Csökkent a dollár és az euró ára, a forint erősödött

Hétfő délelőtt 9 óra magasságában 400 forintba került egy dollár a devizapiacon a Google Finance adatai szerint. Az euró ugyanekkor szintén 400 forintba került. Fél tíz körül viszont volt egy pillanat amikor 399 forintot ért az euró ezzel pedig két és fél hónap után a 400-as lélektani határ alá ment. A dollár fél 10 környékén szintén 400 forint alá esett egy-egy pillanatra.

A Portfolio.hu szerint az erősödés az MNB reggeli döntésének volt köszönhető miszerint a jegybank 18%-os szinten tartotta az irányadó kamatot. Pénteken az amerikai dollárhoz képest is erősödött a forint amikor 13 óra után 405,78 forintot ért a dollár. A pénteki nagy erősödés után hétfőn tovább erősödött a forint és gyengült a dollár. Este 6 óra környékén a dollár-forint 400 forint alatt volt.

hirdetes

Az esti órákban egészen 398 forintig esett a dollár ára a Google Finance adatai alapján. Nyugat.hu szerint az euró-dollár árfolyama elérte az 1:1-et vagyis a paritást. A forint erősödésének az is segített, hogy a holland TTF gáztőzsdén több mint 4 százalékot csökkent a gáz ára, amelynek jegyzése 110 euró alá került.

Miért erősödik a forint az euróhoz és dollárhoz képest?

A Pénzcentrum.hu szerint október vége óta folyamatosan erősödik a magyar valuta. Ma pedig már a 400-as euró szintjét is megközelítette a forint. A dollár árfolyama egészen 401 forinting ment vissza. Utoljára szeptember közepén volt ennyire erős a magyar valuta, de előfordult azóta az is, hogy 417-ig ment el az euró ár.

A forint erősödéséhez nagyban hozzájárult, hogy a jegybank október közepén 500 pontos kamatemelést hajtott végre az egynapos betéti eszköz bevezetésével. Viszont a mostani javulások ellenére szinte biztosan kijelenthető, hogy a forint 2022 nagy alulteljesítője lesz.

Ez amiatt lehet, hogy októberben a forint szinte naponta esett új történelmi mélypontra az euróval szemben. Korábban elképzelhetetlen 430-as szintet is meglépte.

A dollár fájó ereje

A Portfolio.hu szerint lassan ismét szükség lenne a dollár túlzott erősödésének megfékezésére (Plaza-megállapodás 2.0). Az amerikai deviza szárnyalása szinte mindenkinek fájó Amerikát kivéve. Habár mint mindenki ők is az infláció letörése érdekében kezdtek kamatemelésbe a többiekhez képest mégis van egy kamatelőnyük. Részben ennek köszönhetően az utóbbi egy évben 15%-kal erősödött a dollár az euróval szemben.

Nemzetközi Valutaalap (IMF) blogbejegyzésében leírták alapján a dollár idei gyengülése szinte mindenkinek kellemetlen, mivel az amerikai devizának jelentős a súlya a világkereskedelemben és a pénzügyekben. A világban 10 százaléknyi dollárerősödés átlagosan egy százalékpontot ad az egyes országok inflációs mutatójához. Idén a dollárral szemben a forint nyújtotta az egyik leggyengébb teljesítményt.

Vagyis Magyarország számára még nehezebb ilyen szembeszélben felvenni a harcot az infláció ellen, hiszen jelentősen rá vagyunk utalva például az energiahordozókra, melyek ára dollárban van megállapítva. Amerika viszont egyelőre nem érdekelt a dollár gyengítésében és nem akarnak foglalkozni az árfolyam kérdéssel.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása