Az MNB árfolyam alapján a valutaváltást okosan megoldhatjuk

Az MNB árfolyam a legfontosabb kiindulópont valutaváltás előtt. Nem mindegy hogy melyik napon, de az sem hogy melyik hónapban vásárolunk fontot, hiszen a font árfolyam folyamatosan változik. Minden esetben a banki ajánlatokra és a trendekre is figyelni kell. Így sokkal könnyebben boldogulunk, ha nyaralásra akarunk valutát váltani.

Az MNB árfolyam jó iránymutató, de képtelenség előre jelezni a valutaárfolyamot

A trendek figyelésével természetesen kaphatunk tippet, hogy a font árfolyam hogyan fog alakulni, de ez nem biztos, hogy sikerrel jár. Maga az árfolyam egy arány, amely megmutatja nekünk, hogy az adott fizetőeszköz, azaz most a font árfolyam mennyit ér például a forinthoz képest. Egyes valutapárok esetén az újságok és a portálok mindig egy referencia árfolyamot közölnek, de mint mondtuk az MNB árfolyam is jó iránymutatást ad. Az devizaárfolyam itt minden nap megtekinthető. Mind a bankok mind pedig a valutaváltók árrés segítségével dolgoznak és így a valutát mindig drágábban kapjuk, hiszen azt ők olcsóbban felvásárolják.

hirdetes

Vajon hol érdemes valutát váltani?

A kisebb városokban általában a kereskedelmi bankok nyújtják számunkra az egyetlen valutaváltási lehetőséget, de ma már a valutaváltók is egyre jobban terjeszkednek. Igaz sajnos az, hogy a valutaváltókkal, sokkal jobban járunk.

A nagyobb városokban azonban érdemes résen lenni, mert az is elképzelhető, hogy a bankok váltják jobban a fontot. Az MNB árfolyamokat nagyon könnyen összevethetjük a váltóhelyeken kifüggesztett árfolyamokkal és az összehasonlítást is nagyon gyorsan elvégezhetjük.

Ma már lehetőségünk van az interneten is ezt az összehasonlítást elvégezni, hiszen a nagyobb valutaváltó fiókhálózatok már ott is elérhetők. A nyitva tartástól, az árfolyamokon át számos fontos információt közölnek weboldalaikon.

Magánszemélyek között is lehet valutát váltani

Sokan egymást között váltanak valutát, mégpedig általában közép árfolyamon. A középárfolyam igen jó ár mind a kettő félnek, hiszen a font váltással, aki eladja a valutát, az sokkal kevesebbet kapna érte egy bankban. Aki megveszi, az pedig biztosak lehetünk abban, hogy jóval drágábban tudná megvenni. Ilyen esetekben egy buktató lehet a dologban, mégpedig az, hogy esetleg hamis fontot kapunk forintunkért.

Érdemes jó ismerőssel üzletelni és nem csak úgy az utcán egy vadidegennel. Akik mégis a bankok mellett döntenek, azok arra figyeljenek, ha egyszer az adott bank már jól váltotta a valutát az még nem jelenti azt, hogy legközelebb is ilyen jó feltételekkel juthatunk ugyanott valutához. Azok a bankok, amelyek nem találják elég jövedelmezőnek a váltást képesek magasabb árat is meghatározni, hogy még véletlenül se váltsák át náluk a fontot. Az hogy mikor érdemes a valutát megvásárolni talán az egyik legfogósabb kérdés.

Akik szinte minden évben ugyanott nyaralnak, azok már tudják, hogy az adott valuta az év melyik időszakában váltható jól és mikor nem érdemes vele foglalkozni. Nyáron általában a turistaparadicsomok valutái felértékelődnek, azaz ilyenkor sokkal drágábban lehet váltani.

Érdemes ilyen esetekben inkább tavasszal vagy még az előző év végén a valutaváltást elvégezni. Most már nagyjából láthatjuk is, hogy mire kell figyelni, amikor az angol font árfolyam kerül előtérbe egy-egy nyaralás vagy vásárlás során. Mindenképpen tartsuk be az alapvető szabályokat, hogy még véletlenül se járjunk rosszul, illetve ne károsítsanak meg bennünket.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása