Autóhitel 0 önerővel? Létezik ilyen?

Az „Autóhitel 0 önerővel” igazán kecsegtető felirat, ha éppen autóra van szükségünk, de nem tudunk önerőt előállítani. Jól hangzik, hogy az adott pillanatban semennyi anyagi ráfordítást nem igényel a kölcsön felvétele, és egyszer csak ott áll előttünk a vágyott autó, aminek a törlesztésén majd a következő hónaptól fájhat a fejünk. Ennyire egyszerű és könnyű lenne, csak egyszerűen felveszünk egy autóhitelt 0 önerővel?

Ez egy igazán szép és hangzatos cím, és csalogató reklámfogás, de sajnos a mai magyarországi gazdasági helyzetben ez nem kivitelezhető. Önerő nélkül ugyanis esélyünk sincs gépjárművet venni.

hirdetes

Az autóhitel elnyerésének 2010 óta szigorúbb szabályai vannak, ez viszont nem feltétlenül rossz. Úgy érezhetjük, hogy így sokaktól elveszik az esélyt a bankok arra, hogy gépjárművet szerezzenek és szabadon mozoghassanak, de hosszabb távon vizsgálva ez egyáltalán nincs így.

Ugyanis a szigorított feltételek biztosítják, hogy ténylegesen ki tudjuk fizetni a felvett hitelünket, így az autó a mi birtokunkban marad, és nem veszik el a már befizetett, több hónapnyi törlesztő részlet, ha valami hirtelen változás miatt nem tudjuk fizetni a kölcsönünket. Az önerővel biztosíthatjuk magunkat is, hiszen kisebb kölcsönre van szükségünk, és a bank is nagyobb bizalommal fordul majd felénk.

Nincs autóhitel 0 önerővel, de akkor mennyivel van?

A szabályozás értelmében a bankok megkövetelik, hogy valamennyi tőkével rendelkezzünk, ha autót akarunk vásárolni. Az autóhitel 0 önerővel tehát nem működik, az ilyen hangzatos reklámoknak ne higgyünk. Azt viszont higgyük el, hogy ettől még van esélyünk. Azzal, hogy elő tudunk állni valamennyi önerővel, azt bizonyítjuk a választott, hitelt adó bankunk felé, hogy képesek vagyunk gyűjtögetni, tehát mindig félrerakni valamennyi pénzt, így vélhetően képesek leszünk a hitel törlesztő részletét is „félrerakni”, azaz nélkülözni. Így bizonyíthatjuk, hogy elegendő jövedelmünk van ahhoz, hogy ha már nem a teljes összeghez férünk hozzá, mégis képesek vagyunk biztonsággal megélni.

Mennyi önerő szükséges?

Akkor vajon mennyi önrész kell, ha nem tudunk autóhitelt felvenni 0 önerővel? Ez több dologtól is függ. Egyrészt függ attól, hogy magánszemélyként vágunk-e bele, vagy vállalkozóként, esetleg egy cég számára akarunk autót vásárolni. Függ a valutától is, hogy euró vagy forint alapú hitelt szeretnénk-e felvenni. Magánszemélyként ezen belül még ott van a lehetőség, hogy hitelkonstrukcióban gondolkodunk, vagy inkább a lízing mellett döntenénk.
Amennyiben magánszemélyként szeretnénk autót vásárolni, négy lehetőségünk van.

Elsőként vegyük azt az opciót, hogy hitelkonstrukcióban gondolkodunk. Amennyiben euró alapú kölcsönt vennénk fel, az önerőnek a választott autó értékének 40%-ának kell lennie. Ha ugyanebben a konstrukcióban forint alapú hitelt keresünk, akkor a választott autó árának a 25%-át kell magunknak előállítanunk.

Másik megoldásnak ott van a lízingkonstrukció. Ez annyit tesz, hogy a vásárolt autó a lízing lejárásáig a finanszírozó pénzintézet tulajdonában áll, egészen addig, amíg a teljes vételár kifizetése meg nem történt, ekkor a bank a gépjárművet a mi tulajdonunkba helyezi át.

Ez gyakorlatilag olyan, mintha kölcsönöznénk egy autót, aminek a kölcsönzési díja egyszer csak megszűnik, és az autó a mienk marad. Mivel ez a konstrukció fedezetet biztosít a hitelt adó banknak, így az önerő is alacsonyabb. Euró alapú hitelnél 35%, míg forint alapú hitelnél csupán 20%-a az autó vételárának.

Ha a cégünk, vállalkozásunk részére szeretnénk autót vásárolni, akkor csak a lízing jöhet szóba, viszont az önerő mind euró, mind forint alapon csupán 20%-a a vételárnak.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása