Szocpol utólagosan később született gyermekre

Az utólagos szocpolkérelmek kapcsán mindig a hitelszerződés megkötésének időpontja a mérvadó, vagyis az erre az időpontra vonatkozó kormányrendeletet kell megtekinteni, akár új lakás vagy ház vásárlásáról, akár használt lakás vagy ház megvásárlásáról is legyen szó.

Amennyiben valaki az adott időpontra vonatkozó támogatási feltételeknek megfelel, akkor a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekeire veheti igénybe az úgynevezett utólagos otthonteremtési támogatást. Itt fontos megjegyeznünk, hogy az utólagos szocpolt kizárólag már megszületett gyermekekre lehet igénybe venni, és döntő lehet az is, hogy a már megkötött hitelszerződés alkalmas e a utólagos szocpol igénylésére.

hirdetes

Utólagos szocpol szabályok a később született gyermekre –  jelenleg

  • Utólagos szocpol igényelhető a 2009 július elseje előtt már megkötött hitelszerződésekre, amennyiben a szerződés új lakás vagy ház megvételére, vagy építésére kötötték, és ez a lakáshitel szerződés még most is él. A később megszületett gyermekre utólagos támogatás kérhető, ennek a támogatásnak az összege annyi lehet, amennyi a kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes volt.
  • Szocpol igényelhető használt lakásra is utólagosan, ezt félszocpolnak nevezzük. Azok a személyek lehetnek jogosultak erre, akik 2009 július 1.-e előtt vásárolták a használt ingatlant, illetőleg ez előtt az időpont előtt kötötték meg a kölcsönszerződést, valamint legalább egy már meglévő gyermekükre fel is vették a fiatalok otthonteremtési támogatását. Amennyiben minden szükséges feltételnek megfelel ez a személy, akkor a használt lakásra felvett hitel még vissza nem fizetett részének csökkentésére fordíthatja. Ez a támogatási összeg is csak akkor a lehet, amennyi az adott szerződés megkötésének időpontjában járt volna. A utólagosan igényelhető félszocpolt semmilyen lakás bővítésre, vagy egyéb lakás változtatási célra korábban felvett hitel csökkentésére nem igényelhető.
  • Utólagosan igényelhető szocpol a 2012 január elseje után kötött hitelszerződésekre csak új lakóingatlan megvételéhez, illetve új lakás vagy ház építéséhez jár a jogosultaknak. Amennyiben a szerződés megkötésének időpontja után születik gyermeke az ügyfélnek, és már volt legalább egy gyermeke, akire a támogatást felvette, akkor például utólagos lakásépítési támogatás igényelhet, melynek összegét a lakáscélú hitelének törlesztésére fordíthat. Természetesen minden egyéb feltételnek i s meg kell felelnie ehhez a támogatáshoz. Ez a támogatási összeg fix, nem számít a lakás alapterülete, a utólag megszületett gyermekre 400 ezer forint támogatás jár.

Felmerülő kérdések az utólagos szocpollal kapcsolatban

Nézzük most meg néhány példán keresztül, hogy mikor utasíthatják el az utólagos szocpol iránti kérelmeket, illetve milyen feltételek mentén lehet rá jogosult valaki.

  • egy házaspár a 2007-ben felvett lakás építési hitelére már igénybe vette a megelőlegező kölcsönt a meglévő egy gyermeke után két évvel később. 2011-ben született egy másik gyermeke, és erre gyermekre a házaspár idén benyújtotta az utólagos lakásépítési támogatásra szóló igényét, hogy csökkenthesse a még meglévő tőketartozást a hitelben. Az igényt egy 2001-es kormányrendeletre hivatkozva elutasították. Okként azt jelölték meg, hogy a építkezés során meghaladták a még éppen méltányolható építési költségeket. Ez azért volt furcsa a kérelmezőnek, mert akkor már az első gyermekre szóló igényüket is vissza kellett volna utasítani erre a rendeletre való hivatkozással.

Hol lehet a hiba?

A válasz sajnos abban van, hogy a első gyermekért akár tévedésből, akár figyelmetlenségből de még megítélték a utólagos szocpolt, most pedig jogosan utasítják el, hiszen érvényes jogszabályok szerint járnak el a hatóságok.

  • szintén egy házaspár 2009 májusában kötött ingatlanszerződésben két gyermekre igényelt megelőlegező hitelt, amit meg is kaptak. A két vállalt gyermek azóta meg is született, viszont a tavalyi évben született egy harmadik gyermek is, felmerül tehát a kérdés, hogy a házaspár jogosult e az utólagos szocpolra, és ha igen milyen feltétele mentén, és mekkora összegre?

Ezen információk alapján a szocpol iránti kérelem benyújtható, de a jogosultságot a hitelt már folyósító bank döntheti el, amire a szerződéskötéskor éppen érvényes jogszabályok adják az alapot. A jogszabály szerint egyébként alapfeltétel, hogy a hitelszerződés még most is fennálljon, mivel csak elő szerződésből lehet az utólagos támogatást leírni. Másik feltétel, hogy az ingatlan megfeleljen a jogszabályban foglalt lakásigényeknek. Ez a beköltözök számától teszi függővé a szobák számát.

Ha például öt beköltözője van az ingatlannak, két felnőtt és három gyermek, akkor a minimálisan még elfogadható szobaszám 2,5, az egész szobának 12 m2-tő nagyobbnak kell lennie, ez alatt csak félszobaként értelmezhető. Maximális szobaszám meghatározás is van az öt beköltözőre, ötnél több nem lehet a szobák száma a támogatás igényléséhez. A lakóingatlan négyzetméter nagysága ebben az esetben nem mérvadó. Az utólagos szocpol igénylésekre kapható pénzösszeg egyébként ugyanannyi kell legyen, mint ami a szerződéskötéskor éppen érvényes volt. A további feltételről való információszerzés céljából mindenképpen azt a bankfiókot célszerű felkeresni, ahol a szerződés megkötésre került.

  • házaspár a használt ingatlanját 2007-ben vásárolta, amire hitelszerződésből származó pénzt nem használt fel, azóta született két gyermekük, és közben örököltek is. Kérdés pedig az, hogy folyamodhatnak e utólagos szocpolért, valamint az öröklés nem kizáró ok e erre?

Ha valakik 2007-ben vásároltak használt lakást, az utólagos szocpolt csak akkor vehetik igénybe, ha a lakás megvételéhez szükséges kölcsönszerződéskor már legalább egy gyermek után igényelték és meg is kapták ezt a támogatást. A házaspárnak a hitelszerződés aláírásakor még nem volt egyetlen megszületett gyermeke sem, így nem is kapott ilyen támogatást, és a jogszabályok szerint csak az kaphat utólagos támogatást, aki a szerződés időpontjában is igényli ezt és meg is kapja. Másik fontos dolog, hogy az utólagos félszocpolt kizárólag akkor lehet igényelni, ha van az ingatlannal kapcsolatban még élő hitelszerződés, melynek tartozása csökkenthető a támogatással. Tehát készpénzes vásárlásra egyáltalán nem igényelhető.

Ha valaki örökléssel jutott egy ingatlan birtokába, az még nem kizáró ok az utólagos szocpol igénylésekor.

  • 2006-os építkezésre vett fel szocpolt egy gyermekre egy házaspár, a hitelszerződésbe kamattámogatás is került. 2012 folyamán ezt a hitelszerződést kiváltották a Fundamentán keresztül igényelt lakáscélú hitellel a jóval alacsonyabb kamatozás miatt. Most a házaspár második gyermeket is tervez, kérdésük az, hogy az utólagos szocpolra jogosultak e úgy, hogy az eredeti hitelt egy másikkal kiváltották?

Sajnos a második születendő gyermekre csak akkor tudnák igénybe venni az utólagos szocpol lehetőségét, ha az építkezés végrehajtásához kért kölcsönt nem váltották volna ki egy másik, kedvezőbb hitellel. Az ezekre az esetekre alkalmazható 2001-es kormányrendelet szerint csak olyan kölcsönszerződésre lehet kérelmezni az utólagos szocpolt, amelyet az ingatlannal kapcsolatban kötöttek, és arra már egy gyermek után kértek támogatást. Az ingatlan lehet újonnan vásárolt, és lehet új ingatlan építkezésére kért kölcsön is.

A támogatás pedig kizárólag ezen kölcsönösszeg tartozásának csökkentésére használható fel, a hitelszerződésnek pedig még fenn kell állnia, lejárt szerződésre támogatás már nem vehető igénybe. Mivel az eredeti hitelszerződés, melyre már egy gyermekük után felvették támogatást, nem áll fenn, így a második gyermekre már nem tudják igényelni a szocpolt.

Rate this post

Egy hozzászólás ehhez: “Szocpol utólagosan később született gyermekre

  1. Kedves Erste Bank tanácsadói! Használt lakásra vettünk fel lakáshitelt 2010feburár- március elején.Az a kérdés érdekelne,hogy 2016-ban születendő gyermekünk után igényelhető-e még a szocpol?csak egy gyermekünk van.Válaszukat előre is köszönöm.Üdv.:Heni

Vélemény - hozzászólás hozzáadása