Lakásépítési támogatás, mik a lehetőségek 2014-ben

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2014 február 28.-ától új tájékoztatót adott ki a lakásépítésékhez igényelhető állami támogatásokról.

A tájékoztatás az otthonteremtési támogatásokról, a fiatalok és a többgyermekes családok családok lakáscélú hiteleinek állami támogatásáról, és egyéb lakáscélú állami támogatásokról szól. A legfontosabb most esetünkben a lakásépítések során igénybe vehető lakáscélú támogatási lehetőségek ismertetése.

hirdetes

Nézzük tehát címszavakban, hogy lakásépítéshez milyen lakáscélú állami támogatások vehetőek igénybe márciustól:

1. Lakáskölcsönök kamattámogatással:

 • otthonteremtési célzatú kamattámogatások
 • többgyermekesek és fiatalok kamattámogatott kölcsöne

2. Vissza nem térítendő állami támogatások:

 • lakásépítési támogatás
 • akadálymentesítési támogatások

3. A lakástakarék-pénztári támogatások összege.

4. És az állami kezességvállalások:
állami kezességvállalás fiatalok részére.

lakásépitési támogatások 2014
Lakásépítési támogatások/kölcsönök 2014-ben

Kamattámogatott lakásépítési kölcsönök

Az otthonteremtési kamattámogatott lakásépítési kölcsönökkel az olyan családoknak nyújt lehetőséget, akik lakásépítéssel szeretnének otthont szerezni maguknak. Ez év végéig lehet igényelni ezt a fajta kölcsönt, a kamattámogatás öt évig tart, természetesen a hitel ettől jóval hosszabb is lehet. A kamattámogatás mértéke az öt év folyamán végig fix marad, az állampapírok hozamának 60 százaléka jár 0 és 2 gyermek esetén, 70 százaléka pedig 3 vagy annál több gyermek esetén.

Feltételek:

 • általános forgalmi adó és telekár nélkül számolva a lakóingatlan felépítésének költsége nem lehet több 30 millió forintnál,
 • csak a 2008 július 1.-jét követően kiadott építési engedéllyel lehet igényelni, és a kérelem benyújtásának idejéig a használatbavételi engedélyezésnek nem szabad kiadva lennie,
 • 15 millió forintnál nagyobb hitelösszegre a kamattámogatás nem igényelhető, és a kérelmező személynek köztartozása nem lehet,
 • minimum fél éves TB jogviszonynak kell lennie, házastársak esetén elég, ha ez csak az egyik félnél bizonyított,
 • az építési költségek minimum 70 százalékát számlákkal is igazolni kell.

A fiatalok és többgyermekes családok kamattámogatott kölcsöneit:

 • 35 évnél fiatalabb maximum egy gyermeket nevelő fiatal,
 • vagy minimum két gyermeket nevelő 45 évnél fiatalabb többgyermekesek igényelhetik.

Az életkori határok házastársak vagy élettársak esetén mindkét félre értendőek. A fővárosban a kamattámogatott kölcsönök mértékének maximuma 12,5 millió forint lehet (ez érvényes a megyei jogú városokra is), minden más településen maximum 10 millió forint lehet. A hitel futamidejének első 20 évében jár a kamattámogatás, ennek mértékét szintén az állampapírhozamból számítják ki.

Az állampapírhozam

 • 70 százaléka jár a hat, vagy annál is több gyermeket nevelő és 45 évesnél fiatalabbak esetében,
 • 64 százalék jár az ötgyermekes,
 • 59 százalék a négygyermekes,
 • 55 százalék a háromgyermekes,
 • 52 százalék a kétgyermekes 45 évesnél nem öregebb szülőknek,
 • és 50 százalék jár az egy gyermeket nevelők, vagy gyermektelenek számára35 éves korig.

Van azonban egy kitétel, miszerint a hitel futamideje alatt született gyermekekre is tovább csökkenthető a kamat, de minimálisan 6 százalék kamatot éves szinten mindenképpen meg kell fizetniük az adósoknak, ez alá a szint alá nem mehet le a kamat az állami támogatások hatására sem.
Ezt a fajta kamattámogatott kölcsönt a 2005 január 31.-ét követően kiadott építési engedélyekre lehet igénybe venni. Egyéb feltételekről természetesen a hitelintézet szabályzata és feltételrendszere a mérvadó.

Vissza nem térítendő állami támogatások

Lakásépítési támogatás minden olyan 2008 július 1-jét követően kiadott építési engedéllyel, vagy „B”, esetleg ennél is jobb energetikai besorolással rendelkező új lakás építéséhez lehet igényelni.
Az úgynevezett Megelőlegező lakásépítési támogatást olyan fiatal házaspárok igényelhetnek, akik egyike sem idősebb 40 évesnél a hitelkérelem beadásnak időpontjában, és maximum két gyermek megszületését vállalják. Ez a támogatás ugyanannyi, mint a lakásépítési támogatás összege.

A lakásépítési támogatást azon személyek igényelhetik, akik:

 • házastársak, élettársak, vagy esetleg egyedülállók, és már vannak meglévő gyermekeik,
 • a 40 évesnél fiatalabb házaspárok, amennyiben max. két gyermek születését vállalják (ezt a nevelt gyermeke számától teljesen függetlenül számítandó) megelőlegezett lakásépítési támogatás kapcsán,
 • az igénylőnek nem lehet köztartozása, és legalább féléves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie az (egyik) igénylő félnek,
 • a lakásépítésnek az összes költségét (kivéve a telekárat és az általános forgalmi adót) a lakóterület teljes nettó alapterületére kiszámítva maximálisan 300 ezer forint lehet a négyzetméter ár, ez alacsony energiafogyasztású lakás építésénél elérheti a 350 ezer forintot. A lakóingatlan fűthető alapterülete semmiképpen nem lehet több 160 négyzetméternél.

Ha valaki kamattámogatott kölcsönt szeretne felvenni, akkor olyan hitelintézethez kell fordulnia, amelyik az állammal leszerződött az ilyen célú hitelek nyújtásához. Esetleges elutasítás után a hitelintézetnek kötelessége az elutasítás indokait írásban részletesen az ügyfél részére átadni, ekkor az ügyfél joga van az egyet nem értését kifejezni a Kincstár felé.
A hasznos alapterület kiszámítása során a lakás 1,90 méternél nagyobb belmagasságú helyiségeit lehet beleszámolni, melyek fűthetőek, kivéve a teraszt, loggia-t, erkélyt, tároló helyiséget, gépjárműtárolót, tornácot és pinceszinti helyiségeket.
Megelőlegezett lakásépítési támogatásnál, amikor az ügyfelek gyermekek megszületését vállalták a szerződésben, az egy gyermeke megszületéséhez 4 évet ad meg a jogszabály, két vállalt gyermek megszületéséhez pedig 8 esztendőt. A gyermekvállalást örökbefogadással is teljesíteni lehet, ekkor a 4 és 8 éves határidő két évvel meghosszabbodik.

Új lakásnak az az épület minősül:

 • amely teljes egészében újonnan épült, az alapozási munkálatoktól kezdődően,
 • tetőtér beépítéssel, vagy emeletráépítéssel épült.

Ezeken túl az is szükséges, hogy a jogszabályban megfogalmazott lakás feltételeinek megfeleljen, és miután elkészült, használatba vételi engedélyt kapjon. Nem minősül új lakásnak az átalakítással kialakított lakás, mely valamely már meglévő épület, vagy épületrészből lett kialakítva.
Gyermeknek minősül minden vér szerinti, örökbefogadott, illetőleg gyámság alá vett gyermek, aki nem idősebb 16 évnél, kivétel a nappali tagozaton tanuló gyermek lehet, ekkor a gyermek 25 éves koráig minősíthető gyermeknek.

Állami kezességvállalás

Ennek a támogatásnak az a lényege, hogy a központi költségvetés terhére az állam készfizető kezességet vállal a lakáshitel azon részére, melyre az építésre kerülő ingatlan nem tud fedezetet nyújtani. Erre minden olyan személy jogosult lehet, aki még nincs 35 éves, házas, élettársi viszonyban élő, vagy egyedül neveli gyermekét, gyermekeit, és rendelkezésére áll minimum 30 százalékos önerő. A fővárosban és a megyeszékhelyeken 15 millió forint, más településeke 12 millió forint lehet az építkezés költsége. Igénylés esetén egy alkalommal 2 százalékos kezességvállalási díjat kell az állam által nyújtott kezességre fizetni. Csak forint alapú kölcsönökhöz kérhető ez a lehetőség.

Lakástakarék-pénztári megtakarítások

Ezt a támogatást valószínűleg már mindenki jól ismeri, a lakástakarék szerződést kötők betéteinek befizetései után az állam még plusz 30 százaléknyi pénzt fizet be a számlára. Ez a támogatás évi szinten nem lehet több 72 ezer forintnál. A lakáskassza megtakarításokhoz kedvezményes lakáskölcsön is igényelhető, ami a piaci kamatozású hitelekhez képest sokkal kedvezőbb kamatokat nyújt. NGM lakásépítéshez igényelhető állami támogatásról itt olvashatja el a 12 oldalas tájékozató anyagát.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása