Az mnb árfolyam elég jó iránymutatást ad azoknak, akik valutaváltás előtt állnak

Az MNB árfolyamokat minden nap frissítik a hitelmindenkinek.hu honlapján, itt akár a dollár árfolyamot is meg lehet tekinteni.Több szempontból is fontosa lehet a valutaváltás. Sokaknak azért van rá szükségük, mert megtakarítási célzattal szeretnének valutát váltani. A dollárra azonban azoknak is szükségük lehet, akik egy nagyobb utazás előtt állnak. Bizonyára senkinek sem mindegy, hogy az átváltás milyen árfolyamon történik meg.

Az MNB árfolyamokhoz igen közeliek a banki árfolyamok

A mai nap folyamán az MNB honlapján a dollár árfolyam 273,46 Ft. Szintén a mai napon az egyik legnagyobb kereskedelmi bank dollár valuta eladási árfolyama 281,14, míg deviza eladási árfolyama 276,21 Ft. Ebből már láthatjuk is, hogy az MNB árfolyamhoz a deviza eladási árfolyam esik közelebb, hiszen ott alig 3 Ft a különbség. Ha azonban bankban szeretnénk valutát váltani, akkor bizony nem járunk olyan jól. Itt már tetemesebb a különbség, hiszen közel 10 Ft.

hirdetes

Nem mindegy akkor ezek szerint, hogy kártyát használunk vagy inkább valutát váltunk? Itt pontosabban úgy fogalmazhatunk, hogy nem mindegy hol váltjuk a valutát és az sem mindegy, hogy ha kártyát használunk, akkor azt melyik banknál tesszük. Minden banknál más költségekkel számolhatunk, de az biztos, hogy nem lesz túl olcsó mulatság.

A valutaváltók milyen áron váltják a dollárt?

A valutaváltók 273,46 vagy 278 illetve 273,95 Ft-os áron is váltanak valutát. Láthatjuk, hogy mennyire szerteágazó a kínálat. Bizony meg kell azt is nézni, hogy hol váltunk valutát. A banknál a valutaváltás még így is többe került volna, még ha a legdrágább valutaváltót is vesszük alapul.

A neten ma már megnézhetjük a valutaváltók árfolyamait, így nem nagyon kell felesleges köröket futnunk ez ügyben és ezt összehasonlíthatjuk az mnb árfolyamával is. Az ország több pontján is vannak valutaváltók, lassan még a kisebb vidéki városokban is. Érdemes ez ügyben alaposan körülnézni és megfontoltan dönteni.

Miért érdemes valutát is vinni magunkkal külföldre?

Egy –egy külföldi nyaralás során elengedhetetlen, hogy némi valuta is legyen nálunk. Sokszor az éttermekben meghibásodik a terminál mi pedig ott állunk és nem tudjuk kifizetni a vacsorát. Ilyenkor csak a bankjegykiadó automatákhoz fordulhatunk segítségért, de azt tudjuk, hogy annál költségesebb megoldás nincs is, hogy valutához jussunk.

Ott már a pénzkivétel költségével is számolni kell, amely néhány banknál igen borsos. Átutalást sem érdemes indítanunk, mert egyrészt túl lassú, másrészt még talán a készpénzfelvételnél is költségesebb. Ilyenkor csak az segíthet, ha tartaléknak van nálunk dollár is, hiszen azzal nagyon gyorsan rendezhetjük a számlát.

Sajnos a külföldi áruházak némelyikében szintén nem fogadják el dollárunkat, ezért itt is szembe nézhetünk ugyanezzel a problémával, de ez egy fakultatív kirándulás befizetésénél is gondot jelenthet. Végezetül annyit mondhatunk, hogy mindegy mit teszünk, de azt kellő és alapos körültekintés után tegyük. Mindig mindent gondoljunk át, akár már utazás előtt hónapokkal.

Érdemes az árfolyamokat is lesni, hiszen akkor érdemes valutát váltani, amikor olcsón hozzájuthatunk. Lehetséges, hogy mire az utazásra kerül a sor a beváltott valutánk sokkal többet fog érni. z fokozottan igaz akkor, ha nagyobb összeget váltunk be. Ott akár több ezer forintos megtakarításról is beszélhetünk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása