Folyószámlahitel vagy személyi kölcsön? Segítünk eldönteni!

Akinek gyors anyagi segítségre van szüksége, az általánosságban felveti a folyószámla hitel és a személyi kölcsön lehetőségét, hiszen mindkét esetben gyorsan juthatunk akár nagyobb összegű, de biztosan kedvező kamatozású hitelhez.

A kettő között azonban óriási különbségek vannak, éppen ezért érdemes jó előre eldönteni és elhatározni, hogy számunkra melyik lesz a megfelelő megoldás, ugyanis míg a folyószámla hitel például nagyon kedvező feltételeket biztosít, de jellemzően csak kis összeghatáron belül érhető el, addig a személyi kölcsön nagyobb pénzösszeget garantál, hosszabb futamidőre.

hirdetes

Lássuk egy kicsit konkrétabban!

A személyi kölcsönről, hogy legyen összehasonlítási alapunk

A személyi kölcsön nagy általánosságban egy olyan hitel, amit az ügyfél bármire felhasználhat. A jelzáloghitelekkel ellentétben a személyi kölcsönhöz nem tartozik ingatlanfedezet, a bank számára tehát lényegében elég az, hogy az igénylőnek biztos jövedelme van, ami a hitel egyedüli biztosítékának tekinthető, ezért adják csak nagyon hosszú futamidőre, illetve – viszonyítás kérdése – kedvezőtlen feltételekkel.

Ha valaki nem törleszti megfelelően a hitelét, a személyi kölcsön szerződésében kikötött feltételeknek megfelelően a bank szabadon hozzáférhet az igénylő bankszámlájához, hogy onnan leemelje a törlesztő-részlet megfelelő összegét. A személyi kölcsönök átlagos futamideje 12 hónaptól 84 hónapig terjedhet, és általánosságban 100 ezer forinttól 5 millió forintig is terjedhet.

A 2010. március 1-jén meghozott rendelet értelmében amennyiben nem lakáscélú szerződésről van szó, akkor részleges vagy teljes előtörlesztés esetén a bankok nem számolhatnak fel külön díjat, amennyiben a fennálló tartozás nem haladja meg az 1 millió forintot, valamint az ezt megelőző 12 hónapban nem történt előtörlesztés. A személyi kölcsön mindig kölcsönszerződéssel kerül felvételre, ami egy a feltételekről és a biztosítékokról szóló szerződés. Nagyobb összegek esetén a szerződést gyakran közokiratba foglalják!

A folyószámla hitelről mielőtt eldöntenénk melyik a jobb

A folyószámla hitel ezzel szemben nem egy hagyományos hiteltermék, hiszen nincs törlesztő-részlet, nincs lejárati dátum, hanem egy folyószámla, amelyen az állandó pénzmozgás által meghatározott mennyiségű hitelkeret jön létre, amit az ügyfél bármikor szabadon felhasználhat akár online fizetésre, akár utalásra, akár készpénzfelvételre is. A bank ugyanis engedélyezi az ügyfél számára egy szerződéskötést követően, hogy folyószámlája egy előre meghatározott összeg erejéig akár negatív irányt is mutasson.

Ehhez általában hitelszerződés is kapcsolódhat. A folyószámla hitel igénylése úgy történhet, hogy a bank a hitelkeret terhére teljesíti azokat a fizetési megbízásokat is, amelyekre a tulajdonos kerete már nem nyújtana fedezetet. A felhasznált összeg törlesztésére akkor kerül sor, amikor a bankszámlára valamilyen pénzösszeg érkezik. Természetesen a felhasznált mennyiség után, valamint a hitelkeret fenntartása után is kell fizetnünk, de a kamatok lényegesen kedvezőbbek, mint például gyorskölcsön, vagy személyi kölcsön esetén.

Az ilyen formában elérhető hitelösszeg általában nagyon alacsony, és minden esetben a számlán rendszeresen megforduló pénzösszegtől függ. Általánosságban a bankok a számlára érkező fizetés vagy egyéb juttatás kétszereséhez juttatják hozzá az ügyfeleket, tehát 100 ezer forintos rendszeres fizetés esetén 200 ezer forintos hitelkeret jár a folyószámla hitel igénylőjének, ami lényegesen alacsonyabb, mint a személyi kölcsön esetében.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása