Szocpol összege mik lehetnek

A szociálpolitikai támogatást egyrészt azért vezették be a különböző kormányok, hogy elősegítsék a gyermeket vállaló szülők lakáshoz való hozzájutását, ezáltal az új ingatlan építkezések számának növelését, másrészt a gyermekvállalási kedvet szerették volna ezzel kicsit pozitívabb irányba terelni.

Jelenleg hazánkban csak új építésű lakóingatlan megvásárlásához, és építéséhez lehet igénybe venni a szocpol támogatást, a használt ingatlanok megvételéhez régebben felvehető úgynevezett félszocpolt már évek óta tervezi bevezetni a kormány, de ez a terv még nem valósult meg. A jelenlegi szabályozás szerint egyetlen gyermekre nem lehet a szocpolt igényelni, kizárólag két vagy több már meglévő, vagy vállalt gyermekre viszont igen. Már megszületett gyermekek után nem ad meg a törvény felső korhatárt a szülők esetében, akik lehetnek házastársi, élettársi kapcsolatban élők is, sőt, egyedülálló szülők is. Egy adott gyermek után a szocpol csak egyszer igényelhető, ha egy már meglévő gyermekre valamilyen más lakáscélú támogatást igénybe vettek az ügyfelek, akkor azt a gyermeket a szocpol támogatásba már nem lehet beszámolni.

hirdetes

Mitől függnek a szocpol összegei, és mekkorák lehetnek?

Alapjaiban három tényező együttesen befolyásolja a megítélhető szocpol összegét:

 • első befolyásoló tényező a gyermekek száma. Két gyermekre kapható a legkisebb összegű támogatás, és ahogy a gyermekek száma nő, úgy növekszik a szocpol támogatás összege is,
 • második befolyásoló tényező a lakóingatlan négyzetméterben számított területe. A támogatást minimálisan 60 négyzetmétertől lehet kérelmezni, és a maximális nagyság 160 négyzetméter lehet. Telekár nélkül a négyzetméterár nem haladhatja meg a 300 ezer forintot, vagy passzív ház estében a 350 ezer forintot.
 • Harmadik befolyásoló tényező pedig a lakóingatlan energetikai besorolása. Ahhoz, hogy a szocpol támogatást megkaphassa az igénylő, minimálisan „B” energetikai besorolásúnak kell lennie a lakóingatlannak, ezt a besorolást az ingatlan energia tanúsítványa tartalmazza. Ha a „B” besorolást vesszük 100 százaléknak, akkor az „A” besorolású ingatlanhoz 10 százalékkal több támogatás kapható, az „A+” besoroláshoz 20 százalékkal, a Passzív házakhoz pedig 30 százalékkal.

Elsőként nézzük meg a „B” besorolású ingatlanokhoz két gyermek esetén kapható összegeket:

 • 60 és 75 m2 között: 800 ezer forint
 • 75,01 és 90 m2 között: 1 millió forint
 • 90,01 és 160 m2 között: 1,3 millió forint

három gyermek esetén:

 • 60 és 75 m2 között: 1,2 millió forint
 • 75,01 és 90 m2 között: 1,5 millió forint
 • 90,01 és 160 m2 között: 2 millió forint

négy vagy annál több gyermek esetén:

 • 60 és 75 m2 között: 1,6 millió forint
 • 75,01 és 90 m2 között: 2 millió forint
 • 90,01 és 160 m2 között: 2,5 millió forint

„A”energetikai besorolású ingatlanok esetében mindössze annyit kell tennünk, hogy 1,1-gyel szorozzuk a fentebbi forint összegeket, és megkapjuk a pontos támogatási összeget (például a 60 és 75 m2 közötti 800 ezer forintos összeget 1,1-gyle szorozva 880 ezer forintot kapunk).
„A+” besorolású ingatlanok esetében 1,2-vel kell szoroznunk.
Míg Passzív ház esetében a szorzó 1,3.
A lakóingatlanok hasznos alapterületét úgy kell kiszámítani, hogy vesszük a lakás azon fűthető helységeit, amelyekben a belmagasság több, mint 190 cm (kivéve erkély, loggia, terasz, vagy gépkocsi tároló), és ezek négyzetmétereit összeadjuk.

Nem csak az igényelhető összeg a feltételek is fontosak

 • A lakóingatlan telekár és forgalmi adó nélküli nettó négyzetméterre számított bekerülési költség, illetve vételár értéke nem lehet több 300 ezer forintnál, passzív ház esetében 350 ezer forintnál.
 • Akár épített, akár újonnan vásárolt a lakás, „B” energetikai besorolásúnak, vagy annál jobbnak kell lennie a jogosultsághoz, „C” besorolású lakóingatlanra, vagy rosszabbra nem jár a szocpol.
 • 60 m2-nél kisebb alapterületű, és 160 m2-nél nagyobb alapterületű ingatlanra nem igényelhető szocpol.
 • Az olyan ingatlanban, amelyhez szocpol támogatást is igénybe vettek a szülők, vagy az igénylőknek, vagy a támogatott személyeknek kötelező legalább 50 százalékos tulajdoni hányadot szerezniük.
 • A szocpol igénylőinek, azok élettársának, házastársának, vagy gyermekeiknek nem lehet más lakástulajdona, állandóra bejegyzett lakáshasználati joga. Ezeken kívül bérleti jogviszonya sem, és szolgálati jogviszonya sem lehet más ingatlanban.
 • Ha lakásvásárlásról van szó, akkor arra nagyon oda kell figyelni, hogy a szocpol igénylőjének semmiképpen ne legyen közeli hozzátartozója a lakás eladója, ebbe beleértendő az élettársi kapcsolat is. Amennyiben a lakás eladója egyéni vállalkozó, vagy jogi személy, arra is vigyázni kell, hogy a támogatás igénylője ne legyen vele tulajdonosi kapcsolatban.
 • Az állami támogatást csak abban az esetben kaphatja meg a kérelmező, vagy kérelmezők, ha már legalább 180 nap óta tagja (házastársak és élettársak esetében legalább az egyik fél) az egészségbiztosítási pénztárnak folyamatos módon, összesen 15 nap megszakítás lehet ebben a 180 napos biztosítási múltban.
 • Az igénylőnek a Nemzeti Adó- és Vámhatóságnál nyilvántartott köztartozása nem lehet.
 • Amennyiben építkezéshez kérelmezik a szociálpolitikai támogatást, akkor számítani kell arra, hogy a pénzintézet által elfogadott úgynevezett bekerülési költségek legalább 70 százalékáról számlát kell majd bemutatni, ellenkező esetben a támogatást vissza kell fizetni.
 • Az igénylőnek magánokiratban nyilatkoznia kell arról, hogy a telek árát is tartalmazó saját erő legfeljebb tíz százalékát fizeti meg készpénzben, a fennmaradó részt pedig banki átutalással rendezi. A támogatott lakóingatlanra haszonélvezeti jogot nem jegyez be, és a támogatott lakásban életvitelszerűen tartózkodni.
 • Ha a kérelmet két gyermek után nyújtják be, akkor a vásárolni/építeni kívánt ingatlan alapterülete 60 és 160 négyzetméter között lehet csak.

Három gyermek után benyújtott kérelem esetén a támogatott ingatlannak 70 és 160 négyzetméter között kell legyen az alapterülete.Míg négy vagy annál több gyermek után beadott kérelem esetén 80 és 160 négyzetméter között kell lennie a támogatott lakóingatlan alapterületének.

 • Fontos szem előtt tartani, hogy a megvásárolt lakóingatlanra 10 évig tartó terhelési és elidegenítési tilalmat jegyez be a magyar állam, így ha a szocpol támogatással vásárolt, vagy épített ingatlant ezen 10 éven belül elidegenítik, vagy lebontják, az igénylő és gyermekei már nem használják lakóingatlanként, a használati jogot átengedik, lakás célnak nem megfelelő módon hasznosítják, az állami támogatás egészét vissza kell fizetni.

Egyéb fontos információk

A megelőlegező szocpol keretében legfeljebb két gyermek későbbi megszületését vállalhatják azok a támogatott személyek, akik házasságban élnek, és a megelőlegező szocpol kérelem benyújtásának időpontjában még nem érték el a a maximálisan meghatározott 40. életévüket.

Utólagos szocpol vehető igénybe 2012 január elsejétől lakásépítési támogatásként, ha az illető személynek legalább egy gyermekére korábban már igénybe vették a támogatást. Az így igénybe vett állami támogatást kizárólag arra lehet felhasználni, hogy a lakáshitel tartozást csökkentse a kérelmező. Az összege ugyanakkora lehet, mint a már előzetesen, a hitelszerződéskor felvett támogatási összeg.
Gyermeknek minősül a kérelmezővel élő, eltartott saját gyermeke, de az örökbefogadott és gyámság alá helyezett gyermek is, 25 éves koráig, amennyiben addig nappali tagozaton tanul, és 16 éves koráig, ha ez már nem áll fenn.

A szocpolt igényleni lehet lakáshitellel és anélkül is. Ha lakáshitelhez veszik igénybe, akkor a pénzintézetek önerőként fogják beszámítani.http://www.bankracio.hu/cikkek/103-szocpol-allami-tamogatas-lakasvasarlaskor-mit-erdemes-tudni-rola

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása