A Magyar Nemzeti Bank honlapja nem csak a napi MNB árfolyamok lekérdezésére jó

A napi MNB árfolyam lekérdezése manapság nem túl bonyolult feladat. Mindössze annyit kell tennünk, hogy felmegyünk a Magyar Nemzeti Bank weboldalára, és megnézzük az éppen aktuális árfolyamot abban a devizanemben, ami éppen érdekel minket.

Sokan nem is töltenek túl sok időt a weboldalon, hiszen csak erre az egy információra kíváncsiak, pedig az MNB árfolyamon túl sok más lehetőség is a rendelkezésünkre áll, amik igazán hasznosak lehetnek számunkra, és nem csak akkor, ha pénzügyi területen dolgozunk.

hirdetes

Egyrészt, maga az MNB árfolyam sem csak az aznapi adatokat tartogatja számunkra, de emellett a jegybanki alapkamatot is nyomon követhetjük, de a Magyar Nemzeti Bank honlapja még a hitelválasztásban is a segítségünkre lehet.

Ezen túl persze még számos, hasznos információt tartalmaz, például a befektetési alapokról és az egyéb pénzpiaci szereplőkről is tájékozódhatunk, és le tudjuk ellenőrizni a hozzájuk kapcsolódó engedélyeket is, így elkerülhetjük, hogy átverjenek minket.

A MNB árfolyama akkor és most

A különböző valuták napi árfolyamát sokan követik, hazánkban a svájci frank, az euró és talán még a dollár árfolyama a legkeresettebb adat. Minden nap felkerül a napi középárfolyam számos deviza tekintetében, így megtudhatjuk, hogy mennyi például az ausztrál dollár, cseh korona, a brazil reál vagy a horvát kuna forintban kifejezett értéke. Közel 50 különböző deviza középárfolyam található meg a napi adatok között, de az aktuális devizaárfolyamok teljes listáját is letölthetjük, ha arra lenne szükségünk.

Előfordulhat az is, hogy keresünk egy devizát, de nem tudjuk a pontos nevét, esetleg a rövidítését. Ebben segíthet nekünk a devizanevek jegyzéke, de akár a devizák jegyzési dátumának is utána nézhetünk. Azt is kevesen tudják, hogy a Magyar Nemzeti Bank honlapján több évre visszamenőleg utána tudunk nézni a napi árfolyamoknak, egészen 1949. január 3-ig visszamenőleg kereshetünk adatokat, és nem csak az euró vagy a dollár, de a többi deviza tekintetében is.

Mi található a MNB árfolyamain túl? Például az aktuális jegybanki alapkamat

A jegybanki alapkamat lekérdezése is a Magyar Nemzeti Bank weboldalának egyik szolgáltatása. Persze, ha nem tudjuk, hogy mit jelent igazából, hogy ez az érték csökken vagy emelkedik, akkor nem is olyan fontos, hogy tudjuk, hol is keressük.

A jegybanki alapkamat lényegében a gazdaság aktuális helyzete alapján meghatározz irányadó kamat, mely meghatározza a hazai pénzintézetek által adott hitelek kamatait is. Ha hitelünk van, vagy szándékunkban áll kölcsönt igényelni valamikor, nem árt, ha tudjuk, hogy mekkora is az aktuális alapkamat, és hogy milyen mozgás várható.

Ennek fényében, talán nem is olyan meglepő, hogy a MNB árfolyamai után erre az adatra keresnek rá legtöbben a MNB weboldalán. Ahogyan az árfolyamok mozgását is érdemes figyelni, úgy az alapkamat növekedését vagy csökkenését sem árt figyelni, ugyanis ez a kamat befolyásolja a különböző pénzintézetek kamatait is. És, ahogyan az árfolyamok esetében, az alapkamat változásai is visszakereshetőek 1990. október 15-ig visszamenőleg.

Hogyan segíthet a MNB honlapja a bankszámla vagy a hitel kiválasztásában?

A Magyar Nemzeti Bank weboldalán nagyon sok információt találhatunk, melyek többek között abban is a segítségünkre lehetnek, hogy milyen hitelt vagy bankszámlát válasszunk. Egyrészt megtalálhatjuk a különböző pénzügyi fogalmak magyarázatát, ami egy hitel kiválasztásánál nagy segítsége lehet.

Sokan járunk úgy, hogy bár elolvassuk a hitelszerződés szövegét, akár még az apró betűs részt is, de nagyon sok fogalommal és szóval nem vagyunk tisztába, így előfordulhat, hogy nem a megfelelő döntést hozzuk meg.

Emellett a már említett jegybanki alapkamatról is tájékozódhatunk, ami befolyásolja, hogy a hitelek kamata nőni vagy csökkenni fog. Amennyiben hitelfelvétel előtt állunk, érdemes megnézni az elmúlt pár év alapkamat mozgását, amiből kiderülhet, hogy az alapkamat várhatóan milyen irányba mozdul el.

Mivel a devizahitelek pár évvel ezelőtt komoly gondot okoztak, így a devizák változását is érdemes figyelembe vennünk, ha ilyen jellegű hitelben gondolkodunk.

Hasznos információk a befektetési alapokról és az egyéb pénzpiaci szereplőkről

Természetesen a napi deviza árfolyamot nem csak a MNB honlapján nézhetjük meg. Szinte minden pénzintézet vagy pénzpiaci szereplő oldalán utána nézhetünk ezeknek az adatoknak. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni, hiszen manapság rengeteg a csalás és a visszaélés. Így van ez a hitelek és befektetések esetén is.

Már telemarketinges keretek között is megkereshetnek minket egy jó lehetőséggel. Ha érdekel minket a dolog, de nem vagyunk biztosak benne, hogy nem vernek át minket, nem kell más tennünk, mint az adott pénzintézetet vagy befektetéssel foglalkozó céget leellenőrizni a MNB oldalán.

Az intézménykeresőben minden olyan pénzügyi szolgáltatót megtalálunk, amely rendelkezik engedéllyel, tehát nagyon könnyen kiszűrhető, ha csalókkal van dolgunk. Jól látszik tehát, hogy a Magyar Nemzeti Bank oldala nem csak akkor lehet hasznos számunkra, ha az aktuális MNB árfolyamokra vagyunk kíváncsiak, de más pénzügyi kérdésekben is segíthet az eligazodásban.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása