Az MNB árfolyam sokat segíthet valutaváltás előtt

Az MNB árfolyam áttekintése sokaknak segítséget nyújthat, ha nincsenek tisztában a valutaváltóknál található árfolyamokkal. Az MNB által közölt adatok már iránymutatást nyújtanak a dollár árfolyammal kapcsolatban is. Nagyon sokan év közben nem is igazán foglalkoznak a valutaváltással, hiszen csak a családi nyaralás az, amely ezt fontossá teszi.

Az MNB árfolyam azonban még nem nyújt teljes körű információt

A közölt árfolyam leginkább mankónak jó, ha éppen egy valutaváltás előtt állunk. A valutaváltók által közölt információkat érdemes összehasonlítani, hiszen azok a biztos adatok dollár váltásnál. Természetesen, ahogyan a bankok sem, úgy a valutaváltók sem ingyen dolgoznak vagy tartják fent a fiókhálózatukat. A valutaváltással foglalkozó cégek piacát a tranzakciós illeték eléggé felbolygatta.

hirdetes

Sok esetben nem is az árfolyamok között vannak nagy különbségek, hanem a kezelési költségek között. Ahány valutaváltó annyi fajta költség. Ha már a dollár árfolyamok között nem is látunk túl nagy különbséget, azért minden esetben már előre tájékozódjunk, hogy mekkora kezelési költséggel számolhatunk x összegnél. Ez azért fontos, mert a legtöbbször sávosan adják meg a kezelési költségeket.

Mi a helyzet a pénzváltóknál?

Ahány pénzváltó annyi szokás. Régebben mindenféle plusz költség nélkül dolgoztak a valutaváltók a piacon a bankoknál sokkal jobb áron váltva a valutákat. Még olyan eset is előfordult, amikor akár 8-10 százalékkal kedvezőbben lehetett a dollárt átváltani. Ahogy bevezették hazánkban a tranzakciós illetéket azonnal bevezették a váltóknál a váltási költségeket.

Sok váltó csak a 0,3 százalékos illetéket hárítja az ügyfélre, de sajnos akadnak olyan váltók is, akik ennek az összegnek a többszörösét. A váltók között nem egy olyan akad, ahol sávos költség elszámolást vezettek be. Fontos itt elmondani, hogy minden pénzváltónak jogában áll a költségek bevezetésére. Ezelőtt az árfolyam árazással és a marzs segítségével tettek szert haszonra.

Az MNB árfolyam és a pénzváltóknál található árfolyamot összehasonlítva, valamint hozzácsapva az illetékeket máris tisztábban látunk. Megéri vagy nem az adott pénzváltóval foglalkoznunk. itt még egyszer kihangsúlyozzuk, hogy minden pénzváltás előtt érdeklődjünk, ne csak akkor kapjunk észbe, amikor már a számlán szerepel a nem is olyan alacsony kezelési költség.

A törvény szabályozza a pénzváltók számára azt, hogy a kezelési költséget minden esetben jól látható helyen kell feltüntetniük, így joggal gondolhatjuk, hogy a pénzváltóba érve egyből megtaláljuk. Sajnos ez a legtöbb esetben nem lesz így, érdemes figyelni.

Mit lehet tenni?

Ami nagyon fontos, hogy külföldre mindig vigyünk magunkkal bankkártyát, hiszen elméletileg a kártyával történő vásárlás ingyenes. A bankok tranzakciós illetékére külföldön nem kell számítani, hiszen azt külföldön nem alkalmazhatják. Ha olcsón szeretnénk valutát váltani, akkor mindig kerüljük el a forgalmasabb üzleteket, hiszen ott mindig magasabb árakkal számolhatunk.

A venni és eladni kívánt valuta értékét minden esetben számoljuk ki és tegyük hozzá a valutaváltó költségét is. ha nem megfelelő az ajánlat, amit kapunk az MNB árfolyamához képest, akkor menjünk át a következő válóhelyre. Soha nem kell elhinni, amit reklámoznak, érdemes a saját szemünkkel meggyőződni arról, hogy amit ingyenes az tényleg az-e illetve, ami 0,3% az tényleg annyi-e és semmilyen egyéb más költség nem terheli a váltást.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása