Adathalászok környékezték meg az OTP ügyfeleit

A napokban számtalan OTP-s ügyfél kapott levelet, miszerint az OTP frissíti a szolgáltatásait ezért azonnali profil frissítést kérnek. Már nem ez az első eset, hogy adathalászok áldozatául esnek a gyanútlan ügyfelek, de ezt azért el lehet kerülni.

A kiberbűnözés ma már egyre kifizetődőbb tevékenységnek számít, hiszen adatlopásokkal sokakat meg lehet károsítani. A módszer egyre kifinomultabb és mindig van új a nap alatt. A hackerek a legtöbb esetben a vállalatok informatikai infrastruktúrájába hatolnak be és az alkalmazottaknak címezik a leveleiket. A fertőző mellékletek segítségével akár az egész cég informatikai rendszere sérülhet, ezért mindenkinek résen kell lennie.

hirdetes

Mit ne csináljuk?

Az ismeretlen és kifejezetten furcsa címekről érkező leveleket nem érdemes még megnyitni sem, nem hogy a csatolmányokra kattintani vagy a levélbe foglalt linkre kattintani. 2017 júliusában már érte támadás az OTP bank ügyfeleit, úgy látszik, ez a nyári szezon sem telhet el gond nélkül.

OTP adathalász email tartalma
OTP adathalász email tartalma

Akkor felhívta az ügyfelek figyelmét a biztonsági résre az OTP. Tavaly nyáron egy kötelez regisztrációt kértek az adathalászok az ügyfelektől, de ezt természetesen nem az OTP Bank kérte. Akkor a mobil szolgáltatóknál volt a hiba, azaz ha vártuk is az sms kódot az utaláshoz, azt már a hackerek kapták meg. Minden egyes tranzakció ebben az esetben illetéktelenek kezébe került.

Mit tehetünk a csalók ellen?

A legfontosabb, amit tehetünk, hogy számítógépünkön alkalmazzunk olyan vírusírtót amely ezeket a problémás leveleket kivédhetik. Ha ezek mégsem tudnának megbirkózni az ilyen típusú támadásokkal, akkor legyünk résen és mindig nézzük meg a feladót.

Ezek a levelek minden egyes esetben igen furcsa címekről érkeznek. Most a faceup…. kezdetű címmel érkeztek meg a levelek. Valljuk be őszintén normál esetben ilyen e-mail címről nem várunk leveleket. Mivel ezek a támadások egyre kifinomultabbak és a vírusírtók már nem is nagyon tudják felvenni a versenyt ezekkel a támadókkal, így érdemes tényleg saját szemünkre hagyatkozni. Vegyük észre, ha egy furcsa e-mail címről kapunk levelet, főleg akkor, ha ez bármilyen módon is a pénzügyeinkhez köthető.

Az ilyen weboldalakat a Google is segít feltérképezni abból a szempontból, hogy csalás van mögötte. Az ilyen oldalakat ilyen nagy piros oldalnak fogjuk látni, amit zárjunk be és sose kattintsunk tovább rajta.

Ön is kapott már ehhez hasonló becsapós e-mailt?

 

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása