A családi adókedvezmény folyósítása megszűnik egy bizonyos idő után

A családi adókedvezményt minden esetben az eltartók vehetik igénybe az eltartottak után. Ez az anyagi könnyítés a magyar dolgozók gyermekei után jár. Az adókedvezménynél számít, hogy hány gyermek él az adott háztartásban és azok milyen életkorúak. Az adókedvezmény annál magasabb minél több gyermeket nevelnek egy családban. A kedvezményt a családi pótlékra jogosult, a vele egy háztartásban élő házastárs veheti igénybe, de jogosult lehet a gyerek is vagy az a személy is, aki rokkantsági járadékban részesül.

Az adókedvezményt minden esetben az eltartottak száma határozza meg. Eltartott lehet a gyermek, a minimum 91 napos magzat, illetve az a személy is, aki saját jogán családi pótlékra jogosult. Talán kevesen tudják, de családi pótlékot nem csak gyermekek után lehet felvenni. A családi pótlékot csak az az eltartó veheti fel, aki SZJA-köteles jövedelemmel rendelkezik. Az adókedvezmény a jövedelem függvényében kerül meghatározásra.

hirdetes

Meddig jár a családi adókedvezmény?

Az adókedvezményt a szülők a magzat 91 napos korától egészen a gyermek 16 éves koráig vehetik igénybe. Magzat esetén terhesgondozási igazolást kell bemutatni. A kedvezmény azonban tovább is járhat a szülőknek abban az esetben, ha a gyermek nappali tagozatos iskolába (pl. szakiskola, szakközépiskola) jár. Amint a gyermek megszerzi az érettségit az adókedvezmény megszűnik. Természetesen, ha egy másik gyermek is van a családban, aki után jogosultak a szülők a kedvezmény igénybevételére, akkor továbbra is érvényesíthetik a családi adókedvezményt.

A családi adókedvezmény megosztható a szülők között

Fontos, hogy a kedvezményt igény esetén mind a kettő szülő igénybe veheti, de csak megosztva. Emellett, ugyan maximalizálták az adókedvezmény mértékét, de ha nekünk például 2 gyerek után csak 26 000 Forint kedvezmény jár a bér alapján, akkor nem fogják kifizetni a maximalizált 40 000 Forintot. Ezekben az esetekben érdemes a kettő szülő között arányosan megosztani a kedvezmény igénybevételét.

Hogyan számoljuk ki a családi adókedvezményt?

Ma már számtalan kalkulátor található meg az interneten, amely segítséget nyújthat a családi adókedvezmény kiszámításához. Az adókedvezmény jóváírása esetén az adózó összevont adóalapja fog csökkenni, így az SZJA 15 % és a TB 18,5% lesz érintett az adómentesség során. Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor azt is mondhatjuk, hogy a bruttó és a nettó bér közötti különbség lesz az adó alapja. Az adóalap aszerint fog csökkenni, hogy hány gyermek után lesz igénybe véve a családi adókedvezmény.

Természetesen minél több a gyermekek száma, annál magasabb lesz a kedvezmény összege is. Azt viszont fontos tudni, hogy bármekkora is az igénylő bére, az adókedvezmény összegét maximálták. Eszerint 1 gyermek után maximum 10 000 Forint, 2 gyermek után maximum 40 000 Forint, 3 gyermek után 99 000 Forint, 4 gyermek után 132 000 Forint és emellett az anyukák teljes SZJA mentességet élveznek, 5 gyerek után pedig 165 000 Forint maximum a jóváírható összeg. Ha mi magunk pontosan szeretnénk kiszámolni, hogy mennyi az igényelhető adókedvezmény, akkor a nav oldalán is megtehetjük a kalkulátor segítségével itt: https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/kalkulatorok/csaladikedvezmeny-kalkulator-az-eves-bevallas-elkeszitesehez.

A kalkulátor használata során meg kell adni, hogy hány gyermekre szeretnénk igénybe venni a kedvezményt, mennyi volt az aktuális adóévben az összevont adóalapba tartozó jövedelmünk, illetve jelölni kell, hogy egyedül vesszük igénybe vagy a pár mindkettő tagja között megosztva. Ezen felül még számtalan kérdésre kell válaszolni, amely adatok kitöltése után a kalkulátor pontosan ki fogja dobni, hogy mennyi adókedvezményre számíthatunk az adott adó év során.

2022 családi adókedvezmény nyomtatvány

A családi adókedvezmény igénylése egy arra rendszeresített nyomtatvány kitöltésével igényelhető. Ezen felül az eltartónak nyilatkozatot is kell tennie, amely tartalmazza az eltartók esetleges adókedvezmény megosztását, valamint a jogosultság jogcímét is. Azok, akik nem vállalkozók, a munkáltató felé is megtehetik ezt a nyilatkozatot. A nyilatkozatot bármikor be lehet nyújtani a munkáltató felé vagy az év végi adóbevallásban kell jelezni. A családi adókedvezmény azonban év közben visszamenőlegesen nem érvényesíthető. A családi adókedvezmény nyilatkozat benyújtása után a bérszámfejtés már hivatalból intézi a kedvezmény jóváírását, így a nettó fizetésben már meg fog mutatkozni a jóváírás.

Hogyan lehet takarékoskodni a családi adókedvezmény segítségével?

A családi adókedvezményre úgy is tekinthetünk, mint egy megtakarítási lehetőségre, hiszen a szülőknek lehetőségük nyílik annak egyösszegű felvételére is. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy egy évben egyszer szeretnénk inkább egy nagyobb összeghez hozzájutni, akkor lehetőség nyílik az adókedvezmény egyösszegű visszaigénylésére is. A kedvezményt 5 évre visszamenőleg is meg lehet igényelni. Ha egy 2 gyermekes családot veszünk alapul a maximum összeggel, akkor az havi szinten 40 000 Forintot jelent, ez éves szinten 480 000 Forint, ami 5 év alatt 2 400 000 Forint.

Ezt az összeget a család bármire el tudja költeni vagy akár félre is teheti a gyermekek részére, hogy ezzel is támogatni tudják az indulásukat a későbbiekben. 10 év alatt két gyermek esetén összesen 4 800 000 Forint tehető félre. Ha egy több gyermekes családot veszünk alapul, akkor egy 4 gyermekes család esetén 5 év alatt összesen 7 920 000 Forint igényelhető vissza. Azoknál a családoknál, ahol a szülők fizetése ezt lehetővé teszi, érdemes megfontolni az egyösszegű visszatérítés igénybevételét a családi adókedvezmény tekintetében.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása