Zuhant az euró árfolyam, éled a forint!

Izgalmasan indult a mai nap az euró árfolyammal kapcsolatosan. A hosszú hétvége után váratlan meglepetéssel szembesülhettek azok, akik figyelemmel kísérik a napi árfolyam adatokat. Vajon lehet esély a 400ft-os áttörésre is? Nézzük meg hogyan is alakultak az események.

Kedvezőtlen az euró árfolyamnak, jó hír a forintnak

Szerda reggelre nagy meglepetéssel indult az euró árfolyama, noha nem az európai deviza javára, a forint kezdett el lendületlenül erősödni. 406,08ft körül járt már a reggeli órákban ami 0,2%-os gyengülés volt még mindig a forint javára viszont láthatóan erősödött. A hétfői adathoz képest ez igen jó hír a forintnak (a hétfői adatok szerint 412ft volt az euró árfolyama).

hirdetes

Gyakorlatilag két nap alatt alacsony likviditás mellett erősödött a magyar deviza. Ebből azt lehetett következtetni, hogy lassan akár el is érheti a 400ft-os lélekhatárt az euró árfolyam, de ehhez komolyabb lökésre lenne szüksége. Egyenlőre, nem látszik olyan komoly döntés amely ezt befolyásolhatná. A dollárral szemben reggel 411,09ft-nál, valamint a fonttal 473,4ft-nál járt az árfolyam. Minimális elmozdulással indított a korona és a lengyel zloty is ez mellett a török líra 0,2%-ot, valamint az orosz rubel 0,8%-ot gyengült a dollárral szemben.

A dollár erősödése az euróval szemben nem éppen jó hír. Ez befolyásolhatja ugyan is a forint helyzetét viszont a végkimenetele ennek csak estére dőlhet el. Az egynapos betéti gyorstrend szerint marad a 18%-os kamat továbbra is. A délelőttöt bezárva 408ft-nál járt az euró árfolyam ez csaknem fél százalékkal magasabb érték volt a kedd esti adathoz képest.

A mostani adatok szerint pontosan 15:35perckor az euró árfolyama 407,738ft és még így is 0,41%-os erősödésben van az európai deviza. Az euró/svájci frank árfolyam 0,985 (-0,14%), euró/dollár árfolyam 0,988 (+0,1%), font/euró árfolyam 1,161 (-0,1%) és az euró/jen árfolyama pedig 145,353 (-0,71%) jelen állás szerint.

Mennyi most a vételi és eladási euró árfolyam?

Jó, ha tudjuk azt, hol érdemes váltani íme néhány váltó adatai. A K&H banknál az euró vételi ára 394,73ft eladási pedig 417,47ft. A CIB bank vételi ára 391,67ft, eladási ára 424,31ft. Bárhogy is nézzük egy kisebb pénzváltó esetében jelenleg a legjobb ajánlatot a Star Change adja minden szempontból. Az euró vételi ára 405ft eladási pedig 414ft. Az Otp Bank euró vételi ára 403,87Ft, eladási ára pedig 412,02Ft. Az UniCredit Banknál a vételi ára eurónak 397,7054ft az eladási pedig 426,5546ft. A legjobb mai ajánlatot az Oberbank kínálja, az euró vételi ára 398,7ft eladási ára pedig 414,9ft.

Napi Tőzsde

Jelenleg Európában és Amerikában is negatívban vannak a főbb részvényindexek. Az előrejelzések szerint a FED kamatdöntése után várhatóan újabb 75 bázispontos emelés jöhet, ami magyar idő szerint este 19 órakor várható. Az FTSE és a CAC 0,7, a DAX pedig 0,6%-kal esett vissza.

Mi okozhatja az euró árfolyamának gyengülését?

Feltételezhető az a tény, hogy magát az itthon bevezetett döntéseket, illetve az egynapos kamatrendet továbbra is tartja az MNB. Mi változott? Nos meglepően négy nap után Orosz ország visszatért a gabonaszállítási egyezménybe. Ugyanis Ukrajnától Oroszország írásos garanciát kapott hogy a háború ellenére nem fogja arra használni a humanitárius folyósót, illetve az ukrán kikötőket katonai műveletek indítására.

Az Orosz védelmi minisztérium szerint ezt a garanciát az ENSZ-nek és Törökországnak köszönheti. Nem mellékes az sem, hogy ismételten elindult világszerte a Corona vírus járvány is. Az euró árfolyam továbbra is 410ft alatt van de vajon meddig marad így?

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása