Autóhitel cégeknek – jó ha tudjuk a legfontosabb feltételeit

A magánszemélyek jelentős többsége ma már nem is nagyon gondol arra, hogy lízingeltessen egy járművet, ellenben a vállalkozások körében egyre népszerűbb ez a forma, ami annak is köszönhető, hogy az autóhitel cégeknek ma már nem is adható a klasszikus formájában. Magyarul tehát akár egyéni, akár társas vállalkozással rendelkezik, nem tudunk hagyományos autóhitelt felvenni például egy új céges autóra, csak és kizárólag a lízingelési lehetőséggel élhetünk.

Autólízing vagy autóhitel cégeknek

Hogy mennyire volt szerencsés alternatíva Magyarországon behozni azt a rendeletet, hogy az autóhitel cégeknek már nem adható, azt nagyszerűen megmutatja előttünk, hogy az utóbbi években jelentős mértékben visszaesett hazánkban a haszongépjárművek eladási rátája, ami nyilvánvalóan nem véletlen, noha nyilván külső tényezőket is érdemes keresni a háttérben.

hirdetes

A hitelezési lehetőséget ugyanis hazánkban a gazdasági világválság idején szüntették meg, amikor a járművásárlások mértéke mindenképpen visszaesett volna abban az esetben is, ha a cégek és az egyéni vállalkozók ugyanúgy élhettek volna a hitelfelvétel lehetőségével ahhoz, hogy új céges gépkocsikat vásárolhassanak maguknak. Kevesen tudják azonban a laikusok közül azt is, hogy egyáltalán mi a különbség a céges lízingelés és a hitelezés között!

Mivel az autóhitel cégeknek már nem elérhető, ezért jelen esetben csak egy fiktív, a magánszemélyek számára felvehető fiktív konstrukcióval tudjuk összevetni ezt az alternatívát, amivel bizonyítható, hogy a hitelezés alapesetben nem is hiányzik a szegmensből, hiszen a lízinggel minden igény kielégíthető.

A lízingelés ugyanis ma már nagyon jó feltételeket kínál a vállalkozások számára, amely megkönnyíti minden cégnek az autóhoz jutást konkrétan ugyanolyan formában, mint a korábbi autóhitel, mindössze annyi különbség, hogy a tulajdoni jogok a visszafizetésig a bank birtokában maradnak.

A lízingelés részeként a járművet lízingbe adó cég először megvásárolja a kiválasztott autót, haszongépjárművet vagy amire a vállalkozásnak szüksége van, majd azt a lízingelő cég számviteli bizonylattal, egyfajta bérbeadóként továbbadja a cég, avagy a lízingbe vevő számára. A vállalkozások ilyenkor havonta, vagy az előre lekötött ütemezéssel elkezdik fizetni a lízingszerződés részleteit, majd miután a futamidő lejárt, a korábban kötött szerződésben leírt részleteknek megfelelően alakul majd az adott jármű sorsa.

Ennek megfelelően a gépkocsi vagy a lízingelő tulajdonában marad, vagy a bérleményt fizető vállalkozáshoz kerül a tulajdoni joga, esetleg engedélyt ad arra, hogy valaki más – például egy alkalmazott – megvásárolja a járművet. Mindegyik alternatíva esetén eltérően alakulnak a havonta fizetendő összegek, avagy a bérleti díj, amit természetesen még számtalan más egyéb is meghatároz.

A feltételekről

Akárcsak az autóhitel cégeknek szánt változatainál, úgy természetesen az autólízingnél is megvannak azok a feltételek, amiket fontos ismerni a felvétel előtt. Ezek a következők:

  • A lízingszerződésbe csak 12 évesnél fiatalabb személyautó, vagy 11 évesnél fiatalabb haszongépjármű vonható be.
  • A személyautó értékének minden esetben el kell érnie a félmillió forintot, ami haszongépjármű esetén legalább 700 ezer forint.
  • Forint- és euró alapon egyaránt megköthető.
  • Az önerő – vagy hívhatjuk első lízingdíjnak – mindkét esetben legalább a vételár 20 százaléka.
    A maximális futamidő normál esetben 96 hónap, ami a jármű életkora szerint módosul. Ennek megfelelően a futamidőt úgy kell megválasztani, hogy a lejáratkor a gépjármű nem lehet idősebb 15 évnél.
  • A vételár tekintetében a legkisebb tőkerész személygépkocsinál 300 ezer, haszongépjárműnél 400 ezer forint.
Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása