Az MNB árfolyam áttekintése után, már csak azt kell eldönteni bankkártyát használjunk, vagy valutát váltsunk

A dollár árfolyam az MNB árfolyam tájékoztatójában is jól látható, de sokkal biztosabb, ha a bankunk által nyújtott információkat is alapul vesszük. Ma már nem elég sajnos a bank honlapján megnézni a dollár árfolyamát, hiszen azon felül még egyéb költségek is várhatók. Minden bank tranzakciós adót számol fel, amikor a valutaváltás történik, de akár egyéb költségekkel is számolhatunk.

Erről minden bank másképpen rendelkezik, ezért érdemes a személyes ügyintézés mellett dönteni. Sokan a kártyás fizetés helyezik előtérbe, talán egyszerűsége miatt, de ennek vannak árnyoldalai is.

hirdetes

A dollár árfolyam megismerése még nem nyújt kellő információt a valutaváltáshoz

Mint írtuk valutaváltás előtt egy alapos információ vadászatba kell fogni. Melyik éri meg jobban, a valutaváltás vagy a kártya használat? Sajnos bankonként változók a költségek minden tekintetben. Minden bank eltérő árfolyamot használ és természetesen az ügyintézési költségek is bankonként változnak. Ugyanez vonatkozik a valutaváltásra, ahány valutaváltó annyi árfolyam és kezelési költség. Mit tehetünk ilyenkor? Nem kell nyakunkba venni a várost, hiszen az interneten ma már számtalan információ fellelhető.

Nagyon sok valutaváltó már saját honlappal is rendelkezik és ott számtalan információt közöl. A bankoknál már kicsit nehezebb a helyzet mert sok az apróbetűs rész.

Bankkártya használatnál érdemes talán a bankfiókban személyesen érdeklődni és egy adott fix összeg utalási költségeit alapul véve kifaggatni az ügyintézőt. Természetesen a válasz akkor lesz tökéletes, ha egy témában igen járatos ügyintézőt találunk. Mint írtuk először az MNB árfolyamot  érdemes megtekinteni.

Ezután már csak sorra nézzük meg a valutaváltók és a bankok kínálatait. Mire a sor végére érünk jó esetben ezernyi információnk lesz, amelyet ha kell, táblázatba rendezve azonnal rájövünk, hogy számunkra melyik a legjobb megoldás.

Az MNB árfolyam áttekintése után nézzük meg a kártyahasználat által nyújtott lehetőségeket

A dollár árfolyam tekintetében is érdemes a bankkártyás lehetőségeket áttanulmányozni. Nyaralásunk során minden olyan helyen ahol a kártyán szereplő logót látjuk a bejáratnál feltüntetve, ott tudunk fizetni a plasztik kártyánkkal is. A külföldi utazás tényét érdemes a banknál is jelezni, nehogy kártyacsalásra gondoljanak, amikor meglátják a számlán a pénzmozgást.

A szokatlan kártyahasználat arra ösztönözheti a bankot, hogy letiltsa az adott kártyát. Magának a kártyás vásárlásnak nincsen költsége, hiszen ilyenkor egy forint váltás történik meg. Ezt általában a középárfolyam fölött teszik valamivel a bankok. Erről kell többet megtudni az ügyintézőtől vagy átböngészni az apróbetűs banki hirdetményeket.

Váltáskor egy 20 000 forintos értéknél kb. 200 Ft költség fog keletkezni. A kártya érvényességét minden utazás előtt ellenőrizzük, nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk. A telefonra kérjünk sms értesítést a kártyahasználatról és a kártyát soha ne adjuk ki a kezünkből még egy étteremben sem.

Dombor nyomott kártyáknál még az is előfordulhat, hogy tartozik hozzá egy utasbiztosítás, ezt érdemes még elutazás előtt leellenőrizni. Bankkártyáról pénzt levenni külföldön nem célszerű, mert annak a költsége jóval magasabb, mint a kártyával történő fizetésé. A pénzfelvétel pár tízezre nagyságrendnél már több ezer forintra is rúghat, ezért ezt inkább kerüljük el.

Valutaváltás lehetőségei

Valutaváltást, mint írtuk a valutaváltóknál érdemes végezni, hiszen ők hivatalosan működnek. A kéz alatt váltott valutának számtalan veszélyforrása lehet. Ha úgy érezzük, hogy a bankkártyás fizetés nem elegendő, akkor érdemes némi valutát is magunkkal vinni felkészülve azokra a helyzetekre, amikor nem tudunk majd kártyával fizetni. Az MNB árfolyam már jó iránymutatást nyújt ahhoz, hogy melyik valutaváltónál érdemes próbálkoznunk a váltással.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása