Óriásit növekedett idén a lakáshitelezés

Az első hivatalos eredmények alapján 2014-ben másfélszeresével, egészen pontosan 57 százalékkal nőtt a magánszemélyek által felvett lakáscélú hitelek összege, mint 2013 első félévében.

2014 első hat hónapjában csaknem kétharmaddal több lakás hitelt folyósítottak a bankok a háztartásoknak, mint egy esztendővel korábban, hasonló időintervallumon belül. A kimagasló növekedés hátterében jelentős szerepet vállalt a bázishatás, de kizárólagos szerepnek nem neveznénk, mert 2013 első félévében történelmi mélyponton volt az új lakáshitelek szerződéses összege.

hirdetes

A kimagasló növekedés háttere

Hogy valódi élénkülésről van szó, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2013 második félévét alapul véve az idei esztendő első hat hónapjában az új hitelek összege 12 százalékos növekedést mutatott. Ez az emelkedés még azt leszámítva is rendkívül jelentős, hogy a hitelpiacon jellemzően az év második felében szaporodnak meg a kölcsönfelvételek. Az első féléves teljesítmény után tehát az elemzők úgy vélik, hogy 2014-ben az egész esztendőre vonatkozó hatalmas növekedés várható, noha a hitelezési aktivitás nagyon messze jár a válság előtti állapotoktól, de a trend így is bizakodásra ad okot.

A fellendülés hátterében egyébiránt elemzők szerint leginkább a bizalomnövekedés állhat, másrészt pedig a hitelkamatok csökkenése, ami immáron egy tartós állapotnak tekinthető a szegmensben. Nem szabad továbbá figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy megállt a lakásárak csökkenése, ami egy ideális beszállópont lett a lakáspiacon, amit nagyon sokan ki is használnak.

A hitelköltségek mutatója a lakáshitelek tekintetében ugyanakkor 27 hónapja folyamatos csökkenést mutat, így idén nyáron már a 2008-ban folyósított CHF-alapú devizahitelek szintjét ütötte meg. A pozitív hatást elősegítette még, hogy az MNB folyamatosan csökkentette az alapkamatot a múltban, méghozzá folyamatosan kisebb lépésekben, ami azt is előre jelezheti, hogy a jövőben további, akár jelentős csökkenés a hitelkamatok tekintetében már nem várható, avagy a hitelfelvételre most mutatkozik a legjobb pillanat.

A lakáspiac is éledezik

A lakáshitelek számának megnövekedését, illetve a hitelfelvételi kedvet tovább erősíti az éledező lakáspiac is, hiszen 5 év alatt jelentős, helyenként akár 20 százalékos árcsökkentést is mértek. Ez a csökkenés tavaly megállt, és az előrejelzések alapján nem is várható további csökkenés, éppen ezért most egyre többen szánták el magukat ingatlan vásárlására. Ez érezhető többek között a kereslet bővülésén is, ami 2013 első félévéhez mérten több mint 10 százalékosnak tekinthető.

A lakáspiacon egyébiránt egyre többen vásárolnak hitelekből, hiszen míg az elmúlt néhány évben csak a vásárlók alig 10-15 százaléka egyenlítette tartozásait hitelből, addig 2014 első hat hónapjában ez több mint 20 százalékosra emelkedett. A rendkívül kedvező kamatkörnyezetnek köszönhetően egyébiránt a piaci kamatozású hitelek jelenleg a legnépszerűbbel, de rengetegen választják az államilag támogatott hiteleket is. A lakáshitelek iránti kereslet az idei esztendőben eddig töretlen maradt, és amíg a kedvező kamatkörnyezet fennmarad, illetve nem következik be jelentősebb negatív változás a hitelezés általános feltételeiben, addig a hitelfelvételek mennyisége is ezen a szinten marad.

Komolyabb változásra a szegmensben az elemzők 2016 első negyedévig nem várhatók, a háztartások többsége ugyanis addig nettó hitel-visszafizető marad.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása