Az MNB árfolyam segít a dollár árfolyam megismerésében, ez segíthet a külföldi vásárlásoknál

Az MNB árfolyamoknál – amely az MNB honlapján található meg – folyamatosan nyomon követhető a dollár árfolyam alakulása is. Ma már egyre többen utaznak külföldre, ahol bizony dollárra lesz szükségük. A valutaváltást azonban érdemes itthon elvégezni, hiszen a kártyahasználat sokszor többe kerül és így már jóval többet fizethetünk egy-egy vacsoráért vagy egy fakultatív kirándulásért.

Az MNB árfolyam mellett ma már számtalan speciális, árfolyamgrafikonokkal foglalkozó oldalt találhatunk

Ma már sok helyen bukkanhatunk rá olyan weboldalakra, ahol az árfolyamokkal foglalkoznak. A dollár napiárfolyamot például minden nap nyomon követhetjük a dollár árfolyam alakulását. Természetesen az áttekintést visszamenőlegesen is elvégezhetjük. 7,30,90,200 vagy akár 400 értéknapra visszamenőleg is az adott valutánál.

hirdetes

Az grafikonon láthatjuk, hogy 2015 decemberéhez képest a dollár 2016 decemberében némileg megugrott, ebben az évben pedig most júniusban a mélyponton van. Akik akkor váltottak valutát és azt megtakarítási célzattal tették, akkor jártak a legjobban, ha azt 2017 januárjában értékesítették.

Akik utazáshoz készülődtek ennek az évnek az elején és már januárban kiváltották az adott dollár árfolyamon a valutájukat, azok most júniusban nagyon rosszul jártak. Nem érdemes utazások előtt ekkora időtávban gondolkodni, a hosszabb időtáv inkább befektetések esetén fontos.

A dollár árfolyamot sok minden befolyásolhatja

Az mnb árfolyam áttekintése és az árfolyam grafikonok áttekintése után sokan elgondolkodnak azon, hogy vajon mi okozhatja ezeket a hatalmas ugrásokat az árfolyamoknál. Ma már számtalan cég ingyen elérhetővé teszi a technikai elemzéseit, amelyek egy múltban bekövetkezett árfolyam mozgásból próbálják meg kikövetkeztetni, hogy az adott valuta árfolyama vajon merre fog elmozdulni.

Természetesen egy valuta árfolyama nagyon sok mindentől függ. Befolyásolhatja a politika, az adott ország gazdasági helyzete vagy éppen egy spekuláció. Ezt most hosszasan elemezhetnénk, de erre nem lenne elég sem a hely, sem az idő. Akik ezeket az elemzéseket nyomon követik azok nagy eséllyel jókor és jó helyen fognak valutát váltani.

Miért ne kártyával fizessünk?

Ma már a bankkártyás fizetések többsége külföldön is elérhető, ám ez súlyos pénzekbe kerülhet a kártya használójának. Még utazás előtt érdemes a bankoknál érdeklődni, hogy az adott kártya használata vajon milyen költségvonzattal jár. Nem érdemes felesleges pénzkidobásba bocsátkozni. Azok, akik külföldön a kártyájukról szeretnének pénzt kivenni, azok számoljanak az átváltással, a tranzakciós illetékkel és magával a pénzfelvétel díjával is. Már ebből látható, hogy a valutaváltás sokkal jobban megéri, ha külföldi utazásra készülünk.

Az MNB árfolyam pedig folyamatosan segítséget nyújt a tájékozódásban és így naprakészek lehetünk a dollár árfolyam alakulásával is. A legjobb, ha a valutaváltók weboldalán megtekintjük az árfolyamokat és a legjobb ár-érték arányú megoldás mellett döntünk. Még akkor is érdemes egy adott valutaváltó mellett letenni a voksunkat, ha az Budapest másik kerületében található, hiszen autóval vagy bkv-val percek alatt a helyszínen lehetünk. Próbáljunk meg olyan valutaváltót keresni, ahol zárt helyen, biztonságos körülmények között válthatunk dollárt.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása