Autóhitel magánszemélytől? Akár még ez is megeshet!

Az autóhitel magánszemélytől, mint olyan, az nem más, mint egy bizonyos pénzösszeg kölcsönkérése egy ismerőstől, baráttól, vagy rokontól, netán ismeretlen személytől.

Ilyen esetben, érdemes minden betűt lepapírozni, hiszen ez valójában nem teljesen legális banki tranzakció, hanem egy több ember közötti, szimpla megállapodás. Itt, még közjegyzőre sincs szükség, elég, ha két tanú aláírja, hogy minden úgy van, és úgy lesz, ahogy a szerződő felek megállapodtak.

hirdetes

Mit takar pontosan az autóhitel magánszemélytől kifejezés?

Az autóhitel magánszemélytől egy másik aposztrófja az lehet, hogy az egyik természetes személy, megvásárolja a másik természetes személy autóját, úgy, hogy nem fizeti ki egyben a végösszeget, hanem havi részletfizetéssel rendezi azt.

Természetesen ekkor is minden részletet le kell írni, olyan formában, ahogy az mindenkinek elfogadható és nem utolsósorban betartható legyen. Időközben ezeken az iratokon változtatni nem lehet, tehát érdemes nagyon alaposan, minden apró részletre kiterjedően megfogalmazni, hogy kinek mi is a betartandó kötelezettsége. Amennyiben valamelyik fél eláll a közös szerződéstől, úgy a másiknak valamilyen bánatpénzt szoktak felajánlani, különösen akkor, ha az ok, akármilyen külső behatás eredménye, illetve tőlük független, előre nem látható komplikáció, amolyan „vismajor”.

Az ilyen szituációkban is érdemes hangsúlyt fektetni a korrekt eljárásra, mert attól, hogy az autóhitelünk egy magánszemélytől van, az a tisztességünket nem befolyásolhatja, nem érintheti negatív irányba.

Mi, hogyan történik?

Ha kölcsönt kérünk azért, hogy autót vehessünk azon a pénzen, akkor lehet azt is beleírni a megállapodásba, hogy amennyiben a kifizetés bármiért is nem történik meg, abban az esetben a megvásárolt gépjármű a hitelt adó személy tulajdonává válik, ezzel ő biztosítékot kap arra nézve, hogy minden esetben kártalanítva lesz. Egy másik variáció lehet az, hogy a megvásárolt autó, a kölcsönadó nevére kerül, egészen addig, ameddig a végösszeg nincs rendezve.

Ebben az esetben az átírási költségeket a hitelt igénylő félnek kell vállalnia, rendeznie. Sajnos akadnak olyan csalók is az autópiacon, akik előre elkérik a végösszeg bizonyos százalékát, amolyan foglaló néven, aztán pedig havonta fizetési kötelezettséget írnak elő, mondván, hogy ha majd a teljes összeg ki van fizetve, akkor átadják az autót, addig viszont ők használják, de rosszabb esetben, soha nem történik meg az átadás. Vagy ha mégis, akkor egy teljesen lerúgott, lehasznált, értéket vesztett autót kapunk.

Sokkal biztonságosabb, ha használt autó vásárláskor egy magánszemélytől vásárolunk, nem pedig kereskedőtől, hiszen már ebben az esetben is több tízezer forintot spórolhatunk, hiszen nincsenek rejtett költségek, és egyéb más jellegű kiadások.

Az autóhitel magánszemélytől azoknak az embereknek a kapaszkodója lehet, akik sajnos másmilyen formában sem hitelhez, sem autóhoz nem tudnának hozzá jutni. Akár pénzt, akár az autót kapják meg, máris komoly segítségük van, ezáltal könnyebben, kényelmesebben élhetik mindennapjaikat. A már említett biztonsági eljárásokat betartva, minden bizonnyal nem történik egyik fél részéről sem csalódás, és ezzel kölcsönösen megkönnyíthetjük embertársaink életét.

Érvényes a szlogen: minden jó, ha jó vége. Tartsuk magunkat ehhez, ha autóhitelre van szükségünk magánszemélytől, hiszen sosem tudhatjuk előre, mikor kerülünk mi magunk bármelyik oldalra. És valljuk be, mi is örülnénk bármilyen jellegű segítségnek. Jó lenne, ha újra divatba jönne a jóérzés és önzetlenség embertársainkkal szembe, mert ha nem is valljuk be hangosan, a lelkünk mélyén igenis vágyunk rá.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása