Banki kisokos: bankkártyaszám, egyéb tippek bankoláshoz

A bankkártyaszám a kívülállóknak nem sok mindent mond, de a bankoknak és a pénzügyi szakembereknek annál többet. Mindennapi életünkben bizonyára sokan használunk bankkártyát, de nem tudjuk, hogy a hosszú számsor mennyi hasznos információt rejt.

Milyen információkat rejt a bankszámlaszám és a bankkártyaszám?

A bankszámlák általában 16 vagy 24 számjegyből állnak. A bankok az utalásokat egy úgynevezett GIRO-kód szerint vezetik. A számok a következő információkat rejtik. 1-3. szám a számlát vezető bankot jelöli. Pár ismertebb bank kódja: Unicredit 109, Erste Bank 116, MKB 103, OTP 117. Ha most MKB-s ügyfélként rápillantunk a kártyára, akkor azonnal ellenőrizhetjük is.

hirdetes

Az MNB honlapján bárki megtekintheti a bankok listáját és azok azonosítóját. 4-7. szám azt a számlavezető fiókot jelöli vagy egyes esetekben, a bank központját. Amikor a neten vásárolunk és előreutalással fizetünk, akkor nem árt ellenőrizni, hogy az eladó tartózkodási helye és a megadott bankszámlaszám 4-7. számjegyét rejtő fiók megközelítően egyezik-e. A 8. szám egy ellenőrzőszám, amelynek segítségével a hibásan megadott utalásokat nem teljesíti a bank. A 9-24. szám tulajdonképpen a bankoknak rejt információkat, hiszen ez tartalmazhatja azt, hogy milyen típusú az adott számla. Vállalkozói vagy egyéni ügyfélhez tartozó, forint-, vagy devizaszámla-e.

A 8., 16. és a 24. számok mind ellenőrzőszámok, amelyeket algoritmus alapján számolnak ki. Hogy a bankkártyaszám hány számjegyet rejt már sejthetjük a bankszámlaszámokból. A bankkártyaszám minden esetben 16 számjegyből áll. Valószínűleg mindenki tudja, hogy a bankkártya száma hol található, de a biztonság kedvéért el is mondjuk, hogy a bankkártya előlapján lévő hosszú számsor az. Itt az első 6 számjegy első számjegye alapján tudhatjuk meg, hogy melyik fizetési rendszerhez tartozik a kártya, bár ezt már magán a kártya grafikán észre lehet venni.

Minden egyes rendszer különleges és jól megkülönböztethető grafikával rendelkezik. Nézzük számról számra: a 3-as az American Express, a 4-es a Visa, az 5-ös a MasterCard. A 7.-15. számok véletlenszerűen, egy generátor segítségével megadott számok, amelyek a kártya tulajdonosának beazonosítását szolgálják. A 7. karakter már ügyfélazonosítást szolgál, de a számsor végén lévő utolsó szám, itt is egy ellenőrző számot rejt, amelyet Luhn-algoritmussal számolnak.

Mi a különbség a bankszámlaszám és a kártyaszám között?

Két szinte azonos számsorról van szó, ezért gyakorta összekeverjük amikor valamilyen ügyintézés vagy vásárlás során kérik tőlünk. A plasztikkártyánkon található meg a bankkártyaszám és az egyéb azonosítók, amelyek segítségével üzletekben vagy akár interneten is könnyedén és gyorsan vásárolhatunk.

A bankszámlaszám a folyószámla azonosítója. Minden ügyfélnek a folyószámlán található meg a pénze és ehhez a számlához kaphatunk a bankokban plasztik kártyákat. A kártya egy eszköz, amely segít a tranzakciók végrehajtásában. Amikor új bankkártyaigénylést nyújtunk be bankunknál, akkor a kártya száma változni fog, de a hozzá rendelt bankszámla száma nem.

A bankkártyákon megtalálható adatok, mi az a CVC kód?

Minden bankkártya biztosan tartalmazza a következő adatokat: a kártyabirtokos neve, a kártyaszám, a bankártya lejárati dátuma, a kibocsátó bank neve, a bankkártya típusa és a CVC2 vagy CVV 2 kód. A CVC kódnak akkor vesszük nagy hasznát, ha interneten kívánunk vásárolni.

Online vásárláskor kéri a bankkártyaszámot, a kártya tulajdonosának nevét, a lejárati dátumot és utoljára a CVC kódot. A CVC kód a kártya hátulján található, így aránylag védett helyen, ha mégis idegenek birtokába jutnak a kártya előlapján szereplő információk. Ez egy teljesen szabadon generált szám és biztonságot jelent a kártyabirtokosnak, de csak akkor vásároljunk internetes oldalon, ha előtte alapos ellenőrzés alá vontuk az online felületet. Ha a kártya száma és a CVC kód megadása interneten keresztül megtörténik akkor idegen kezekbe is kerülhet. Ilyenkor egészen addig tudnak vásárolni a kártyával amíg a napi limit tart, illetve amíg a kártya letiltásra nem kerül.

Ma már egy kicsit nehezítették a csalók dolgát a kétlépcsős biztonsági rendszer bevezetésével, de mindig figyeljünk oda, hogy ki látja a kártyánkat egy pénzfelvétel során és milyen oldalon vásárolunk vele, kiknek továbbítjuk az adatainkat.

Sokat segíthet a bankkártyaszám, bankszámlaszám kereső

A banki adatok ellenőrzésére ma már számtalan online lehetőség kínálkozik. Ezeken az oldalakon belföldi bankszámlaszámokat, nemzetközi bankszámlaszámokat, bankkártyák és hitelkártyák számának ellenőrzését is elvégezhetjük. Ezeken az oldalakon csak formailag lehet a számokat ellenőrizni, azaz, hogy létezők-e, de azt nem, hogy kihez tartozik. Valós bankkártyaszámok, érvényes bankkártya számok ellenőrzésére tökéletes.
Olyankor érdemes a keresőket használni, ha szeretnénk megtudni, hogy valós, létező bankszámlaszámot adtak-e meg a pénzügyi tranzakció, az utalás végrehajtásához.

Biztonságos internetes vásárlás a bankkártyaszám megadása mellett

Mégis mire kell odafigyelnünk internetes vásárlás során, hogy meg tudjuk védeni személyes adatainkat? Első és legfontosabb szempont, hogy csak olyan internetes oldalon hajtsunk végre vásárlást, amely teljesen megbízható. Tekintsük meg magát az oldalt a feltüntetett információkat, figyeljünk oda a nyelvhelyességre is. Egy összetákolt és helyesírási hibáktól hemzsegő oldal már gyanúra adhat okot.

Nézzük meg, hogy a weboldalon feltüntetett és elfogadott kártyák valós bankkártya típusokat takarnak-e. Nézzük meg azt is, hogy a tranzakció titkosított-e, azaz fizetésnél olyan weboldalra irányítanak át, amely „https” és mellette megtalálható a lakatjel. Ha erre rákattintunk akkor megjelenik a tanúsítvány is.

Minden egyes netes vásárlás után jelentkezzünk ki az adott weboldalról és soha ne vásároljunk idegen mobilról vagy más számítógépéről. Nyilvános hálózat helyett használjuk a saját mobilnetünket vagy az otthoni internetet. Amennyiben sokat vásárolunk az interneten keresztül, akkor érdemes a saját bankunknál igényelni egy plusz szolgáltatást, amely minden egyes kártyás vásárlás után sms-ben értesít bennünket a tranzakciókról.

A bankkártyaszám OTP banknál, vagy más bankoknál is azonnal letiltható, ha gondunk adódik. Minden bank weboldalán megtalálhatók a telefonszámok, amelyeket ilyenkor azonnal hívni kell és megadni a számot, amelyet azonnal le is tiltanak, így a csalók a továbbiakban nem tudnak vásárolni a bankkártyánkkal.

Folyamatosan figyeljük a banki akciókat

Mindig érdemes nyitott szemmel járni, főleg, ha most gondolkodunk lakossági folyószámla nyitáson. A lakossági folyószámla mellé sok esetben akciós áron juthatunk hozzá a bankkártyákhoz. A Raiffeisen Bank online bankszámlanyitással, 20 000 Forintos jóváírással és akár 0 Ft számlavezetéssel kínálja termékeit. Az UnicCredit Banknál a Partner Aktív Zéró csomag érhető el akcióban.

Az első és a második évben is 0 Ft költséggel, 0 Ft tranzakciós díjjal kínálja csomagját. További hatalmas előnye a csomagnak, hogy átutaláskor vagy csoportos beszedés esetén sem számolnak fel díjat. A bankkártyát ingyen adják és mindösszesen 75 000 Ft havi jóváírást kérnek a bankszámlára. Az OTP Smart számlacsomag 0 Ft alapdíjjal az első és második évben, kedvezményes tranzakciós díjjal, 0 Ft kártyahasználati díjjal, 0 Ft sms költséggel, 0 Ft netbankár éves díjjal, az első évben díjmentes bankkártya díjjal várja az ügyfeleket.

Érdemes egy pillantást vetnünk a Gránit Bank digitális számlacsomagjára, amely mellé push üzenetek is járnak. Az alapdíj 0 Ft, a tranzakciók éves díja az első 2 évben 2556 Ft, ingyenes a kártyahasználat, az sms, a netbankár, a bankkártya. A folyószámla összes éves költsége havonta az első évben 213 Ft, míg a második évben is alig lépi túl a 300 Forintot.

A sokak által kedvelt MagNet Banknál a Csillag számlacsomag alapdíja 0 Ft, a tranzakciók éves díja az első 2 évben 792 Ft, ingyenes a kártyahasználat, az sms, a netbankár. A költségek az első 2 évben havi szinten 300 Forint körül alakulnak. Végezetül felhívjuk mindenkinek a figyelmét az óvatos és körültekintő bankolásra, óvjuk meg bankkártyaszámunk kilétét, soha senkivel ne osszuk meg CVC kódunkat, és csak megbízható internetes kapcsolat mellett vásároljunk online áruházakból.

4.5/5 - (2 votes)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása