Személyi kölcsön igénylésénél is kizáró ok lehet a folyószámla hitel

A folyószámla hitel nagyon nagy segítség olyan esetekben, ha hirtelen és gyorsan felhasználható összegekre van szükségünk.

A kisebb összegű kiadások – tehát például egy műszaki cikk vásárlása, vagy egy számla befizetése – a folyószámla hitel által rendezhetők a legkönnyebben, de vannak helyzetek, amikor egy kicsit nagyobb összegre is szükségünk lehet. Ilyen esetekben jöhetnek jól a szabad felhasználású személyi kölcsönök, amelyek általában nagyobb összegben igényelhetők, és lényegesen másabb feltételekkel.

hirdetes

Amennyiben azonban olyan helyzet áll elő, hogy folyószámla hitelt is igényeltünk, ezen felül pedig később rájövünk arra, hogy egy nagyobb összegre is szükségünk van, akkor könnyedén meglepődhetünk, hiszen személyi kölcsön felvétele esetében utóbbi kizáró ok is lehet.

Folyószámlahitelünk mellé még személyi kölcsönt is szeretne?

Természetesen egyetlen olyan jogszabály sincs, ami kimondja, hogy folyószámla hitel mellett ne igényelhetnénk személyi kölcsönt, azonban amennyiben előbbivel akadtak problémáink, akárcsak egy aprócska késés is, az könnyedén befolyásolhatja a nagyobb összegre való esélyességünket. Ha ugyanis fedezet nélküli személyi kölcsönt akartunk, akkor a hozzá kapcsolódó hitelbírálat eredményességét az adós igazolt jövedelmén túl befolyásolják még a már meglévő hiteltörlesztések is.

A legtöbb pénzintézet tehát azt fogja először megvizsgálni, hogy a kölcsön igénylőjének jövedelme megfelel-e az általuk támasztott követelményeknek, majd átvilágításra kerül a munkaviszony is, illetve felmerülnek a munkáltatóval kapcsolatos követelmények.

Ha minden feltételnek megfeleltünk, következik a hiteligénylő munkabért is tartalmazó számlájának ellenőrzése, amellyel kapcsolatban a bank nem csak azt vizsgálja meg, hogy a munkabér összege megegyezik-e a munkáltató által kibocsájtott munkabér összegével, hanem természetesen azt is, hogy az ügyfél rendelkezik-e valamilyen más hiteltörlesztéssel. Ha igen, akkor az állandó kiadásnak számít, ezáltal fontos kiszámolni, hogy havonta mennyi ebből a fizetendő törlesztő részlet, és az rendszeresen törlesztve van-e vagy sem.

Amikor a folyószámla hitel bajt okozhat

Amennyiben a bank az átvilágítás során azt tapasztalja, hogy a folyószámla hitel törlesztésével is problémák adódtak, az egy igencsak komoly kizáró tényező lehet abban, hogy a személyi kölcsön igénylésünket visszamondják. Különösen igaz mindez abban az esetben, ha a folyószámla hitel folyósítója BAR listára is tett minket, hiszen ebben az esetben azonnali az elutasítás.

Amennyiben ez még nem történt volna meg, és ezt a kölcsönünket rendesen fizetjük, akkor is komoly problémát okozhat számunkra tartozásunk, hiszen amennyiben a folyószámla hitel törlesztése minden hónapban rendszeres kiesést okoz, azt a személyi kölcsön esetében a bank tulajdonképpen leveszi fizetésünkből, vagyis kiesésnek könyveli el.

Ha például 90 ezer forintot keresünk – ami a személyi kölcsön esetében már elegendő összeghatárt –, de a folyószámlás hitelünk miatt 30 ezer ebből minden hónapban elmegy törlesztésre, akkor a bank csak 60 ezer forintnyi fizetést tud beszámítani, ami a legtöbb magyar pénzintézet esetében, főként a nagyobb összegű hitel igénylésekor már ellehetetlenítő tényező lesz.

Mielőtt tehát személyi kölcsönt szeretnénk igényelni, ezt mindig vegyük figyelembe, nehogy a hitelbírálat során érjen minket váratlan meglepetés.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása