A magyarok többsége még mindig fél hitelt felvenni

Noha 2014-ben a legfrissebb kutatások szerint továbbra is csökkent hazánkban a hitelekkel szembeni ellenszenv, azonban a magyarok többsége még mindig fél hitelt felvenni. Mindez talán nem is túl meglepő a tucatszám bedőlt devizahitelek után!

Hiába tekinthető a hitel egyfajta pozitív segítségként abban az esetben, ha valaki, vagy valakik bajba kerülnek, a magyar lakosság jelentős része még mindig fél hitelt kérni baj esetén. A gazdasági válság hatásai tehát a korábbi elemzésekkel szemben tovább rajta hagyják nyomukat a piacon, mint a spekulánsok előzetesen gondolták, ami korántsem meglepő azok után, hogy hazánkban nincs olyan ember, akinek a közvetlen környezetében valaki ne került volna kisebb-nagyobb mértékben adósságcsapdába egy autó- vagy lakáshitel miatt.

hirdetes

A lakosság 66 százaléka fél

A Cofidis Hitel Monitor első negyedéves felmérései alapján mindez olyannyira nagy hatással volt a társadalomra, hogy a magyarok 66 százaléka továbbra is fél hitelt felvenni, elsődlegesen a rejtett költségekből kifolyólag, másodlagosan pedig azért, mert átláthatatlannak érzik az egyes hitelkonstrukciókat. Természetesen azért pozitív változás is tapasztalható, így a korábbi negyedévhez képest 53 százalékkal emelkedett azoknak az aránya, akik már pozitívan tudnak tekinteni a hitelfelvételre, ami segítheti őket a nagyobb célok elérésében.

Jelentős mértékben megemelkedett továbbá azoknak a száma, akik a személyi kölcsönre biztonsági tartalékként tekintenek, de nem változott jelentős mértékben azoknak az aránya, akik a váratlan kiadások finanszírozásához jó ötletnek tartanak egy kölcsönt. Egyre többen vannak továbbá azok, akik nagyobb önbizalommal állnak a hitelügyintézéshez, így a lakosság 55 százaléka már tisztában van a gyorshitel, 42 százaléka az interneten keresztül igényelhető-, és 32 százaléka a telefonon keresztül intézhető hitel kapcsán.

Bizalmasabbak, akiknek már volt hitelük

A felmérésekből kiderült, hogy lassan ugyan, de fokozatosan növekszik azoknak az aránya, akik egyre pozitívabban vélekednek a hitelekről. 2013 első negyedévéhez képest például másfélszer többen vannak azok, akik szerint amennyiben az ember kellően megfontolt és körültekintő, akkor nem kell tartania a hitelkockázattól és bizonytalanságtól, hiszen a kölcsönre inkább lehetőségként, mint szükséges rosszként kell tekinteni.

Az így nyilatkozók jelentős része – közel 90 százaléka – egyébiránt tudja, hogy mit beszél, ők ugyanis már korábban is vettek fel hitelt, ezáltal sokkal bizalmasabban is állnak hozzá a kérdéshez, legyen szó akár áruhitelről, akár lakáshitelről, akár folyószámlahitelről.

Ez a bizonyos közel 90 százalék az, akik többnyire rendelkeznek hitelkártyával, és sokkal tájékozottabbak is a hitelek kapcsán, mint az átlag. Érdekesség, hogy a hitelekre jelenleg a 30-49 év közötti korosztály, azon belül is a diplomás végzettségűek hajlanak. Természetesen az ország közhangulatára nagy általánosságban nem ez a jellemző! Bár csökkent azok aránya, akik nagyon tartanak a kölcsönökkel, szemben, de még így is a megkérdezettek 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten csak ellenérzései vannak a pénzügyi hitelekkel kapcsolatban.

Érdekesség, hogy a tendencia javuló, 2013 első negyedévében ugyanis ez az arány még 46 százalékos volt! Érdekesség, hogy akik ellenzik a hiteleket, ők azok, akik a múltban még szinte egyáltalán nem vettek fel kölcsönt – a megkérdezettek 74 százaléka –, de akinek volt is dolga velük, azok is inkább csak lakáshitelt és áruhitelt vettek fel.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása