Autóhitel vagy személyi kölcsön? Melyiket válasszuk?

Autóhitel vagy személyi kölcsön? – merül fel a kérdés, hiszen egyszer mindenki életében elérkezik a pillanat, amikor megvásárolja élete első autóját, vagy ha ezen már túl van, akkor lecseréli a régit.

Sajnos nem mindenki teheti meg, hogy a kiválasztott gépkocsi teljes vételárát egy összegben, készpénzben kifizesse, így az esetek nagy részében szükség van valamiféle hitelre, amely kiegészíti a rendelkezésünkre álló önerőt.

hirdetes

Kérdések az autóhitel kapcsán

Azonban minden esetben milliónyi kérdés jön elő: Mennyi hitel szükséges? Autóhitel, vagy személyi kölcsön? Hol érdemes igényelni? Mennyi a kamat? Mennyi a törlesztő részlet? No, és a futamidő? Rengeteg kérdés, a választ pedig a laikus ember csak ritkán tudja. Mi hát a teendő ilyen esetekben?

autóhitelből vagy személyi kölcsönből tudunk autó vásárolni?
autóhitelből vagy személyi kölcsönből tudunk autó vásárolni?

Először is alaposan körül kell nézni a piacon, hiszen túlkínálat van hiteltermékekből, és az a lényeg, hogy mi a legjobban járjunk. A nagy hitelválság óta pedig mindenki gyanakvó, mindenki fél, így nem árt a minél nagyobb körültekintés és óvatosság, még nagyobb szerepe van a pontos információszerzésnek.

Hasznos segítség, ha hitelt akarunk

Bármelyik bankba, pénzintézetbe bemehetünk, biztosan mindenütt segítséget kapunk, s a bankok nagyrész foglalkozik gépjármű finanszírozással is. Azonban ennél sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha autókereskedésnél vásárolunk, szinte minden esetben van hitelügyintézés is, éls ott helyben rövid idő alatt több pénzintézet ajánlatát is megkaphatjuk.

Természetesen, ha magánszemélytől vásárolunk autót, akkor ez a lehetőség nem áll fenn, de bármelyik hitelközvetítő cég a segítségünkre lesz, elég, ha rákeresünk a neten. A www.autohitelcentrum.hu oldal több pénzintézet ajánlatot közvetíti ki pár perc és néhány adat megadása után, akárcsak a www.autohitelguru.hu, vagy a www.netautohitel.hu és számos más oldalak szerencsére ma már az internet hasznos segítségünknek bizonyul e tekintetben is.

Autóhitel vagy személyi kölcsön?

No, és akkor a nagy kérdés: Melyikkel járunk jobban? Igazán egyértelmű válasz nincs. Nagyjából hasonló paraméterekkel bír mindkét hitelfajta, hasonló kamattal és THM-mel adják őket. Példaként a Merkantil Bank 1 millió forintot havi 26.167 ft törlesztőrészlet megfizetése mellett ad 48 hónap futamidőre, a THM 12, 72 %, az induló kamat 11,66 %.

Ugyanennyi személyi kölcsönt a CIB Bank havi 24.896 ft törlesztőrészletért ad, a THM 9,41 %. A Cetelem gépjárművásárlásra 1 millió ft-ot , 48 hónapos futamidőre havi 26.820 forintért ad, személyi hitelként ugyanennyit, ugyanennyi időre 27.830 forintos törlesztőrészlet mellett folyósít. Tehát a részletek nagysága között számottevő különbség nincs.

Mi lehet hát a mérvadó?

Autóhitel vagy személyi kölcsön? Ez a kérdés továbbra is. A bankok némely esetben szívesebben adnak gépjárművásárlásra hitelt, hiszen akkor a fedezet a gépjármű, a forgalmi engedélybe be van jegyezve a Bank tulajdonosként bizonyos esetekben, és/vagy a törzskönyv is a banknál van mindaddig, míg a hitel visszafizetésre nem kerül.

Ebben az esetben, ha az adós nem fizet, a bank a gépjárművet vissza tudja venni, tehát kisebb a kockázata, mint a sima személyi kölcsön esetében.

jobban szeretik a bankok az autó hitelt a fedezet miatt
jobban szeretik a bankok az autó hitelt a fedezet miatt

A tulajdonosnak, azaz nekünk viszont jobb, ha a törzskönyv nálunk van, legalábbis abban az esetben, ha az autót gyakran kívánjuk lecserélni, adni-venni, ilyenkor ugyanis szükséges a törzskönyv, s ha az a banknál van, akkor ezt nem tehetjük meg.

Tehát az, hogy autóhitel vagy személyi kölcsön, mindig az adott helyzettől, tőlünk az adóstól, s nem utolsó sorban a banktól is függ. Ha a helyzet úgy adódik, hogy mi döntünk, akkor mindig az élethelyzetünkhöz leginkább közelálló, legjobb megoldást válasszuk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása