Svájci frank árfolyam ha Svájcba készül fontos Önnek

A svájci frank árfolyam kérdésében számos ország érintett, hiszen napjainkig a legmegbízhatóbb valutának bizonyul, amelyet a megtisztelő és sokatmondó „mentsvár”, vagy „menedék” árfolyamként egyaránt ismerhetünk.
A pénznem stabilitása nagyrészt annak köszönhető, hogy a 19. század második felében kísérletező, az európai pénzrendszert egyesítő szándék indult különleges útjára Franciaország, Olaszország, Belgium és természetesen Svájc közreműködésével.

A fent említett négy ország egy Európára vonatkozó financiális szövetség bázisát tette le, amikor megvalósította a Latin Monetáris Uniót.

hirdetes

Az Unió, amihez a négy ország közül a leghosszabb ideig Svájc maradt hűséges, és ezzel a magatartásával a ma is használt, nagy becsben tartott frank, kontinensünk legrégebben alkalmazott frankjának titulusát is megörökölte.

Svájci frank árfolyam – a valuta, amely az eddigiek során támpillérként jeleskedett

A svájci frank árfolyam az új évezredben is kimagaslóan teljesített és büszkén ellenállt a különféle pénzügyi-gazdasági viharoknak, néha az orkánoknak is.

Az közelmúlt előre nem látott, meghökkentő svájci frank árfolyam ügyileg bekövetkezett mozzanatokat leszámítva (lásd a svájci frank és cseh korona azonos felértékelési nyomással, árfolyamkorláttal kapcsolatos történéseit a tőzsdehírek honlapjain) a valuta még a nagy gazdasági világválság hömpölygésében is alig értékelődött le.

Svájc – Európa egyik kiemelkedően impozáns országa

Milyen közös jellemvonással láthatjuk el a következő egyéneket és földrajzi nevezetességeket, valamint tárgyakat: Genfi-tó, Gottfried Keller író, Bartók Béla szobor – egy nevezetes kanton egyik fővárosának terén elhelyezve, az ott lakó magyarok indítványozására, Albert Hoffman vegyész, Matterhorn, Carl Gustav Jung analitikus-pszichiáter, speciális órák?

Nem nehéz kitalálni, hogy Svájc az, ami szorosabb-lazább módon mindegyik fent említett elemnél, személynél feltüntethető.

A svájci frank árfolyam figyelése kapóra jöhet olyan esetekben, ha azon helyekre tervezünk példaképpen utazást a közeljövőt illetően, ahol a svájci frankot használják hivatalos fizetőeszköz gyanánt.
Ilyen helyeknek bizonyul Svájc, vagy hivatalos nevén Svájci Államszövetség, a Liechtenstein államok, valamint a rendkívüli Campione d’Italia város.

Svájc nem csak a híres, jól funkcionáló és megbízható órák, valamint a svájci frank árfolyam ügyében mutatkozik érdekes helynek, hanem egy sor egyéb tulajdonsága miatt is.

Utazásban meglelt igények

Az utazást általában kikapcsolódási-feltöltődési, valamint élmény-, és tapasztalatszerző céllal választjuk, amelynek folyamatában a személyes átélés, a saját szemmel látás mozgatórugóként funkcionál.
Az élmény egyénfüggő jelenség, mely kinek-kinek más arcával látszik tetszetősnek, csábítónak. Van, aki a hegymászásban, az extrém sportokban leli meg az élmény kecsegtetően hűs forrását.
Mások a tapasztalatszerző értékét emelik ki, amelyben helyet követel magának az új kapcsolatok építésének vágya.

Svájci értékek

A svájci emberek készpénz szeretete, a bűnesetek minimális előfordulása (turistaként a zsúfolt helyeken kell fokozottabb figyelmet szentelnünk értékeinkre), a havasi gyopárral ékeskedő alpesi helyek, amely virág növényként védett, ugyanakkor a svájci hadseregben szolgáló generálisok jelképe is – vonzóvá teszi az országot az ide látogatók szemében.

Mindezek mellett megemlítendő ismérvek a svájci környezetvédelem, amelynek terén az elsők között csatlakozott erdővédelmi eljárásával, és a környezet óvását az 50-es évektől alkotmányába is belefoglalta, mint kulcsfontosságú tényezőt.

Az országban előállított termékek között néhány bekerült a világkereskedelembe is (a svájci óra, a Maggi ételízesítő, a Ricola nevű gyógynövényekből készült cukorka, a kávéimádók egyik nagy kedvence: a Nescafé, a sajtvilág egyik híres szereplője: az Ementáli sajt).

Mindezen teljesség igénye nélkül, csupán ízelítő gyanánt felhozott információk birtokában szimpatikusabbnak fog mutatkozni a svájci frank árfolyam megfigyelése is, hiszen az utazás során a frank magunkkal vitele (költőpénz gyanánt, bankkártya kíséretében) a elhagyhatatlan elintézendők listáján szerepel piros betűkkel szedve.

Svájc egy erdélyi bárónő szemével

A régmúlt utazói előszeretettel ragadtak tollat és vetették papírra mind önmaguk, barátaik, mind pedig az utókor számára utazásaik során beléjük vésődő gondolataikat és érzéseiket.

Az erdélyi bárónő Wesselényi Polixéna, a híres Wesselényi-család egyik nevezetes sarja, maga is megjelentette utazási naplóját az 1800-as évek közepén Olaszhoni és Schweizi utazás címmel ellátva.
A bárónő ízes soraival búcsúzunk, és mindazoktól, akik a svájci frank árfolyam fürkészését egy az országba tervezett kirándulás folytán ütemezték be programjukba:

Lausanne-t választottuk utósó kirándulásunk céljául, mely a Leman keleti partján fekszik. A gőzös a tavat megkerüli, s e szerint ezt partjaival együtt áttekinthetni. (…) Szenvedéllyel tekintünk a természet hanyatló kellemeire, szemeinket el nem tudjuk vonni rólok, melyek közül egyet-egyet minden következő pillanat elhervaszt. Fájdalmas istenhozzádot nyög lelkünk feléjök, mint szívünknek egy-egy édes, örökre távozó barátjához.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása