázslatos Meteoráról, Korinthoszról. Elképzeli, ahogy sétál a Szindagma terén, beszívja az örökzöld cserjék mediterrán-illatát, ahogy az étteremben helyi olajbogyót tesznek a salátába, és ugyancsak helybéli citrom levével öntik nyakon a csemegét.

Belegondol: mindez egy egyszerűnek vélt mozzanattal kezdte el körútját: az euró árfolyam szemrevételezésével.

Hogy lehet ez?

Beleszerelmesedett az új tervébe, ezért tüstént nekilát a szervezésnek: telefonál a biztosítások ügyében, gyógyszereket vásárol, a magas faktorú napkrémről sem feledkezik meg, és tájékozódik a görög árakról, melyek a turistákra vonatkozhatnak. Életre kelt a terv, mely élénkítő hatással van a hétköznapokban.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása