Soha nem volt még olyan sok BAR listás, mint most

A Központi Hitelinformációs Rendszer adatai szerint soha nem volt még olyan sok BAR listás Magyarországon, mint most, így az év közepére valamiért rekord magasságokba emelkedett a pénzügyi bajba sodródott fizetésképtelenné vált hiteladósok számra.

A KHR adatai szerint június végéig közel 800 ezer, döntően kisebb összegű tartozással megcsúszott adós csúszott el a fizetéssel pénzintézete felé, és került fel ezzel a fekete listára, ami rekordösszegnek tekinthető a hazai hiteltörténelemben. A BAR listások száma így ma közel háromszor annyi mulasztást jegyez, mint a válság legelején, és kilenc százalékkal többet, mint fél évvel ezelőtt.

hirdetes

A háttérben több dolog is állhat, de vagy az anyagi nehézségek között élők helyzetének hirtelen romlása állhat a háttérben, vagy a folyamatosan bejelentésre kerülő, de legalábbis ígérgetett adósmentő csomagok is, amelyek vélhetően csökkentették a lakosság fizetési fegyelmét. Ezzel a fizetési hanyagsággal azonban nagyon sokan kerültek BAR listára, ami egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi a hitelintézetek számára, hogy a hitelbírálat során kiszűrjék leendő ügyfeleik között a megbízhatatlan törlesztőket.

Ami a hirtelen robbanás hátterében állhat

Ez korábban csak a vállalkozási rendszerben működött, de 2012 óta magánszemélyek számára is létrehoztak egy BAR listát, ezáltal a bankok már a problémás adós polgárok adataihoz is hozzáférhetnek. 2014 közepén egyébiránt közel 5 millió lakossági ügyfél szerepelt a hazai BAR listán, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy ennyi hitele van a magyaroknak, lévén a külföldiek hitelszerződését is ideszámolja a rendszer. Ez a szám egyébiránt 2012-ben ugrott meg rohamosan, azonban hosszú ideig stagnálás volt megfigyelhető, az utóbbi hetekben azonban ismét váratlan is óriási emelkedést tapasztalt a szegmens.

Természetesen a bankok nem kutathatnak szabadon az ügyfelek adatai között, ezáltal csak akkor kaphatnak hozzáférés a BAR listához, ha ehhez az ügyfél aláírásával hozzájárul. Külön kérés esetén az ügyfél maga is indítványozhatja, hogy adatait évekig tárolják a BAR listán, ami pozitív besorolás esetén számára nagyon előnyös lehet a későbbiekben. Kovács Levente, avagy a bankszövetség főtitkáéra szerint ők kötelezővé tennék a jövőben a pozitív adóslistát, ezen felül pedig élni szeretnének elővásárlási jogukkal a BAR listákat kezelő BISZ Zrt. megvásárlására, ami közvetetten ugyan, de még mindig a jegybank tulajdonában áll.

Hogyan kerülhet valaki BAR listára?

A BISZ Zrt. legutóbbi adatai szerint egyébiránt a közel 5 millió lakossági ügyfél több mint 8 millió fennálló, és 851 ezer lezárt szerződéssel rendelkezik. A rossz adósok tekintetében amennyiben sikerült rendezniük tartozásukat, egy évig maradnak a rendszerben, avagy a fekete listán, míg a pozitív adósok adatait legalább 5 évig tárolja a szisztéma. Ahhoz, hogy valaki BAR listára kerüljön, legalább két feltételnek kell egyszerre teljesülnie. Az első, hogy a minimálbérnél nagyobb összegű kötelezettségüket elmulasztották, a második pedig, hogy annak több mint három hónapon keresztül nem tettek eleget.

A napok számolása minden esetben akkor indul el, amikor a minimálbér összegét meghaladta a mulasztásuk.

A BAR listán egyébiránt nem csak rosszul fizető adósok, hanem bankkártya-visszaélések és csalások is megtalálhatók. Velük együtt közel 2 millió fennálló és több mint 300 ezer megszűnt mulasztást tárolt el a rendszer 2014 közepén. Ez 2,8-szoros növekedést jelent a válság elején mért adatokhoz képest!

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása