Miért bírságolták meg a Cofidis, Provident és Cetelem hármast?

A napokban látott napvilágot az a közlemény az MNB oldalán, hogy fogyasztóvédelmi bírságban részesült három közismert hitelezéssel foglalkozó cég.

Név szerint a Cetelem, Cofidis és a Provident is. A büntetés össze mind összesen: 65 millió forintot jelent. A büntetésre adó okok két fő terület hiányosságai miatt lett kiszabva.

hirdetes

Reklámozáskor elkövetett hiányosságok

Az MNB fogyasztóvédelmi vizsgálata során, megállapítás nyert, hogy szabálytalanul népszerűsítették vagyis reklámozták termékeiket mivel nem megfelelő módon lett feltüntetve a hitel költsége.

Ez által szerettek volna minél több ügyfelet be csalogatni hozzájuk, hogy igénybe vegyék hitel termékeiket.

 

Tájékoztatás szinte egyenlő a…

A vizsgálat során arra is fény derült, hogy a Cofidis, Cetelem és a Provident hitelközvetítő partnerei sokszor hiányosan vagy szinte egyáltalán nem is foglalkoztak a hitel felvevő tájékoztatásával a szerződés követés előtt.
Itt felmerül a hitelközvetítő személy morális szintje, devizahitel termék értékesítés filingje van.

  • Hogy a megvásárolt termék esetében áruhitelre vonatkozó feltételek érvényesek.
  • Elállás jogáról sem kaptak tájékoztatást az ügyfelek
  • A kondíciók és a hitel igénybevétel feltételeiről is többször nem adtak részletes és jogszerű tájékoztatást.
  • A vizsgálat során az is megállapításra került, hogy a KHR kapcsolatos szabályok sem lettek ismertetve.
  •  S végül a panaszkezelés és az ügyfél egyéb tájékoztatási kötelezettségeket is sokszor nem tartották be.

Mikor fordultak elő a szabálytalanságok?

A rövid futamidejű, fedezet nélküli hitelek esetében, amik fogyasztási vagyis áruvásárláskor lettek megkötve. Az MNB kiemelte közleményében, hogy a kölcsön ismertetés és a szerződés kötés előtt kötelessége minden pénzügyi szolgálatónak így a Cofidis, Cetelem és Providentnek is részletes tájékoztatást adni mely megfelel a hatályos fogyasztó védelmi törvénynek.

Tájékozódjunk alaposan

Az MNB ellenőrzésével azonban a fogyasztók vagyis a hitelt fel vevő személyek nem tehetik fel a kezüket, hogy csak a pénzintézetek a ludasak. A pénzügyi tájékozatlanság ma is egyik alapja, hogy sokan még most sem olvassák át alaposan a tájékoztatókat, illetve nem mérik fel jelenlegi és várható anyagi helyzetüket sem. A takaró túlnyújtásával sajnos saját maguk kerülhetnek nehéz helyzetbe.

Amire még érdemes oda figyelni, hogy a hitel felvételével nem-e társul egy másik pénzügyi termék is pl: a hitelkártya melynek éves díja és egyéb költségeit a hitel mellett fizetnie kell.

Az MNB oldalán ez olvasható:
„A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény rendelkezik arról, hogy a hitelt nyújtó pénzügyi intézménynek a törvény 1. számú melléklete alapján kell tájékoztatást adnia a fogyasztónak a szerződéskötést megelőzően. Az alábbi tájékoztató a hivatkozott melléklet alapján foglalja össze azokat az információkat, amelyet Önnek a pénzügyi intézménytől még a szerződés aláírása előtt meg kell kapnia. ”

A pénzügyi tudatosság elősegítésére az MNB létrehozott egy kalkulátort ahol könnyedén adhatjuk meg az igényelt kölcsön összegét, THM-jét és futamidejét, és legvégül melyik hitel szolgáltatónál kívánjuk igénybe venni. Természetesen mint ahogyan a weboldalon is közlik ez csak tájékoztatásra szolgál, mivel az adott termék részleteit a kalkulátor nem ismerheti.
Összesen 31 hitelintézmény kínálatát dolgozták fel.

mnb áruhitel tájékoztató

Pozitív előre lépés?

Első olvasatra a büntetés annak tűnhet de a büntetés mértéke csekélynek számíthat (mindösszesen 65 millióról van szó) ahhoz képest amennyi előnnyel járhatott a hitelt adó céges számára.

A közlemény alapján úgy vélhetjük a hitelközvetítő partnerek sajnos semmi mást nem néznek, csak azt hogy a termékeiket el tudják adni és azt már nem, hogy a vásárló milyen körülmények között fogja esetleg végi szenvedi a futam idő alatt törlesztést.
Valószínűsíthető a hitelközvetítők egy részének csupán a profit számít és talán nem nagy bátorság kimondanunk ez egy morális szintje is társadalmunknak. Hajdanánt a devizahitelezés is hasonló képen folyhatott le.

Vásárolt valamit hitelre, meg kapta a fenti tájékoztatást az ügyintézőtől?

Írja meg a hozzászólás rovatunkba, hogy mások is tanuljanak belőle.

Rate this post

Egy hozzászólás ehhez: “Miért bírságolták meg a Cofidis, Provident és Cetelem hármast?

  1. Én a cetelembanknálvettemfel 10-éve áruvásárlási hitelt 20-ezer ft-al fizetem havonta ötszázezer ft-ot de még csak négyszázhetvenezer a befizetésem már nagyon nehezen birom!

Vélemény - hozzászólás hozzáadása