A babakötvény kapcsán 2022-ben mire érdemes odafigyelni?

Az államtól életkezdési támogatást kapnak – babakötvény formájában – azok a gyermekek, akik belföldön születtek 2005. december 31. után, de azok is, akik külföldön születtek 2017. június 30. után. Az életkezdési támogatás mértéke gyermekenként jelenleg 42 500 Forint. A támogatást egy letéti számlán helyezi el az állam a Magyar Államkincstárnál, amely minimális kamatozású. A kamatozás miatt a Magyar Államkincstárnál egy Start-értékpapírszámlát érdemes nyitniuk a szülőknek.

Meddig lehet igényelni a babakötvényt

A babakötvény a gyermek 18 éves koráig bármikor megvásárolható és a Kincstár a Start értékpapírszámlán azonnal jóváírja az összeget. Amennyiben a gyermek betöltötte a 18. életévét a futamidő végéig a kamatokat folyamatosan jóváírják a számlán. A számlán felhalmozott megtakarítást első alkalommal a számla megnyitása utáni 3. évben lehet felvenni. Számla nyitásakor a szülőknek 25 000 Forintot kell befizetniük a számlára. A babakötvényt névérték és felhalmozott kamattal együtt a kibocsátó fogja visszavásárolni a Magyar Államkincstáron keresztül.

hirdetes

Start számla babakötvény

A szülők a start-értékpapírszámla megnyitását már az Ügyfélkapun keresztül is el tudják intézni itt: https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=16c722f7-3bc7-4e3d-8b23-949361e2ce49. Az ügyintézéshez szükséges fontosabb dokumentumok, igazolások listája itt érhető el: https://www.allampapir.hu/dokumentumok/Start_szla_Szukseges_dokumentumok_20181128.pdf. Amennyiben a személyes ügyintézés mellett döntünk, úgy az Államkincstárnál időpontot lehet kérni az ügyintézéshez, ezzel nagyon sok időt lehet megtakarítani.

Magyar államkincstár babakötvény belépés

A babakötvény ügyintézést a MÁK oldalán el lehet indítani egy egyszerű belépéssel itt: https://webkincstar.allamkincstar.gov.hu/#/login. A weboldalon időpontot lehet foglalni a Kincstár bármely ügyfélszolgálatára. Ezen az oldalon lehetőségünk nyílik a regisztrációra is, vagy bejelentkezhetünk az e-személyi igazolványunk segítségével. Regisztrációkor jelezni kell, hogy belföldi természetes személyként, külföldi természetes személyként, belföldi jogi személyként, szeretnénk-e regisztrálni vagy esetleg a start értékpapírszámla ügyintézés miatt. Ezek után a személyes adatokat kell megadni. Ha rendben ment a regisztráció, akkor utána már online is el tudjuk indítani a start számla igénylést.

Mit érdemes még tudni a babakötvényről?

A babakötvény segítségével, ha a szülők havonta 10 000 Forintot fizetnek be gyermekük számlájára és az infláció mértéke 3 %, akkor a lejáratig körülbelül 4,3 millió Forint megtakarítást lehet elérni, amely a gyermek életkezdését hivatott segíteni. A babakötvény pontos hozama előre nem látható, hiszen az éppen aktuális infláció felett +3% pontot fizetnek ki pontosan. Mivel ez a kötvény követi az inflációt, így 2021-ben 5,1% volt az infláció, tehát a +3% esetén a kötvény hozama a 2022-es évben pontosan 8,1 % lesz. Amennyiben defláció lesz, akkor a babakötvény ettől függetlenül 3 % hozamot fog biztosítani.

Lássuk azért be, hogy ez az összeg manapság már nem elég egy önálló lakás megvásárlására és arra sem, hogy egy hitelfelvétel mellett önerőként szolgáljon. Az ingatlanárak emelkedése miatt ez az álom már biztosan nem válik valóra. Ez az összeg azonban arra tökéletes megoldást nyújt, hogy a felsőfokú tanulmányokat vagy esetleg az albérletet egy ideig fedezze. Amennyiben a szülő semmit nem fizet be a gyermek számára nyitott számlára, akkor 19 éves korában a lejáratkor összesen 121 000 Forint kerül majd kifizetésre.

Egyre több szülő a különféle biztosítók ajánlatai között válogat, ha megtakarítást szeretne gyermekének
Ugyan jelenleg az infláció elég magas és emiatt a babakötvény is megoldást jelenthet, de nem szabad elfelejteni, hogy defláció is lehet a vége, ami totálisan kiszámíthatatlan. Ebben az esetben maximum 3 százalékos hozammal lehet számolni, ki tudja hány éven keresztül. A biztosítók ehhez képest, akár magasabb átlaghozamot is garantálhatnak egy-egy módozat esetén.

A kötetlen felhasználású, kamatadómentes és az államtól teljesen független biztosítások sok gyermek életkezdésére kínálnak megoldást. A biztosítási összeghez a gyermek 18 éves kora előtt is hozzá lehet férni és a megtakarítást szakemberek menedzselik. A jelenleg piacon elérhető megtakarítások azonban sok esetben akár nagyban is különbözhetnek egymástól, így érdemes nagyon alaposan utána nézni, hogy melyik mellett érdemes letenni a voksunkat.

A költségek, a különféle módozatok és azok várható hozamai, a rugalmassági feltételek, a különféle bónuszok és értékkövetés mind-mind befolyásolhatja egy megtakarítás végkifejletét. Mi szülők talán elmondhatjuk, hogy számunkra egyáltalán nem mindegy, hogy gyermekeink életkezdését hány forinttal tudjuk majd támogatni. Természetesen az is jó megoldás lehet, ha a babakötvény mellett kötjük meg a biztosítást, hiszen így a babakötvényből és a biztosításból is megtakarítás keletkezik, amely még nagyobb segítséget nyújthat gyermekünk életkezdéséhez.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása