A hitelkártya buktatói

A hitelkártya buktatóit sokan csak azt követően ismerik meg és fedezik fel, miután már nagyon súlyos hitelcsapdába estek egy ilyen kölcsönkonstrukció által.

Egy hitelkártya ugyanis minden egyes hiteltermék közül a legdrágább ajánlat, amivel nagyon könnyű elcsábulni, hiszen rendszerint csak a pozitív oldalára hívják fel a figyelmünket, azonban megnyugodhatunk, a bankok igencsak jól járnak azzal, ha mi hitelkártyát igénylünk tőlük, és ha nem ismerjük jó előre a buktatókat, akkor bizony igencsak komoly összegeink bánják majd.

hirdetes

Az ugyanis remélhetőleg mindenki előtt tiszta, hogy az ilyen kölcsön a legmagasabb kamatozású hitelek közé sorolható, vagyis kis túlzással a felvett pénznek a kétszeresét fogjuk visszafizetni a futamidő végén.

A hitelkártya buktatói – ne lépd túl a keretet és ne fizess késve!

A hitelkártya buktatói közül a legáltalánosabb minden kétséget kizáróan a hitelkeret túllépése. A bankok ugyanis gyakran elfelejtik közölni a kártya tulajdonosaival, hogy az engedélyezett hitelösszegnél többet is elkölthetnek, ennek azonban ára van, méghozzá bankonként változó mértékű. Van ahol csak párezer forint, máshol azonban a tízezret is meghaladhatja ez az összeg, szóval érdemes nem minden hónapban lenullázni a keretet, inkább időben megállni, mert a kiküldött SMS, a büntetés, az extra kamatok, egyszóval minden számlázásra kerül ilyenkor.

Szintén nem érdemes egy hitelkártya esetén késedelmes fizetésre ragadtatnunk magunkat, ergo soha ne hagyjuk az utolsó napra és számlazárás utánra a törlesztést, mert bizony ennek is nagyon súlyos ára van. Nem árt tudni, hogy minden banknak vannak zárási idői, amelyek előtt még el kell indítani az utalást annak érdekében, hogy időben regisztrálni tudják, így nem számlázzák ki a több ezer forintos büntetést.

Sőt mi több, bizonyos esetben nem csak büntetést kaphatunk, hanem bizonyos kiváltságokat is elveszíthetünk ilyenkor, például a kamatmentességet, ami bizony komoly probléma.

Soha ne vegyél fel vele pénzt!

A hitelkártya buktatói kapcsán az egyik legnagyobb baj, hogy nagyon sokan úgy tekintenek rá, mint egy bankkártyára. Nem túlzás kijelenteni, hogy itthon még egyáltalán nem alakult ki a hitelkártya úgynevezett kultúrája, ennek megfelelően például nagyon sokan használják készpénz felvételére, holott ez a lehető legnagyobb probléma. Egy hitelkártyát mindig csak és kizárólag kártyás fizetéshez használjunk, mert csak a felvétel költsége 2,5-2,8 százalékos, ami mellett a felvett összeg sem kamatmentes, avagy a felvételtől számítva 40 százalékos kamat vonatkozik rá – jobb helyeken, van ahol még ennél is több.

Vagyis egy 30 ezer forintos készpénzfelvétel akár 1000 forintunkba is kerülhet, miközben a visszafizetéskor legalább 42 ezer forinttal kell számolnunk, ami igencsak jelentős összeg.

A hitelkártya buktatóihoz sorolhatjuk még, hogy rengetegen úgy tekintenek rá, mint egy tökéletes és ideiglenes anyagi segítségre, egy olyan kártyára, amit az adott pillanatban használnak, jóllaknak, megvesznek mindent, amit csak kell, de nem gondolnak arra, hogy később miből fogják rendezni a tartozást. Vegyünk egy teljesen általános példát.

Minden hónapban elmaradunk néhány számlával, így átlagosan 20 ezer forintot egy éven át hitelkártyából fizetünk. Ha a futamidő megengedi, és közben nem törlesztünk, akkor 40 százalékos kamattal számolva egy év alatt 336 ezer forintos hátralék, amihez még hozzászámolhatjuk a különféle díjakat, büntetéseket és egyebeket, vagyis a végösszeg 350 és 400 ezer forint köré mozdul. Ezért kell nagyon óvatosan bánni egy hitelkártyával!

5/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása