Soha nem voltak ilyen olcsók a lakások

Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere a blogjában már több nagyon érdekes cikket publikált. Az egyik nem rég megjelentetett anyagból egyenesen az derül ki, hogy soha nem kellett még ennyire keveset fizetni egy lakás négyzetméteréért, mint idén.

Magyarországon és általában a keleti régióban sokkal nagyobb a magántulajdonban lévő ingatlanok száma. Ennek főképp történelmi hagyományai vannak és a legtöbb apáról-fiúra száll. Emellett az emberekben sokkal mélyebben gyökeredzik a saját otthon iránit vágy, mint mondjuk akár Németországban, ahol a polgárok döntő többsége egész életében bérli az otthonát és egyedül a leggazdagabbak rendelkeznek sajáttal. Persze ott egészen más törvények és garanciák érvényesek, azaz nem fordulhat elő az, hogy csak úgy valakit eltávolítsanak az otthonából, csak azért mert az papíron nem az övé.

hirdetes

Magyarországon mindenkinek az elsődleges célja a saját otthon

Ezzel szemben, ha itthon egy fiatal elkezdi az életét, akkor első célként szinte mindig a lakás, a biztos talaj megteremtése lebeg a szeme előtt. Úgy vagyunk nevelve, hogy csak a saját otthon legyen meg és utána jöhet minden más. Ennek megfelelően nálunk a rendszerváltozás után közel két évtizedig pörgött is a lakáspiac rendesen. Ám a válság nálunk is éreztette hatását és az elmúlt években folyamatosan csökkent a kereslet. Mostanság kezd újra magára találni a piac és jó eséllyel a nemsokára érkező félszocpol is új lendületet fog adni neki.

Soha nem volt ilyen olcsó egy négyzetméter

Zsiday Viktor pár éve már előrukkolt egy ábrával, amelyről pontosan le lehetett olvasni, hogy a magyar ember hány havi keresetéből tud megvásárolni egy négyzetméternyi lakást Budapesten és a nagyobb vidéki városokban – olvasható a portfolio.hu cikkében.

Nemrég pedig egy teljesen új indikátorral jelentkezett, amelyből egyértelműen levezethető, hogy a lakáspiacon az árak lassan elérnek egy olyan határt, ahonnan szinte biztosan meredek emelkedés következik. Zsiday több forrásból is dolgozott, ezért ő sem titkolja, hogy nem teljesen pontosak az adatok, viszont nagyságrendileg teljesen korrekt és konkrét képet festenek a lakáspiac jelenlegi helyzetéről és a trendeket is megfigyelhetjük rajta.

Most vegyünk lakást

A kutatás most, az átlagos lakásárakat, az átlagos nettó jövedelmet és a mostani (jelzálog) hitelkamatokat vette alapul. A cikk szerzője azt a kérdést tette fel magának, hogy ha valaki félretesz 36 havi átlagos nettó fizetést, és hajlandó hitelt is felvenni rá (20 éves futamidővel), valamint a fizetésének az egyharmadát beáldozza a törlesztőrészletre, akkor hány négyzetmétert tudna vásárolni.

Az eredmény igen megdöbbentő. Míg 1998-ban 31 m2-es, 2001-ben pedig mindössze 22 m2-es lakásra futotta volna, addig ez a szám 2002-2007 között már 34-36 m2 körül mozgott. És akkor most tessék kapaszkodni, az előbb felsorolt kritériumok alapján idén nem kevesebb, mint egy 60 négyzetméterest lakást vásárolhatnánk meg.

Soha nem voltak ilyen alacsonyan az árak

A lakáspiacon jelenleg a 2007-es árszínvonalnál nagyjából 60%-kkal olcsóbban vásárolhatunk meg egy négyzetmétert. Ez azok számára fantasztikus hír, akik most tervezik a saját otthon megvételét, ugyanakkor az is biztos, hogy számítani lehet arra, hogy néhány év alatt komoly áremelkedés söpör végig a magyar lakáspiacon.

Zsiday szerint ennek hátterében a roppant kedvező jelzáloghitelek, a gazdasági növekedés, a folyamatosan növekvő nettó bérek, a csökkenő munkanélküliség és az új lakáskínálat hiánya húzódik majd meg. Azaz Budapesten, és azokban a vidéki nagyvárosokban, ahol az emberek könnyen találhatnak munkát, komoly lakásár emelkedésre lehet számítani.

Viszont arra is rávilágít, hogy a negatív migrációval sújtott területeken az olcsó lakás, illetve ingatlanárak ellenére is kedvezőtlenek a kilátások.

Az, aki a most, vagy a közeljövőben tervezi a lakásvásárlást az ne késlekedjen, mert ennél kedvezőbb áron lehet hogy újabb két évtizedig nem juthat majd sajáthoz. Ellenben, akár féléves kivárás is súlyos százezrekkel növelheti meg a szerződés végösszegét.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása