Véletlenül nyilvánosságra kerültek a Citi Bike ügyfeleinek pénzügyi adatai

Az új, májusban indult New York-i közösségi kerékpár rendszer, a Citi Bike szoftver hiba miatt kiadta az ügyfelei személyes és pénzügyi adatait.

A regisztrált tagok közül több mint 1000 fő károsult, akiket két héttel ezelőtt értesített levélben a kerékpárkölcsönző cég. Bár az adatsértés április 15-én történt meg, az érintett ügyfelek csak jóval később, július 19-én kaptak értesítést az ügyről, adta hírül a The Wall Street Journal.

A végzetes szoftver hiba

„A biztonsági rést azonnal felfedeztük és kijavítottuk”, hangoztatta a sajtónak Seth Solomonow, a Citi Bike kerékpárkölcsönző cég szóvivője. Arra a kérdésre azonban nem adott választ, hogy miért telt el ilyen sok idő a biztonsági hiba felfedezése és az érintettek tagok tájékoztatása között.

A személyes adatokkal kapcsolatos jogsértés azokat az ügyfeleket érintette, akik április 15-én regisztráltak a Citi Bike éves programjára, és bankkártyájuk használatával ki is fizették a 95 $-os díjat.
A NYC Bike Share LLC, aki egy helyi leányvállalata a Citi Bike rendszert üzemeltető cégnek azzal érvelt, hogy a Citi Bike tagok személyes adatai csupán rövid ideig voltak elérhetők a rendszer honlapján, április 15-én, és csak azokat a tagokat érinti, akik pont aznap regisztráltak a Citi Bike éves programjára.

A Citi Bike honlapján szinte minden fontos személyes adat megjelent, az ügyfelek teljes nevétől kezdve, az elérhetőségeken és hitelkártya-számokon keresztül a biztonsági kódokig. Jelszavak, születési dátumok és még a biztonsági kérdések is láthatók voltak, melyeket a Citi Bike használt az ügyfelek azonosítására.

Egyelőre nincs bizonyíték az adatokkal való visszaélésre

A Citi Bike értesülései szerint eddig még nem történt semmiféle visszaélés a kiadott adatokkal kapcsolatosan, a NYC Bike ettől függetlenül megbízott egy biztonsági céget, hogy maradéktalanul vizsgálja ki az ügyet. Minden ügyfelet biztosított arról, hogy személyes és hitelkártya adataival biztonsági ellenőrzést és nyomon követést végeznek.

Szerencsére az ominózus napon, április 15-én viszonylag kevesen, mindössze 1174-en regisztráltak a Citi Bike programra, mely azóta már 61 ezer tagot számlál. Ez azonban nem nyugtatja meg a többi ügyfelet, hiszen május végén a Citi Bike indulásakor arról nyilatkozott a cég, hogy már 16 ezer éves felhasználója van. Ezek az ügyfelek jogosan aggódnak, hiszen addigra már mindnyájan túl voltak a regisztrációs procedúrán, azaz megadták a honlapon személyes és hitelkártya adataikat.

A City Bike összesen 180.000 ezer ügyfelet szolgált ki a május 27-i indulás óta, köztük az éves programra regisztrált tagokat is, akik napi és heti rendszerességgel veszik igénybe az új városi kerékpár kölcsönző szolgáltatásait, adta hírül a Citi Bike.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása