Vállalkozói számlacsomagok összehasonlítása

Egy kis odafigyeléssel akár százezreket takaríthatnak meg a vállalkozások a bankszámláik költségein, ha helyesen választják ki a számukra legjobban megfelelőt. Legfőképpen a vállalkozás forgalmától és méretétől, valamint bankolási gyakorlatától függően célszerű kiválasztani a legideálisabb bankszámlát, ehhez jó támpontot nyújthatnak az interneten fellelhető vállalati bankszámla kalkulátorok.

Egy kutatás szerint a legjobb és legrosszabb bankszámla közötti költségkülönbség akár 2 százalékos profit növekedést is eredményezhet, ha egy cégnél 10 százalék bevétel arányos profittal számolunk. A piacelemzés öt különböző jellemző vállalkozást vett alapul, egy frissen létrehozott kisvállalkozást 20 000 000 forint nettó éves árbevétellel, valamint négy másikat, amelyek már régóta működnek. A régóta működő vállalkozások közül az egyik KATA adózást használ 6 milliós nettó éves árbevétellel, egy másik pedig az EVA adózást 20 millió forintos árbevétellel. Az elemzés alapul vett még egy 50 milliós nettó árbevételű kisvállalkozást, és egy középvállalkozást, melynek a nettó éves árbevétele 100 millióra tehető. A cél a legoptimálisabb vállalkozói bankszámla megtalálása volt.

hirdetes

Melyik típusú vállalkozáshoz melyik bankszámla a legideálisabb?

  • A piacelemzés során elvégzett kutatás szerint a frissen létrehozott kisvállalkozásnak két bankszámalcsomag eredményezte a legkedvezőbb havi költségeket, mindkettő az OTP Bank portfóliójába tartozik, az egyik a Kisvállalkozói Start számla, melynek havi költsége a adott kisvállalkozásra számítva 5 9546 Forint, a másik a Kisvállalkozói E-számlacsomag 6 807 Forintos havi költséggel. A harmadik legkedvezőbb számlacsomaggal a Budapest Bank szolgál, Webstart számlája 7 175 Forintba kerül havonta. A lista első és utolsó helyezettje között éves szintre számítva 90 ezer forintos költségkülönbség mutatható ki.

 

  • A KATA adózási formáját választó (6 milliós árbevételű) vállalkozásnak a legoptimálisabb bankszámlát a Gránit bank termékét hozta ki a kutatás, a Vállalkozói Alapszámla 2-őt, mely havonta csupán 1 676 forintba kerül, második befutó a Citibank terméke, a Citibusiness átalány díjas számlája lett, havin szinten kerek 2 ezer forintos költségével, a harmadik legjobb bankszámlacsomagot ennek a vállalkozásnak a Raiffeisen bank szolgáltatja, Aktív Számla 3 elnevezésű termékük 2 289 forintos havi költségű. Ennél a vállalkozás típusnál a legoptimálisabb és legköltségesebb számla közötti különbség 85 ezer forintra rúgott.

 

  • Az EVA adózási körébe tartozó 20 milliós évi árbevételű vállalkozás számára a Gránit Bank lett a legkedvezőbb választás, A Vállalkozói Alapszámla 2 néven futó termék mindössze havi 4 822 forintot kóstál, a dobogó második helyezettje a K&H Bank számla terméke lett, a Start számlacsomag havi 4 965 forint költségű, így alig több, mint 100 forinttal maradt el az első helyezettől. A harmadik befutó már több, mint ezer forinttal drágább, az AXA Bank Vállalkozói számlacsomagja havi szinte 6 150 forintot húz ki a vállalkozás zsebéből. A első helyezett legjobb számlacsomag és az ötvenedik helyen álló legkedvezőtlenebb közötti különbség éves szinten 95 ezer forintra jön ki.

 

  • Az ötvenmillió forintos nagyságrendű éves árbevétellel rendelkező kisvállalkozásnak a legideálisabb számla választást az AXA bank biztosítja, Vállalkozói számla elnevezésű termékük mindössze 12 664 forintba kerül havi szinten, a második legkedvezőbb havi költségű számlát a Raiffeisen Bank szolgáltatja, Aktív Számla 3 néven futó csomagjuk 13 166 forintba kerül havonta, míg a harmadik legolcsóbb számlát ennek a vállalkozás típusnak az OTP Bank ajánlja, Kisvállalkozói E-számlacsomag elnevezésű termékük havonta 13 216 forintba kerül. A legoptimálisabb lehetőségeket nyújtó számlacsomag és a legdrágább változat között éves szinten 100 ezer forintnál is nagyobb különbség mutatható ki.

 

  • Ötödik, egyben utolsó cég típusunk, a középvállalatként meghatározott évi 100 milliós árbevételt termelő vállalkozás számára a legkedvezőbb havi költségeket ajánló számláját az AXA banknál találja meg, a Vállalkozói Számla 29 405 forintba kerül havonta, ezt az ajánlatot az Erste Bank terméke követi a második helyen, Válogatás Mikrovállalat számlája 31 840 forintos költségekkel rendelkezik. A harmadik helyezett ebben a típusban a Raiffeisen Bank terméke lett, Aktív számla 4 nevű csomagjuk 32 332 forintba kerül egy hónapban. Ennél a nagyságrendű vállalat típusnál az első és az utolsó (ötvenedik helyezett) bankszámla között közel 300 ezer forintos különbség mérhető éves szintre vetítve a költségeket.

Ebből a piacelemzésből tanulságként az szűrhető el, hogy nemcsak magánszemélyként érdemes nagyon odafigyelnünk, milyen bankszámalcsomagot választunk pénzügyeink intézéséhez, vállalkozásként is ugyancsak megéri némi utánajárás, hiszen évente 100- 300 ezer forint spórolható a vállalkozás méretétől, bankolási szokásaitól és forgalmától függően. Természetesen a megfelelő számlacsomag kiválasztása nem a legkönnyebb feladat még a interneten megtalálható kalkulátorok segítségével sem, hiszen a vállalkozói számalcsomagoknak sokkalta szerteágazóbb feltételrendszere és kedvezmény köre van, mint azt az egyszerűbb lakossági bankszámlák esetében megszokhattuk. Tehát a kiválasztáshoz megfelelő részletességgel ismernünk kell a havi szintű bankolási gyakorlatát a vállalkozásunknak minden részletére kiterjedően.

Így például alaposan nézzük át, hány csoportos átutalásunk van, devizaszámla vezetésre szükségünk van e, a vállalkozás tagjai közül hányan fogják használni a számlát, mennyi aláíró van a vállalkozásnál, és hányan kapjanak SMS értesítést az elvégzett tranzakciókról. Természetesen hasonlóságok is vannak a lakossági számlákkal kapcsolatban, összevetve, például a cégeknek is kedvezőbb, ha az interneten keresztül intézik pénzügyeik többségét, a netes utalás olcsóbb, mint a bankfióki, sz elektronikus bankkártya olcsóbb, mint a dombornyomott.

Részletes vállalati bankszámla kalkulátor

A bankmonitor.hu oldalán fent lévő vállalati bankszámla kalkulátor megfelelő részletességgel áll a kedvező bankszála után kutató vállalkozások rendelkezésére. Az egyszerűbb kalkulátor használatánál a Vállalkozás alapadatai résznél először is megadhatjuk, hogy újonnan létrehozott vállalkozásról van e szó, valamint az éves nettó árbevételt is itt kell beírni. A Havi utalások a bankszámláról résznél internet, bankfiók, valamint telefonos utalás jelölhető, alatta, megadható az utalások darabszáma, mellette pedig az összeg nagysága. A Havi számlaforgalmi adatok résznél a bejövő forgalom darabszám és összérték adható meg, ugyanígy Pénztári befizetés, és Pénztári kifizetés is darab- és összegszerűen írható be. A Havi kártyahasználat résznél a készpénzfelvételek számát, és összegét, alatta a kártyás fizetések darabszámát és összértékét adhatjuk meg.
Akinek ez nem elég részletes, a kattintson a Részletes keresés gombra, és a következő ablakban bővebb szinten adhatja meg a vállalkozása bankolási gyakorlatának megfelelő adatokat.
Megadhatók többek közt a Havi rendszeres megbízások Csoportos beszedés, valamint Átutalási megbízások darabszám és összeg szerint, a Vállalkozás egyéb adatainál, hogy mennyi bankkártya kapcsolódik a számlához, és az aláíró személyek száma mennyi a cégnél. Megadható a Havi kártyahasználat sokkal részletesebben, az SMS szolgáltatást kérek fülnél is teljes részletességgel megadhatjuk, hogy hány főnek és pontosan miről küldjön a bank SMS értesítőt. Végezetül azt is kiszámolja a kalkulátor, hogy a jelenlegi bankszámlánkhoz képest mekkora megtakarítást érhetünk el a kiválasztott számlára való áttéréssel.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása