Végre megérkezett a RaiPay mobilfizetés!

A RaiPay mobilfizetés a kártyás fizetés elterjedésének egyik látható jele. Ma már egyre kevesebb ember hord magánál több tízezer forintot, és gyakran még a zöldségeshez is kártyával megyünk. Teljes normálissá és elfogadottá vált, hogy a papírpénz lassan, de biztosan a háttérbe szorul.

Ha 2020-ra gondolunk, akkor még jól is jött ez az újítás, hiszen sikeres elkerültük a kézzel fogható bankjegyek átadását, és így a vásárlás is sokkal biztonságosabbá vált. Sokan az idei évben tanulták meg a telefonos fizetés alkalmazni, de biztosan nem mondanak le róla ezután sem.

hirdetes
RaiPay mobilfizetésről
RaiPay mobilfizetésről

A telefonos fizetés előnyei és hátrányai

A telefonos fizetésnek rengeteg előnye van. Ha megkérdezzük magunktól, hogy mit fogunk meg először, amikor elhagyjuk a lakást, akkor biztosan a telefon és a kulcs jut az eszünkbe. Sokan nem is gondolnak a tárcájukra, mivel a bankkártya éppen a készülékben lapul. Innentől kezdve attól sem kell félnünk, hogy elveszítjük, esetleg attól, hogy valaki ellopja. A mai NFC tartalmú kártyákkal bárki tudna kisebb összegekben vásárolni, egészen addig, amíg le nem tiltanánk a kártyát.

Persze a hátrányairól sem szabad megfeledkezni, mivel abból is akad pár. Amennyiben lemerül az akkumulátor, már nem fogunk tudni fizetni, ez pedig hosszabb utazásokon történhet meg. Amennyiben ellopják a telefonunkat, akkor biztosan kihagy egy dobbanást a szívünk, és ilyenkor csak reménykedünk abban, hogy nem fogják kitalálni a négyjegyű kódunkat. Remélhetőleg nem 1234 vagy 0000 az. Bárhogy is nézzük, összességében inkább pozitív dolgokat tudunk elmondani a telefonos fizetésről, nem csoda, hogy egyre többen használják.

Mi kell a RaiPay mobilfizetéshez?

Ha mi is szeretnénk a RaiPay mobilfizetéssel élni, akkor először meg kell vizsgálnunk azokat a szempontokat, amire figyelnünk kell.

VISA típusú kártyával nem fogunk tudni fizetni, csak Mastercarddal, vagy a Premium és Private kártyákkal. Amennyiben nem rendelkezünk ilyennel, a bankban tudunk segítséget kérni.
Persze, az sem mindegy, hogy milyen a telefonunk. Ha Android operációs rendszert használunk, akkor annak legalább 5-ös verzióval kell rendelkeznie. Ennél régebbin nem fogjuk tudni letölteni az applikációt. Figyeljünk arra is, hogy a legújabb Huawei készülékek már nem tartalmaznak Google Play áruházat, így nem fogjuk tudni letölteni az alkalmazást!

RaiPay mobilfizetés lépései
RaiPay mobilfizetés lépései

A RayPay mobilfizetés okosórán nem működik, csak és kizárólag a telefonon használhatjuk.
Az se gond, ha több kártyánk van, mivel akár 10-et is beregisztrálhatunk. Csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik legyen az alapértelmezett, így minden fizetésnél az fog először felugrani. Amennyiben másikkal szeretnénk fizetni, egyetlen mozdulattal kicserélhetjük.

Attól, hogy valakinek van telefonja, még nem jelenti azt, hogy használhatja a RaiPayt. Ennek az oka a biztonsági SMS-re vezethető vissza, ugyanis kapni fogunk egy egyszer használatos kódot. Amennyiben nincsen telefonszámunk regisztrálva a rendszerben, fel kell vennünk a kapcsolatot a bankkal.

Az alkalmazás letöltése és beüzemelése

Most, hogy megnéztük, milyen feltételeknek kell megfelelnünk, készen állunk az alkalmazás letöltésére.
A RaiPay mobilapplikáció nemcsak a fizetésre használható, hanem arra is, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük a számlánk egyenlegét. Már nincs szükségünk a számítógéphez, ha tudni akarjuk, hogy miként állunk a hónapban, hanem néhány másodperc alatt megnézhetjük. Ezáltal sokkal könnyebben megszervezzük a havi kiadásokat, és azt is észrevesszük, ha valaki visszaél az adatainkkal.
Első lépésként nyissuk meg a Google Play áruházat, és a keresőbe írjuk be a RaiPay nevet. Ezután töltsük le az applikációt.

RaiPay mobilfizetés alkalmazás letöltése
RaiPay mobilfizetés alkalmazás letöltése

Miután befejeződik a telepítése, megnyitjuk azt, és első lépésként elfogadjuk az Általános Szerződési Feltételeket. Ezzel együtt különböző engedélyekre is rákérdez a telefon, ha szeretnénk használni az appot, akkor ezeket is elfogadjuk.

Következő lépésként be kell írnunk a telefonszámunkat.

Biztonsági okokból válasszunk egy PIN kódot. Ennek 4 számjegyet kell tartalmaznia. Figyeljünk arra, hogy olyan kódot adjunk meg, amit máshol nem használunk, viszont ne felejtsük el. Kerüljük az egyszerű, ismétlődő számokat és a születési évünket is. Ezek az információk rossz ember kezébe súlyos összegeket jelentenek, úgyhogy inkább legyünk kreatívak.

Végre elérkezett a kártya regisztrálásának az időpontja. Erre több lehetőségünk is van, Az egyik, hogy hozzáérintjük az NFC olvasóhoz, így az adatokat nem kell nekünk beírni. Figyeljünk, hogy az NFC legyen bekapcsolva! A másik lehetőség, hogy a kamera segítségével visszük be az adatokat, de ehhez erős fényre van szükség, mivel a kártyának látszódnia kell. Ha egyikkel sem bírunk, akkor még mindig beírhatjuk manuálisan.

Most, hogy regisztráltuk a bankkártyát, eljött az ideje az aktiválásnak. Ehhez egy egyszer használható kódot fogunk kapni SMS-ben, amit be kell írnunk a következő képernyőn. Amennyiben a telefonszámunk időközben megváltozott, vegyük fel a kapcsolatot a bankkal.

Innentől kezdve tudjuk használni a mobilunkat fizetésre.

Az alkalmazás teljesen ingyenes letölthető, és minden Raiffeisen ügyfél használhatja. Egyszerre vehetik igénybe a magánszemélyek és a vállaltok is. Csupán a bankban regisztrált számlára van szükségünk, és egy olyan Androidos telefonra, amiben van NFC. Szerencsére már a középkategóriás készülékek is rendelkeznek ilyennel, úgyhogy egyre többen tudják kihasználni a mobilfizetés előnyeit.

Hogyan alkalmazzuk a RaiPay mobilfizetést?

Amikor Androidos telefonról beszélünk, akkor általában a Google Pay fizetés van beállítva alapértelmezettként. Ha mi inkább a RaiPayt szeretnénk használni, akkor a telefon beállításaiban tudjuk kicserélni.

Fontos, hogy minden egyes tranzakció előtt fel kell oldanunk a készüléket. Ehhez meg kell adnunk a kódunkat, de akár használhatjuk az ujjlenyomat felismerőt is. Azért van szükség erre a biztonsági lépésre, mert így csak azt fizetjük ki, amit szeretnénk, és nem kell attól félnünk, hogy valaki a telefonunk közelébe férkőzve megkárosíthat minket.

Amikor magasabb összeget fizetünk, akkor még egy kódot kérhet a készülék, azt a PIN-t, amit a RaiPay applikációban megadtunk. Amennyiben két különböző kódot használunk a telefon feloldásához és az applikációhoz, figyeljünk arra, hogy ne keverjük össze őket. Lehet, hogy kényelmesebbnek tűnik azonos kódot megadni, azonban így nagyobb eséllyel tudják feltörni, ha ellopják a telefonunkat.

A fizetéshez nem kell mást tennünk, mint megadni a kódot, majd a készüléket a terminálhoz érinteni. Pár centiméterről már fel fogja ismerni az NFC-t, és egy csippannó hang jeli a sikert. Minden fizetés után kapunk visszaigazolást a képernyőn is.

Talán még csak ismerkedünk ezzel az új lehetőséggel, azonban érdemes legalább egyszer kipróbálni. A mai rohanó világban telefon mindig lesz a zsebünkben, most nem létezik ennél biztonságosabb módja a fizetésnek. Az általunk megadott kódot csak mi tudjuk, ráadásul fizetésnél a kártya adatai rejtve maradnak a terminál előtt. Minden NFC kapcsolatnál egy teljesen új szám generálódik, ami megvédi az adatainkat, így a pénzünket is. Amennyiben segítségre van szükségünk a RaiPay mobilfizetéshez, keressünk az ügyfélszolgálatot.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása