Folyószámlahitel: Csúnyán ráfizethet, ha nem figyel!

A folyószámlahitel kiváló alternatívát nyújt abban az esetben, ha nincs tartalékunk, de mégis szeretnénk, ha mindig a rendelkezésünkre állna egy kisebb vagy nagyobb összeg olyan helyzetekben, amikor éppen megszorulunk, vagy egy nagyobb anyagi segítségre lenne szükségünk.

A folyószámlahitel megfelelő odafigyelés mentén igencsak nagy segítséget jelenthet számunkra, azonban amennyiben nem figyelünk oda, nagyon csúnyán rá is fizethetünk.

hirdetes

A folyószámlahitelt nagyon sokan alkalmazzák azért, hogy lehetőségük legyen a fizetésüknél sokkal nagyobb összeget elkölteni, ezáltal kitűnő lehet például olyan esetekben, ha a hónap végén csúnyán megszorulnánk, és nincsen megtakarított pénzünk sem ahhoz, hogy bevásároljunk, vagy kifizessünk egy fontos csekket.

Ezért érdemes odafigyelni a folyószámlánkra!

A folyószámla hitel a legtöbb esetben mindig egy nagyon minimális 20-30 ezer forintos összeggel indul, ami általában keveseknek szokott problémát okozni a törlesztés vagy a használat terén. Ha el is költjük, legfeljebb két-három fizetés után vissza tudjuk tenni az elhasznált pénzt, ezáltal valóban úgy érezhetjük, hogy egyfajta hasznos vésztartalékként van jelen számlánkon az a virtuális összeg. Noha természetesen ez után is kell díjat fizetni, de egy 20-30 ezer forintos keret esetén ez 2-3 ezer forintnál, vagy a hitelkeret legfeljebb 1 százalékánál általában nem magasabb összeg.

A bonyodalmak ott kezdődnek, hogy nagyon sok bank 2-3 hónap után automatizálja magát, ezáltal amennyiben rendszeresen fizetjük a folyószámla hitelt, vagy csak szimplán a fizetésünk összege megengedi, gyakran két-háromszorosára növelik a hitelkeretet, mindezt automatikusan.

Elsőre talán nem tűnik nagy bajnak, de amikor előkerülnek a különféle díjak és kamatok, akkor gyakran megkérdőjeleződhet bennünk a folyószámla hitel haszna, például ott a keret beállítási jutalék vagy a rendelkezésre állási díj, ami egy évben fizetésünktől függően akár 20-30 ezer forint is lehet. Természetesen ilyen esetben még időben léphetünk, és lemondhatjuk az extra hitelkeretet – ha rendeztük fennálló tartozásunkat –, de készüljünk fel, hogy ezért is pénzt számol majd fel a bank.

Ennél is lehet nagyobb a baj!

Az elhangzottakon felül azonban komolyabb bajba is kerülhetünk, ha nem figyelünk oda, vagy csak nem lépünk időben! Példának okáért abban az esetben történhet ilyesmi, ha a megnövelt hitelkerettel elcsábulunk, és „miért ne” alapon elköltjük a fizetésünk egy-kétszeresét. Ilyen esetekben ugyanis a bank általában extrém kamatokat számol fel mindaddig, amíg nem törlesztjük vissza az összeget.

Ha például 200 ezer forintot keresünk, és elköltöttük annak a dupláját, akkor havonta csak 10 ezer forintot fogunk kifizetni a kamatokra. Még nagyobb bajba kerülhetsz abban az esetben, ha a bank azt érzékeli, hogy valamilyen okból kifolyólag nem érkezik pénz – avagy fizetés – a számlánkra, nekünk viszont még tartalékunk van. Egy bizonyos időkeret után a pénzintézet ilyenkor felszólíthat minket arra, hogy 8 napon belül rendezzük a tartozásunkat. Amennyiben ez nem történhet meg, akárcsak minden más egyéb hitel esetében, végrehajtásra kerülhet az ügy, ugyanúgy BAR listára kerülhetünk és így tovább, és így tovább.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a folyószámla hitel eredendően rossz lenne, éppen ellenkezőleg, sokakat húzott már ki a bajból, azonban csakúgy, mint a legtöbb kölcsöntermékkel, úgy ezzel is fontos ésszerűen bánni, illetve az arany-középutat keresni vele.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása