Amerikai dollár árfolyam módosulása amit Trump kudarcba fulladt terve okozta

Az 1785-ben forgalomba vezetett dollár egyik jelentős sorsfordulóját követhettük nyomon a mai nap folyamán, mely esemény kivédhetetlen hatást gyakorolt az amerikai dollár árfolyam mutatóira.

Lássunk a következőkben egy rövid, pontokba szedett napi kivonatot, melyben ecseteljük a főbb mozzanatokat.

hirdetes

Az amerikai dollár árfolyam aktuális tompulásának előtörténete

1. A 2016-os év egyik centrális pontja az amerikai elnökválasztás volt. A választási kampányban Donald Trump tett egy lényeges, kivitelezése esetén értékesnek ítélhető ígéretet, amelyben az Obama nevéhez és reformjaihoz szervesen kötődő ACA-törvény hatálytalanítását tűzte ki célul.

2. Az ACA-rendelet (azaz az Affordable Care Act), vagyis a magyarul: hivatalosan megfizethető egészségügyi ellátás jogszabálynak fordított reformot akarta megszüntetni Donald Trump, valamint e helyett egy új törvényt kívánt bevezetni.

3. A nagyszabású, reményteljes tervmódosítások útjába akadályt gördített a Republikánus Párt(ok) rendelkezése alatt álló kongresszus, akik nem értve egyet az újszerű tervekkel, elutasították a törvényjavaslatot. Mindez kihatott az árfolyamrendszerre (is), hiszen az elnök „csatavesztését” követően az amerikai dollár árfolyam az euróéhoz viszonyítva petyhüdtebb állapotot rajzolhat le magáról.

4. Mindennek az eseménynek feszélyezett, frusztrált, kételkedő atmoszféra lett a köntöse, amelynek rejtekéből hitetlenkedő, gyanakvó, meggyőződésében meginogott tekintetek lesnek az új amerikai elnök adócsökkentési projektjét, valamint az infrastrukturális invesztíciókat, befektetéseket illetően.

A Trump-krach hatása a dollárindex mutatójára

1. A sokak által hagyományos mentsvárként emlegetett, stabilnak mondott svájci frankhoz képest a dollár négy és fél havi gyengülést mutatott, a jennel összevetve a legsúlyosabb mértékű vereséget szenvedte el, mindez pedig óhatatlanul beleépült az amerikai dollár árfolyam jelenlegi alakulásába.

2. A tőzsdék csökkent állapotban, gyengült mutatókkal zárták a hét első napját.

3. Az amerikai befektetők Donald Trump sikert ígérő programjának életbe léptetése ügyében nem mutattak kellő optimizmust, amely magatartás az RCB Capital Markets elemzői szerint nem a legmegfelelőbb, hiszen figyelembe véve, hogy bár nem az elvártak szerint alakult az egészségügyi program terve, nem egyenértékű azzal, hogy további gazdaság-élénkítő programtervei is ebbe a helyzetbe kerülhetnek.

4. Az aranyár is felemelkedett a dollárhoz képest, tudniillik 1.260 dollárra becsülték jelenlegi értékét.

Vessünk néhány pillantást a BUX-ra is

Természetesen a Budapesti Értéktőzsde sem maradt impulzus nélkül. Amennyiben az olvasó bővebb információkra szeretne szert tenni a téma kapcsán, kattintson ide. Ami a részvényindexeit illeti a következő mutatók álltak elő, amely az amerikai dollár árfolyam változásainak is betudható.

1. A BUX 0, 69 százalékos visszaeséssel zárt.

Lássuk a részvények indexeit:
2. A MOL 1 százalékos árfolyamcsökkenéssel szerepelt.
3. Az OTP-részvények összege 1, 27 százalékot mutatott.
4. A Magyar Telekom 0, 41 százalékos csökkenést mutatott a korábbiakhoz képest.

Van azonban egy jó hír is, éspedig a Richter-részvények kapcsán, amelynek esetében nem apadás, hanem növekedés állt elő, a maga 0,40 százalékos emelkedésével.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása