A lakáshitelek harmada már a Fundamentánál van

A Fundamenta tájékoztatója szerint a forint alapú lakáshitelek harmadát már ők folyósították 2013-ban, és minden egyes forintnyi lakástakarékra elköltött állami támogatás összességében öt forintot visz a lakáspiacra, ami a szegmens növekedését vetíti előre.

Miután 2013-ban 45 milliárd forintnyi saját hitelfolyósítást hajtott végre, a magyar piacon kibocsátott lakáshitelek közel harmadát már a Fundamenta folyósította. A teljes hazai piacon ugyanis a tavalyi év folyamán – a végtörlesztés hatásának elmúlásával – 151 milliárd forint volt a teljes hitelkihelyezés.

hirdetes

A részletekből megtudtuk, hogy 2010 év végén közel 30 milliárd forintról hirtelen több mint 138 milliárd forintra emelkedett a Fundamenta által adott hitelek állománya, de az újabb hitelek jelentős része még mindig csak áthidaló hitelnek tekinthető, így közel 40 milliárd forint értékű kölcsönt utalt erre a célra a társaság.

Továbbra is az áthidaló hitelek vannak terítéken

Jó hír a Fundamenta számára, hogy esetükben továbbra is csökkenőben vannak a nem fizető ügyfelek, ami elsődlegesen a fiatal és új állománynak köszönhető. Tavaly év végén így például 2,1 százalékos volt a nem fizetők aránya, szemben a piacon általánosságban jelen lévő 8,9 százalékos forintalapú, és 17,4 százalékos devizaalapú hitelt nem fizetők számához mérten. Javuló tendencia figyelhető meg mindemellett az új hitelállományok minőségét tekintve is, amelyek lényegesen magasabb szintet képviselnek, mint a 2010 előtti időszakban.

A Fundamenta tovább a 3 éves államkötvényeket tekinti benchmarknak, szemben a jegybank hitelezési felmérésének adataival, amelynek keretein belül a kamatfelárak a 3 hónapos Buborhoz kötve kerültek vizsgálatra. Ebből kifolyólag ugyanis a kamatfelárak szignifikáns növekedést mutattak a lakástakarékok tekintetében, ami ellentétes a Fundamenta által nyilvánosságra hozott részletekkel. Mivel a jegybank folyamatos kamatcsökkenést hajtott végre, ezért azt a rövid távú Bubor követte, azonban hosszabb távon ezek a hozamok nem így teljesültek, vagyis a hozamkülönbözet emiatt 150-200 bázispontra is bővült. Ha módosul a kamatkörnyezet, ez a gap bizonyára komoly csökkenésnek indul majd.

Jól érvényesül az állami támogatás

A Fundamenta tavalyi adatai szerint a lakástakarékokon belül kezelt betétállomány megközelítőleg 14 százalékkal emelkedett, ami pénzben kifejezve több mint 334 milliárd forintnak felel meg. A társaság ügyfelei eközben több mint 79 milliárd forintnak megfelelő új betétet helyeztek el a Fundamentánál, ami kimagaslóan jó adat nem csak a cég saját, hanem a konkurensek eredményeihez mérten is.

Az átlagos megtakarításokat tekintve egyébiránt az állomány egyre jobban megközelíti az állami kamattámogatás maximális kihasználását biztosító havi 20 ezer forintos megtakarítást, ezáltal kijelenthető, hogy jól érvényesül az állami támogatás is. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2005-ben 160 milliárd forint volt az állam által a lakástámogatásokra rendelt pénzösszege, de 2013-ra ez a rész 130 milliárd forintra csökkent. A lakástakarékok állami támogatása ugyanakkor folyamatosan növekedett, de az állam még így is 35 milliárd forintot fizetett ki tavaly állami támogatás címszóval ellátva.

A Fundamenta adatai szerint minden egyes forintnak megfelelő állami lakástakarék-támogatás 5 forintnak megfelelő összeget mozgat meg a hazai lakáspiacon, ami határozott fejlődést vetít elő a szegmens tekintetében.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása