MNB árfolyam – Mit is jelent pontosan?

Ha azt halljuk, hogy MNB árfolyam, akkor nagyon sokszor tanakodunk, hogy most miről is van szó? A MNB árfolyama a középárfolyamot jelenti, vagy a valuta, esetleg a deviza árfolyamát? Érdemes tisztázni, a fogalmakat, hogy egyáltalán értsük a pénzügyekkel foglalkozó híreket. Mielőtt elszörnyülködnénk, hogy mennyire drága a forint, vagy milyen drága most a dollár, először érdemes tisztázni a fogalmakat.

Ennek segítségével könnyebben tudunk dönteni, hogy beváltsuk-e a valutánkat, érdemes-e külföldre utalnunk, és hogy ha nem forintba érkezik a fizetésünk, akkor milyen árfolyamon lesz elszámolva, illetve hogyan számoljuk utána az adót.

hirdetes

Fontos kérdések ezek, melyek bár nem érintenek mindenkit, de érdemes tisztában lennünk vele. Legalább ezért, hogyha felmerül egy vita ebben a kérdésben, legalább kompetensen tudjuk hozzá szólni. De először is tisztázzuk, hogy mi a különbség a deviza és a valuta között, hiszen nagyon gyakran keverik össze a kettőt. Illetve az is érdekes kérdés, hogy mindegyik esetében beszélhetünk-e árfolyamról.

Valuta vagy deviza árfolyam? Egyáltalán nem mindegy!

Ahhoz, hogy megértsük a különbséget, három dolgot kell tisztázni, mégpedig a valuta, a deviza és az árfolyam fogalmát. Ezek nélkül nem fogjuk pontosan érteni mi is az a MNB árfolyam, ahogyan azt sem, mi köze van a valutához vagy devizához?

A valuta lényegében az a pénznem, amit a kezünkbe tudunk fogni, attól függetlenül, hogy melyik ország pénzneméről van szó. Tehát, ha valutát szeretnénk, akkor el kell mennünk egy pénzváltóhoz vagy bank automatához, mert csak így tudjuk a forintot más ország valutájára cserélni, és fordítva.

A deviza ezzel szemben úgynevezett számlapénz. Ez egy pénzhelyettesítő eszköz, mely valamilyen külföldi ország fizetőeszközéül szolgál, de nem készpénz. Amikor külföldre utalunk, akkor devizát utalunk. Ilyenkor érdemes odafigyelni a fogadó bankszámla devizájára, mert igen költséges lehet, ha küldő és a fogadó bankszámla devizája eltérő.

Mivel két fogalmat már tisztáztunk, jöhet a következő fontos kérdés, mi az az árfolyam, és is olyan fontos, hogy devizáról vagy valutáról van szó?

Mit befolyásol a MNB árfolyam?

Az árfolyam lényegében az az arány, amin két fizetőeszközt át tudunk váltani egymásra. A Magyar Nemzeti Bank árfolyama középárfolyam, vagyis az eladási és a vételi ár középértékéről van szó. Tehát, ha felmegyünk a MNB honlapjára, hogy tájékozódjunk a napi árfolyamról, ne lepődjünk meg, ha a bankba érve más összeggel számolnak az átváltáskor.

A napi árfolyam persze ettől függetlenül fontos, mert ha valutában vagy devizában kapjuk a fizetésünket, az adót középárfolyamon fogják számolni.

Mivel a Magyar Nemzeti Bank valutaátváltással nem foglalkozik, így a MNB oldalán devizaárfolyamokkal fogunk találkozni. Ugyanakkor nem szabad egy kalap alá vonni a kettőt, mert a valuta és a deviza árfolyama nem ugyanaz, nagyon gyakran tér el. Ez főleg a bankok esetén lehet megtévesztő, hiszen a bankban mindkettőre van lehetőségünk.

Érdemes utána járni a napi árfolyamoknak, hogy melyik éri meg jobban, a deviza átváltása, vagy a valutáé. Persze ez csak akkor lényeges kérdés, ha mindkettővel rendelkezünk.

Az MNB árfolyama középárfolyam, de ez valutára vagy devizára vonatkozik?

A középárfolyam, ahogy a neve is mutatja, a közép értéke a vételi és az eladási árnak. A Magyar Nemzeti Bank weboldalán lévő árfolyamok mind devizaárfolyamok, és több mint 30 különböző deviza napi középárfolyamát találhatjuk meg.

A vételi és eladási ár azonban ettől eltérő lesz, ezért, ha devizát szeretnénk átváltani forint, vagy fordítva, érdemes az eladási és vételi árnak is utána járnunk, mert valószínűsíthetően nem fog megegyezni a Magyar Nemzeti Bank oldalán található értékkel.

A valuta és a deviza árfolyama között is van eltérés, ezért mindenképp érdemes meggondolnunk, hogy mikor mire váltunk át. Arra is érdemes figyelni egyes banki rendszerek esetén, hogy eladásról vagy vételről van szó. Aki járatlan a témában meglepődhet, ha a valutájáért csak vételi árat kap, pedig elvileg ő az eladó.

Ez úgy fordulhat elő, hogy a vételi árat a bank úgy értelmezi, hogy ő a valuta vételi áráért veszi meg tőlünk a valutát, és ennek értelmében ezzel is fog számolni.

Mikor számolunk a középárfolyammal, és mikor nem?

Ha a napi árfolyamra keresünk rá, sok helyen csak a középárfolyammal találkozhatunk. De miért is ez jelenik meg, ha sem eladás, sem vétel tekintetében nem ezzel számolunk, akár valutáról, akár devizáról van szó. Ahogy már tisztáztuk, a középárfolyam a vételi és eladási árfolyam középértéke, tehát ez egy átlag szám.

A vételi és eladási ár eltérő lehet egyes pénzintézetek esetében, így legtöbbször a középárfolyamot szokták megadni, mivel az egy fix adat.

A Magyar Nemzeti Bank árfolyama több mind harminc deviza esetében nyomon követhető, akár az 1949-es évekig visszamenően. Ez persze nem tűnhet fontosnak, viszont ahhoz, hogy a devizák mozgását meg tudják jósolni, szükséges, hogy a MNB árfolyam alakulását több évre visszamenőleg is meg lehessen nézni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása