Van, aki túl öreg a hitelkártyához?

Úgy tűnik, hogy hitelkártya igénylés esetén bizonyos esetekben kizáró ok lehet valakinek az életkora, egy brit pénzintézet ugyanis egy 85 éves nő esetében visszautasította a hitelkártya kérelmet egy nem létező passzusra hivatkozva, miszerint túl öreg ehhez.

Noha a pénzintézetek világszerte hangsúlyozzák, hogy 18 éves kor felett bárkinek lehet hitelkártyája, azonban egy 85 éves nőtől mégis megtagadta az egyik brit pénzintézet a kártyaigénylést, méghozzá indoklással együtt. Ez utóbbiban az állt, hogy 75 éves kor felett a pénzintézet senkinek sem állít ki hitelkártyát, mert egy idős személy is képes nagy adósságot felhalmozni, halála esetén pedig ezt az adósságot senki sem térítené meg. Az idős nő leginkább azért sérelmezte a pénzintézet döntését, mert ma már nagyon sok helyen előnyben részesítik és kedvezményekkel egészítik ki a hitelkártyás fizetést, így főként szállodákban vagy repülőtereken, illetve online vásárlás esetén.

hirdetes

Bárkinek lehet hitelkártyája?

Noha a hír bejárta a világsajtót, a Daily Mail cikke rávilágított arra, hogy nem ez az első eset, amikor valakit túl öregnek titulálnak a hitelkártyához. Érdekesség, hogy mindez annak ellenére is megtörténik, hogy a brit törvények 2010 óta tiltják minden cégnek, hogy életkoruk alapján megkülönböztessék az embereket. Ez alól egyedül a pénzintézetek képeznek kivételt, de általánosságban csak hosszabb lejáratú, nagyobb összegű hitelkérelmek esetén szokott mindez kizáró tényező lenni.

Érdekesség, hogy miután az ügy kirobbant, a bank felülvizsgálta az idős néni kérelmét, és nem csak saját hitelkártyát kapott, hanem egy 50 fontos, tehát mintegy 20 ezer forintos kártérítést is felajánlottak neki.

Magyarországon más a helyzet

A hazai gyakorlat tekintetében általánosságban nincs olyan felső korhatár, amit a bankok kijelöltek hitelkártya igényléséhez, így 75 éves kor felett is bárki igényelhet efféle kártyát. Természetesen kivételek akadnak, így például a CIB Café hitelkártyát csak 65 éves korig igényelhetjük, de az Erste, az MKB, az FHB vagy a Budapest Bank esetében sincs maximalizálva, hogy kik igényelhetnek hitelkártyát, a lényeg mindössze az, hogy a kérvényező betöltse a 18-23 éves életkort.

Az FHB a témával kapcsolatban kiemeli, hogy bár hitelkártyát Magyarországon valóban bárki igényelhet 18 éves kor felett, a hitelkeret megállapítása esetén azonban már valóban fontos szempontot jelent a kor, így minél idősebb valaki, annál kisebb keret áll a rendelkezésére.

Kivételek nyilván itt is vannak, hiszen a hitelkeret összegét elsődlegesen még mindig a havi jövedelem, az idősek esetén tehát a nyugdíj határozza meg. Ezáltal amennyiben valakinek rekord magas összegű a nyugdíja, akkor nagyobb összegekből is gazdálkodhat. Minimum határ azonban itt is van, így az Erste 61 ezer, az FHB 75 ezer, a Raiffeisen 90 ezer, a CIB pedig 100 ezer forint állandó havi jövedelemtől ad hitelkártyát.

Itthon még kevés a hitelkártya

A nyugati országokkal szemben azonban hazánkban még nagyon kevés helyen részesítik előnyben a hitelkártyát a készpénzzel szemben, ezáltal népszerűségük értelemszerűen össze sem hasonlítható a külföldi állapotokkal. Ez márpedig nagy negatívum, hiszen a hitelkártyák tudatos használatával éves szinten akár több tízezer forintot is meg lehet spórolni, amihez nyilván nagy odafigyelésre van szükség, illetve arra, hogy csak annyit költsünk a kártyával, amennyi szükséges.

A tapasztalatok viszont éppen azt mutatják, hogy a hitelkártyával rendelkezőkkel könnyen elszaladhat a ló, így amennyiben kezükben van a lehetőség, általában mindig többet költenek annál, mint amennyit valójában megengedhetnének maguknak, illetve amennyit készpénzzel költenének.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása