Hitelkártya vagy inkább folyószámlahitel?

A hitelkártya és a folyószámlahitel első blikkre talán egészen hasonló hitelkonstrukciót ígér azok számára, akik gyorsan pénzhez szeretnének jutni, azonban hiába hasonló a cél, összességében több szempontból kifolyólag is eltérnek egymástól.

Ebben a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben mindig jó, ha van egy kis tartalékunk, esetleg van egy olyan biztosítékunk, amihez nagy gond és baj esetén hozzá tudunk nyúlni. Az ilyen helyzetekben tökéletes megoldást jelenthet mind a hitelkártya, mind a folyószámlahitel. A két konstrukció bár ugyanazt a célt szolgálja, azonban több szempontból is eltér egymástól, éppen ezért érdemes nagyon átgondolni, hogy melyiket igényeljük. A folyószámlahitel lényege ugyanis, hogy lakossági bankszámlánkhoz tartozik egy hitelkeret, mihez lényegében bármikor, szabadon hozzáférhetünk és felhasználhatjuk.

hirdetes

Mindig előfordulhat egy váratlan kiadás

A hitelkeret nagyságát minden esetben a pénzügyi szolgáltató határozza meg a bankszámla forgalma alapján – méghozzá az eltelt hónapok jövedelem-jóváírásait figyelembe véve. A folyószámlahitel abszolút előnye, hogy rendkívül egyszerűen igényelhető, így elég hozzá, ha az adósnak legalább fél éve állandó munkahelye van. Amennyiben egy hónapban igénybe vesszük a folyószámlahitel keretét, akkor az összeg után a szolgáltató kamatot számol fel.

Ez a hitelkeret a számlára érkező jóváírásokkal természetesen automatikusan töltődik, ergo csak abban az időszakban fizetünk kamatot, amikor használtuk a bank pénzét. Nagy előnye, hogy nem csak kártyás fizetésre, hanem készpénzfelvételre is használható, folyószámlahitelnél azonban érdemes figyelembe venni, hogy csak biztonsági tartalékként tekintsünk rá, máskülönben gyakorlatilag mindig kamatot kell fizetnünk utána. Mégis mellette szól, hogy a járulékos költségei rendkívül minimálisak, rendelkezésre állása pedig folyamatos, így bármikor és bármire igénybe vehetjük.

Mit tud felmutatni ezek után a hitelkártya?

Míg tehát a folyószámlahitel inkább egyfajta biztonsági tartaléknak tekinthető, addig a hitelkártya egészen más célt szolgál, inkább a napi költések finanszírozására használható. A hitelkártya lényegében egy újabb bankkártya, ami teljesen független folyószámlánktól, és egy szabadon elkölthető keretösszeg található meg rajta, amelyet a pénzügyi szolgáltató határoz meg. A folyószámlahitelhez képest nagy előny, hogy az adott hónapban elhasznált hitelkeret csak egy türelmi idő után kezd el kamatozni, így rövid időn belül törlesztve nem kell teljesíthetetlenül magas kamatokkal számolnunk.

A hitelkártyák legnagyobb hátránya, hogy a vissza nem fizetett összeg kamata rendkívül magas, sokszorosa is lehet a folyószámlahitel esetében felvett összegnek, ezáltal a hitelkártya keretének felhasználása mondhatni lényegesen kockázatosabb, a készpénzfelvételt pedig vagy egyáltalán, vagy csak nagyon drágán támogatja. A hitelkártyát éppen emiatt elsődlegesen vásárlásra érdemes használni, méghozzá nagy körültekintéssel, hogy az elhasznált pénzmennyiséget még abban a hónapban, tehát a türelmi időben törleszteni tudjuk.

Most akkor hitelkártya vagy folyószámlahitel?

Mivel mindkettő ugyanazt a célt szolgálja, minden esetben mi döntsük el a fentiek alapján, hogy mire szeretnénk felhasználni hitelkeretünket. A folyószámlahitelek talán nagyobb szabadságot biztosítanak, de összességében mindkét lehetőség nagy segítséget jelenthet abban az esetben, ha hirtelen anyagi problémánk támadna, vagy segítség kell a mindennapi pénzügyeinkben. A lényeg, hogy mindkettőt kellő körültekintéssel használjuk!

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása