Új szocpol 2014

A magyar állam szociálpolitikai támogatási rendszere 2014-ben elérhető azon családok számára, akik akár több gyereket is vállalnak, és vásárolni, vagy építeni szeretnének egy saját lakást. Az állam ezeknek az igénylőknek vissza nem térítendő szocpol támogatást nyújt.

Az új 2014-es szocpol feltételei

A támogatás összege függ az építeni, vagy vásárolni szánt ingatlan négyzetméterétől, a gyermekek számától, valamint az ingatlan energetikai besorolásától.
A támogatást hitel felvételével, és lakáshitel nélkül is igényelni lehet. Amennyiben lakáshitellel történik az ingatlan megvásárlása, akkor a szocpol összegét a bankok önerőként veszik bele a szerződésbe.

hirdetes

Vannak tervek a szocpol feltételeinek 2014 évi könnyítésére, ez azonban  majd az év elején derül ki, hogy mennyi válik valóra belőle.

A szocpolt építési engedéllyel rendelkező új lakás építésére, használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás megvételére, tetőtér beépítésére vagy emelet ráépítésére, és félkész ingatlan megvételére lehet igényelni. A támogatás nemcsak előzetesen, hanem utólagosan is igényelhető.

Az új 2014-es szocpolt kizáró okok

Csak olyan ingatlanok vagy lakások építésére és vásárlására vehető igénybe a szocpol, melyeknek a négyzetméterára 300 ezer forint alatt van, alacsony energiafogyasztású ingatlannál ez a 350 ezer forintban lett meghatározva. Aki hitel felvételével kéri a szocpolt, az mentesül a szocpol felvételéhez szükséges költségek kifizetésétől.

Használt lakásra jelenleg még nem lehet felvenni, de az állam folyamatosan gondolkozik ennek bevetéséről is.
A szocpol igénylője magyar állampolgár lehet, de bevándorolt vagy letelepedett is igénybe veheti. Az igénylőnek más lakástulajdona nem lehet, ebbe beleértendő a házastárs, élettárs, a kiskorú gyermek, és az ingatlanba beköltöző más családtag is.

Ha az igénylőnek köztartozása van, az kizáró ok. A kérelmezőnek, vagy egyik tagjának legalább 180 napja szerepelnie kell az OEP nyilvántartásában biztosítottként.

Milyen szabályok vonatkoznak a család tagjaira?

Az igénylés feltétele a minimum két gyermek, nemcsak már meglévő lehet, hanem előre bevállalt is. Ha a gyermekekre már más állami támogatás igénybe van véve, akkor a szocpol már nem vehető igénybe. A kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a teljes ár legalább 10%-át önerőből fizeti, és életvitelszerűen fog az ingatlanban lakni.
A támogatott ingatlanban a kérelmezőnek minimálisan 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie, ha házastársak, vagy élettársak az igénylők, akkor mindkettejüknek bejegyzett tulajdonjoga kell legyen az ingatlanban.

Akár építésről akár vásárlásról van szó, a költségeket számlával igazolni kell. Ez a vételár vagy az építési költségek legalább 70 %-át érinti. Tulajdonjogot az ingatlanban csak az igénylő által eltartott gyermek szerezhet pluszban.

Az alapterület két gyermek esetén 60 és 160 négyzetméter között lehet, három gyermeknél 70 és 160, négy vagy annál több gyermeknél 80 és 160 négyzetméter között lehet. Legalább „B” energiabesorolásúnak kell lennie az ingatlannak a támogatás igénybevételéhez, ezt az információt a lakás energia tanúsítványa tartalmazza. „A” besorolás esetén 10%-kal, „A+” besorolásnál 20%-kal, passzív ház esetén pedig 30%-kal több támogatást lehet igényelni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása