Autóhitel ügyintézés általános- és gyorskölcsön esetén

Az autóhitel ügyintézés a közhiedelemmel ellentétben egy relatíve egyszerű folyamat, amihez az első lépés minden esetben az, hogy megtaláljuk a megfelelő hitelintézetet vagy bankot annak érdekében, hogy az ügyintézés a lehető legkisebb mértékben érintsen minket.

Fontos azonban kiemelni, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy az autóhitel ügyintézést általános- vagy gyorskölcsön esetében vesszük figyelembe, hiszen mindkét esetben más és más az eljárásmód. Lássuk ezeket részletesebben!

hirdetes

Autóhitel ügyintézés adásvétel esetén

Amennyiben az autóhitel ügyintézés általános adásvétel, avagy hagyományos kölcsön esetén zajlik, az első lépés mindig az, hogy telefonon, e-mailben vagy személyesen felkeressük a számunkra szimpatikus hitelnyújtó intézetet.

Ezt követően a pénzintézet egyik munkatársa felveszi velünk a kapcsolatot, majd pontos kalkulációt és ajánlatot készít, miközben megvizsgálja, hogy milyen feltételek mellett tudjuk igényelni az adott hitelt, és ehhez milyen dokumentumokra lesz szükségünk, egyszóval megtörténik egy egyszerűsített hitelbírálat. Ezt az ajánlatot nyilván nem vagyunk kötelesek elfogadni, de amennyiben igen, szükség lesz a szükséges dokumentumok másolatának vagy eredetijének bemutatására.

Az elektronikus világban ma már ezt megtehetjük digitálisan, e-mailben vagy faxon is, amit követően a pénzintézet a dokumentumok és információk alapján egy hitelképességi vizsgálat lefuttatását kezdeményezi, ami a legtöbb esetben nem vesz igénybe több időt 24 óránál.

Amennyiben adósminősítésünk pozitív, az intézet – megfelelő választás esetén teljesen ingyen – elvégzi a gépjármű állapotának felmérését. Erre természetesen mindig a helyszínen kerül sor, avagy ott, ahol a járművet eladásra kínálják, legyen ez bárhol is az országon belül, ami kimagasló segítség, hiszen olyan rejtett hibákra is fény derülhet, amire normál esetben talán nem.

Amennyiben pozitívan zárult az állapotfelmérés, a hitelintézet elkészíti a szerződést, amelynek aláírását követően – még mindig a kiválasztott hitelintézet – elvégzi az okmányirodai teendőket. Ha jól választunk, ez is díjmentes lesz, de sok helyen még a biztosítás ügyintézésben is segítséget nyújtanak, így kis túlzással csak el kell mennünk az autóért, majd beleülni és hajtani.

Autóhitel ügyintézés gyorskölcsön esetén

A fentiekhez egészen hasonló mederben zajlik az autóhitel ügyintézése abban az esetben is, ha gyorskölcsönről van szó, annyi különbséggel, hogy a hitelintézetek rendszerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy gyorsítsák a folyamatot, ami rendszerint magasabb kamatokat, törlesztő-részleteket és egyebek von maga után, ellenben teljes ügyintézéssel együtt nem kizárt, hogy 2-3 napon belül a kezünkben lehet a kiválasztott gépkocsi kulcsa.

A folyamat itt is a kapcsolatfelvétellel kezdődik, amit felgyorsíthatunk, ha előre tudakozódunk a feltételekről és a bemutatandó dokumentumokról, ennek megfelelően a bank akár már a helyszínen képes lehet pontos kalkulációt és ajánlatot készíteni annak érdekében, hogy milyen gyorskölcsön felvételére vagyunk jogosultak.

Ha az ajánlatot helyben elfogadjuk, és nálunk vannak a szükséges dokumentumok, még aznap lefuttatásra kerülhet a teljes adósminősítés, ami pozitív végkifejlet esetén a kiszemelt gépjármű állapotfelmérését vonhatja maga után, amire rendszerint 24 órán belül sor kerül az ország bármelyik pontján. Ha ez is pozitív volt, azonnal megkezdődnek az okmányirodai teendők, és az autó másnap akár már a mi tulajdonunkat képezheti.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása