A dollár és euró árának alakulása hazai és nemzetközi események következtében

Szerda délelőtt 9 óra magasságában 400,57 forintba került egy dollár a devizapiacon a Google Finance adatai szerint. Az euró ugyanekkor viszont 403,49 forintba került, ami minimális elmozdulást jelentett a keddi adatokhoz képest. A Portfolio.hu reggelről beszámolt a tőzsdéken folyó aktuális eseményekről. Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,6 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 0,8 százalékot emelkedett.

Számításaik szerint eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,3 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,25 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,13 százalékot eshet. Délután nyitást követően a Nasdaq 0,9, az S&P 500 0,7, a Dow pedig 0,6 százalékos mínuszban volt. Mindez az esti órákban sem javult így nincs jó hangulat az amerikai tőzsdéken melynek oka a félidős választások és holnapi inflációs adatok lehetnek.

hirdetes

A magyar deviza az októberi inflációs adatokra és nemzetközi szinten az amerikai félidős választásokra reagálhatott. A félidős választások a dollár árfolyamát befolyásolhatták, ami a forintra is hatással lehetett. Az MNB szerdán is 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét így nincs eltérés a hétfőn leírtakhoz képest.

Inflációs adatok hatása a dollárra

Penzcentrum.hu alapján ma reggel tette közzé a KHS az októberi inflációs adatokat. A tényadat 21,1 százalékos lett a maginflációs mutató 22,3%-ra gyorsult. Mindkét indikátor 1996 óta nem ugrott ilyen magas szintre. Kiderült, hogy az élelmiszerárak éves szinten 40 százalékkal emelkedtek, míg a háztartási energia 64,4 százalékkal drágult.

Az inflációs adatok megjelenése után gyengült a forint az euróval szemben. Fél 10 magasságában 403,3 forintba került az euró, ami a tegnap esti adatoknál 0,25 százalékkal volt magasabb. A dollár viszont erősödni kezdett 0,25 százalékos javulással a paritást közelítette az euróval szemben. Gulyás Gergely bejelentése az árstop kiterjesztéséről tovább gyengítette a forintot már 404,8-nál járt az euró jegyzése. Fél 5 környékén a dollár 0,1%-os gyengülésbe kapcsolt az euróval szemben a tegnapi adatokhoz képest.

Egyesült Államok félidős választása

Az Index.hu szerint szerda hajnalban zárták az urnákat az Egyesült Államokban a félidős választásokon, ahol kongresszusi képviselőket, szenátorokat, kormányzókat választottak, valamint öt államban egyidejűleg népszavazást is tartottak. A Portfolio.hu percről percre számolt be a választási hírekről. Előrejelzéseknek megfelelően republikánus többség lesz a Képviselőházban, a Szenátusért pedig nagyon szoros verseny zajlik.

Négy államban nem dőlt még el, ki lesz a szenátor, de az is lehet, hogy csak decemberben lesz végleges eredmény, mivel Georgiában második forduló jöhet. A demokraták több fontos helyet is megtartottak, a vörös hullám elmaradt. 18:48-as adat szerint az állás 187-203 volt a republikánusok javára.

A napokban megfigyelhető lesz, hogy ezen történések milyen hatással lesznek a tőzsdére és a devizapiacra. Az októberi inflációs adatok, árstop kiterjesztése és az amerikai félidős választások mind gyengítették a forintot így estére 402,14 forintba került egy dollár a Google Finance adatai szerint.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása