A folyószámla hitel mindig ideális választás

Arányait tekintve a folyószámla hitel az egyik legjellemzőbb a hazai kis- és középvállalkozások hitelállományának tekintetében.

Az ügyfelek nagy általánosságban 10-20 millió forintot igényelnek ilyen formában, de a folyószámla hitel mellett egy ideje már elérhetők a vállalati hitelkártyák is, amelyek hasonló konstrukciót dolgoznak fel, mint az említett kölcsöntermékek.

hirdetes

A folyószámla hitel tökéletes választás abban az esetben, ha szeretnénk megoldást találni ideiglenesnek vélt anyagi problémák megoldására. Mindez abban az esetben igaz, ha magánszemélyek vagyunk, lévén ezt a terméket vállalkozások is igénybe vehetik, akik nem csak átmeneti likviditási problémáikat tudják orvosolni vele akár néhány órán belül is, hanem például forgóeszköz-finanszírozási igényeik kielégítésére, valamint tőkepótlásra is fel tudják használni.

Miért ideális eszköz a folyószámla hitel?

A kérdéses hitel népszerűségét és ideális mivoltát igazolja továbbá az is, hogy nem csak igénybe venni nagyon egyszerű, hanem törleszteni is.

A legtöbb esetben azonban mind a vállalati, mind a magánszemélyi szegmensből azok az ügyfelek vesznek fel folyószámla hitelt, akik nem tudják pontosan és előre megtervezni mindennapi likviditásukat, mert vagy nincs állandó munkahelyük, vagy vállalkozások esetében hosszabb termelési idővel, illetve forgási sebességgel dolgoznak.

A vállalkozások jelentős többsége még mindig inkább általános működésük finanszírozása miatt veszi fel a kérdéses kölcsönt, de rengetegen biztonsági tartalékként is tekintenek rá – ez magánszemélyekre is igaz –, hogy amennyiben szükségük van rá, akkor azonnal igénybe tudják venni azt.

Amit a folyószámla hitel bírálatáról tudni érdemes

A folyószámla hitel az egyik legkönnyebben igényelhető kölcsön, ami a laza hitelbírálatból eredeztethető. Ennek ideje és feltételei bankonként változik, így vannak olyan bankok, akik 48 órán belül elvégzik a szükséges teendőket, míg más esetekben gyakran 5-8 munkanapig is eltarthat ez a folyamat.

A hitelbírálat általánosságban két pilléren nyugszik, az egyik ilyen a múltbéli pénzügyi adatoknak az elemzése és áttekintése, míg a másik – vállalati kölcsön esetén – a cég működésének áttanulmányozása. Utóbbira azért van nagy szükség, mert ez már önmagában képes összefoglalni a bank számára a hitelfelvevő cég történetét, tevékenységi körét, tulajdonosi struktúráját, a tulajdonosok egyéb vállalkozásokban való részesedését, a piaci kapcsolatokat, valamint a cég általános helyzetét.

Ezekből a pénzintézetek már elegendő adatot tudnak leszűrni ahhoz, hogy megítélhessék, hogy az alapvető követelményeken túl – szerződések, pénzügyi összefoglalók, számlakivonatok – jogosult-e a vállalkozás folyószámla hitelre, és amennyiben igen, akkor pontosan milyen összegűre. A bankok a folyószámla hitel felvételekor az ügyfeleket bizonyos adósminősítési kategóriákba sorolják be, ami a hitelezés alapja, és az ügyfél közelmúltbéli időszakáról készített pénzügyi mérlege alapján számítják ki.

Ez alapján kerül kiszámításra a szabad limitösszeg is, ami a folyósítható kölcsön maximális legfelső értékét jelöli. Szintén az adósminősítési besorolás alapján kerül meghatározásra egy folyószámla hitel esetén a szükséges fedezet, annak mértéke, illetve a javasolt kölcsön nagysága is. Cégek számára tehát egy kicsit bonyolultabb a folyószámla hitel felvétele, azonban még így is sokkal egyszerűbb, mint bármilyen más banki kölcsön igénylése.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása