Dübörög a szép kártya és a készpénz cafetéria

A cafetéria juttatásokon belül a szép kártya népszerűsége az adózási módosítások ellenére töretlen, sőt felfelé ívelő. A szép kártya a tavalyi évhez képest a cafetéria juttatásokon belül másfélszeres részesedést szerzett. Összesen 54 százalékra tehető a szép kártya részesedése a juttatások között.

A másik sokak által kedvelt elem a készpénzes juttatás, amely 40 százalékos részesedést ért el. Az adatokból látható, hogy ez a két elem teszi ki a cafetéria juttatások nagy részét. Ma szinte nem is nagyon van olyan munkaadó, aki ne próbálná meg ezzel magához csábítani a munkaerőt.

hirdetes

A Szép kártya egyre népszerűbb és népszerűsége nagy valószínűséggel a következő években is töretlen lesz. A munkavállalóknak hatalmas segítséget jelent, hiszen a nyaralás egy része ebből fedezhető, így év közben különösebben nem kell nagy összeget megtakarítani annak érdekében, hogy az egész évi fáradalmakat a nyár során kipihenjük.

A BDO cafetéria-tanácsadási ügyfelei körében készített felmérést

A korábbi 38 százalékhoz képest már 54 százalékos a szép kártya részesedése az összes elérhető juttatáson belül. 30 százalék a vendéglátás-alszámla, 16 százalék a szálláshely és 8 százalékos a szabadidő zseb. Az év elején bekövetkezett cafeteria rendszer átalakításakor a Szép-kártyának sikerült megtartania adómentességét. A régebbi Erzsébet utalványt úgy tűnik, hogy a pénzkifizetés váltja fel, hiszen ez a második legnépszerűbb a juttatások közül. A pénzkifizetés elérte a 40%-os részesedést.

Nagy valószínűséggel azért olyan népszerű, mert a szerényebb keresetűeknek nagy segítséget jelent a hétköznapi kiadások finanszírozására. Inkább választják ezt a lehetőséget, mint bármi mást. A készpénz hatalmas előnye, hogy azonnal elkölthető. A legtöbb cég megtartotta a készpénzes lehetőséget, hiszen időben felismerték annak előnyeit, azaz a béren kívüli juttatások közül ez a fajta juttatás sokkal ösztönzőbben hat, mint bármi más.

Milyen változásokat hozott a szép kártya módosítás a többi zsebnél?

A módosítás legnagyobb vesztesei az önkéntes pénztárak, amelyek hosszú távú megtakarítási lehetőséget kínáltak az alkalmazottaknak. 2018-ban a cafetéria juttatások 13 százalékát tették ki a megtakarítások, ez idén már csak 3 százalék. Az óvodai és bölcsődei költségtérítések ugyan továbbra is adómentesek maradtak, de csak 1,2%-os részarányt értek el. Ma egyértelmű, hogy a SZÉP-kártya tarol a pénzkifizetésekkel együtt, ez látható az adatokból is.

Amit a Szép kártyáról tudni érdemes

A Szép Kártya a bankkártyához nagyon hasonlító utalvány, amely csak elektronikus formában létezik. Béren kívüli juttatásként adhatják a munkaadók alkalmazottaiknak. Szálláshelyeken, éttermekben lehet vele fizetni, de elfogadják a szabadidős és rekreációs szolgáltatóknál is. A Szép Kártya elődje az Üdülési Csekk volt, amely egészen a 2012-es év végéig volt forgalomban.

A Szép Kártyának a felhasználásáról és a szabályairól törvény rendelkezik. Minden esetben a munkáltató igényli meg a kártyát a munkavállaló részére a kibocsátó bankok. egyikénél. Jelenleg 3 banknál lehet igénylést benyújtani, így az MKB, a K&H és az OTP Bankoknál. A munkáltató mindenkori döntése az, hogy éppen melyik bank mellett teszi le a voksát.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása